Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Hraní na havrany

02. 12. 2007
14
14
3079
Autor
Eileen

 

Havrani!

vleťte do očí anebo cokoli

zabijte kukačky, zabijte mě,

 

že tetelím se sama s tebou měsíce a dny

a plápolám trpce

trapně a těžce a často

mám

srdeční rozedmy.

 

Tvé popraskané neurony ti tečou z ucha na zem /na ramena

a já je snídám denně k večeři

jak blázen /jako vymodlená.

 

Nasypala bych ti křídu do vlasů

kolem hlavy sesedli by se ti havrani

 

až bys zjemněl

- a mě neměl

jenom na hraní.


14 názorů

Eset
27. 11. 2008
Dát tip
popraskane neurony...vyborny obraz...zaver basne vysvetluje vsetko, co bolo naznacene v uvode, strede a tak...

Piscis
29. 07. 2008
Dát tip
no az na ty neurony je to velmi hezke:-)

guy
04. 01. 2008
Dát tip
sakra hodně mi to vlezlo .. *

nechcem prilis pitvat jeden vers... ale najviac ma zaujal, mozno prave kvoli svojej vyraznosti oproti zvysku:) ale myslim, ze chapem tvoj pohlad na vec:)

domin.go
03. 12. 2007
Dát tip
ty neurony sou jak pěst na oko...připadá mi to zbytečně expresivní...křečovitý,jako snaha o nějakej výraznej obraz,jak říkáš...ale výsledek je nepřirozenej...nebo možná samotný neurony by se nechaly...ale "snídám je k večeři"...to už mi příde fakt moc.))

hej, v podstate pre mna je vrcholom stvrta strofa, ktoru povazujem za zaciatok druhej polovice:) (co do strof, nie co do versov), takze tie popraskane neurony ako konkretisticky vyrazny obraz, ked skoncilo to mierne klise.

domin.go
03. 12. 2007
Dát tip
joa dík za áve

domin.go
03. 12. 2007
Dát tip
jednoznačnej vrchol textu je ve třetí sloce první verše v první a druhé strofě sou přehnaně expresivní, podle mě by to stačilo jednou, ten vykřičník působí násilně...pochopil bych kdyby ten text měl písňovou strukturu,ale to nemá jinak celá první sloka je dost klišé...loutka na hraní,černá nemoc,havrani...to už tu všecko bylo "vleťte do očí anebo cokoli"...tohle se mi hodně líbí...má to perfektní zpěvnej rytmus...škoda že ten se trochu rozboří hned na dalším řádku...a zase to opakování,což by pro umocnění dojmu nevadilo,ale "zabít" je hodně silný slovo a je potřeba s ním zacházet opatrně...i když kukačky sou dobrej nápad třetí sloka je špičková pak už se to ztrácí...neurony k snídani je,sorry,kolosální blbost...shodila si celou tu atmosféru...pak už se to nedostane do tempa "křída do vlasů" je sice originální,ale nevidím v tom žádnou spojitost se zbytkem textu... řádek "a taky samozřejmě peří havraní" se nepovedl...vzhledem k výběru slov ve zbytku básně má nevhodnej začátek...což by nevadilo kdyby to stálo na silným motivu...ale peří havraní je už opravdu MOC goth patos... konec je křehkej,milej, do ztracena,ale zase nechápu spojitost se zbytkem básně...teda hlavně s její první půlkou,pak už to k tomu závěru směřuje celkově mi to příde jako dost nevyváženej text, ve kterým je dost skvělejch momentů,ale taky bohužel dost kiksů.... cc: co je první verš druhé půlky?.))

prva polovicka mi prisla nadnesena, druha ma nadchla, hlavne jej prvy vers:)

Milly
03. 12. 2007
Dát tip
Nemluví zcela mou řečí. Avi malý..

Ten text má působnost. Pokud pominu úvodní třetinu textu, kdy mám pocit, jako by ses dostávala do tempa, tak druhé dvě třetiny stojí velmi za přečtení. t.

Wemi
02. 12. 2007
Dát tip
*

bataka
02. 12. 2007
Dát tip
jakoby hřbitovně, ale líbí

pocit je mi vlastne blizkej..ale nektery casti se mi nechtej libit..

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru