Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Výpadek 6. - 7. 12. 2007 a výzva

07. 12. 2007
0
48
3344
Autor
Dero
Včera kolem osmé hodiny večerní došlo k poškození jedné z databázových tabulek Písmáka, což vyústilo v nepřístupnost většiny jeho funkcí. Chybu jsme začali s adminem serverhousingu řešit v devět a tabulka byla obnovena v pozdních nočních hodinách. Uživatelům se omlouváme.

Důležité je, že po čas obnovování dat jsem přepsal kus základního kódu, který řídí právě přístup k databázi a který jsem podezříval z toho, že způsobuje dlouhodobé potíže s výkonem písmáka. Prosím, dejte (a ještě pár dní dávejte) mi vědět, zda pozorujete nárůst výkonu, tj. stabilní rychlost načítání jednotlivých stránek. Je důležité mít informace z více zdrojů.

Děkuji vám za spolupráci.

P. S. Pro experty: bylo vypnuto perzistentní připojení na databázi, které způsobovalo desítky spících procesů (až do dosažení bývalého max connections = 100), v současné době se počet simultánních připojení pohybuje ve špičce kolem jedné desítky.

48 názorů

Dero
04. 12. 2008
Dát tip
beke, to je moje vina, mazal jsem nepotřebné kusy databáze a přidával indexy (laicky řečeno "rejstříky, které urychlují vyhledání dat"), což asi na hodinu databázi poměrně vytížilo. teď by to mělo šlapat pěkně.

Dero
03. 12. 2008
Dát tip
zprávy doblbnou ještě dnes. rychlost nemohu nijak garantovat. konec ozvěny.

Dneska opět želvoidní až ouvej.

Měl bys zase profouknout perzistentí cosi připojené někam, ať už to znamená cokoli.

Tak si tak v teple domova hodnotím soutěžní haiku, a najednou pic ho! Na načtení stránky čekám 4,5 minuty. Dero, dlužíš mi zásyp na opruzeniny. :)

daddy
10. 12. 2007
Dát tip
ještě i mluvit o tom budeš rád...to přijde .)

Myslím, že se mi o tom nechce mluvit:)

daddy
10. 12. 2007
Dát tip
o tom nic nevím ty jo už? :)

To víš, rozhejbat klouby, to chce čas...:)

daddy
10. 12. 2007
Dát tip
ráno to bývá děs...nic se ani nehne

17:22 : vsechno svisti rychle :_)

j_i_r_i_k
09. 12. 2007
Dát tip
Tak když už jsem sem vlez - moje oblíbená finta najet na stránku autora a otevřít si zároveň několik jeho děl - stále pomalé, nevím zda rychlejší než dříve, od patnácti vteřin výše přestávám rozlišovat.

odeslani predchoziho nazoru take pomale....

dnes, 13: 2x: prihlaseni je pomale. vypis seznamu del jako blesk. seznam autoru pomaly. konkretni autor rychly. nahodne dilo autora pomale. seznam klubu pruemrne rychle... strida se to. co indexy v db?

Delahaye
09. 12. 2007
Dát tip
nepozoruji pranic : 1. přihlášení je stále pomalé až hanba a nevím už pokolikáté upozorňuju, že nefunguje nastavený čas, po který bych měl zůstat přihlášený i při neaktivitě - pokud je to záměr, tak prosím o info, abych s tím už neprudil

leenai
08. 12. 2007
Dát tip
žjóva.. a já si řikala, proč když jsem klikla na písmáka, tak se okamžitě načetla stránka. fakt jako do dvou sekund.. neuvěřitelný

JiKo
08. 12. 2007
Dát tip
a oprav kurňa to menu pro anonymy...

JiKo
08. 12. 2007
Dát tip
Dero: no na týden by se to neposralo. A hlavně je to přesné měření né nějaké pocity typu "dneska to frčí" (když jsem tu byl naposledy včera z pomalého připojení) A abych nezůstal dlužen odpověď zdá se mi, že to jede furt stejně. Buď dostaneš stránku okamžitě anebo u toho čumíš jak puk.. to asi když se srazíš ve frontě s někým jiným. Ale asi seš fakt dobrej když dokážeš udělat závěr z výše hlášených pozorování :-)))))

To se zapomenout nedá.)

katugiro
08. 12. 2007
Dát tip
Guru! Byl bych zapomněl :)))

Programátor udělal hlavní chybu v tom, že tohle napsal. Ale to víte - guru. Co se dalo čekat...:)))

zelva
08. 12. 2007
Dát tip
no toz nevim jak co dobre funguje ale mam pocit ze dnes je pismak nejak pomaly jak snek

Dero
07. 12. 2007
Dát tip
Díky všem za ohlasy! Pišta: Zprávy pravda trochu drhnou i mně, ale to dlouhodobě. Podívám se na skripty, někde musel programátor udělat krpu. bajron: Ano, o problému vím, budu řešit o víkendu. JiKo: Jistě, spoustu věcí bych mohl zautomatizovat. Ale tohle je komunitní projekt, jsou tu lidé, kteří mi mohou výrazně pomoci, aniž bych napsat řádku kódu a zbytečně zatěžoval databázi při každém požadavku na stránku. Stejně jako já pro společnou věc programuju, lidé testují. Zatím to funguje, děkuji za to všem.

Oldjerry
07. 12. 2007
Dát tip
Je to o vážné věci, ale čte se to jak humoristický magazin... Stále to ještě závisí na počtu přihlášených, ale podstatně se to zrychlilo, jen někdy to nějak drhne (KDYŽ ČTU NĚKOLIK DĚL ZA SEBOU, TAK TŘEBA U PŘIBLIŽNĚ u KAŽDÉHO PÁTÉHO, ALE NĚJAKOU - ANI ZDÁNLIVOU ZÁKONITOST JSEM NEZPOZOROVAL)

zelva
07. 12. 2007
Dát tip
dekuji za vysvetleni az k tomu P.S. sem tomu rozumela pak uz mi nejak prestalo vse fungovat:-))))

To mě neuklidňuje:)

JiKo
07. 12. 2007
Dát tip
pH to neva, nic si z toho nedělej, já zas netuším co píšeš, když je to latinsky třebas :)

Moc ne. Množstvím to neni. Blblo to, i když jsem je promazal.

Winter
07. 12. 2007
Dát tip
Hlásím, že mi to jede poměrně rychle, bleskově ne, rychle ano. Jen tak dál. Mimochodem se mi líbí i to průběžné informování.

Norsko 1
07. 12. 2007
Dát tip
kolik jich tam máš, pišto já asi tisíc a otevřely se v mžiku :-)

Jiko: Vůbec netuším, co jsi to psal. P.S. Při otevírání zpráv jsem dosáhl rekordu - stránka se otevřela za 48 sekund.

JiKo
07. 12. 2007
Dát tip
ps: já si ukládám samo současně i příslušný http dotaz, autora atd.

JiKo
07. 12. 2007
Dát tip
Pomůcka: fci mám na začátku INDEX.PHP function getmicrotime(){ list($usec, $sec) = explode(" ",microtime()); return ((float)$usec + (float)$sec); } $time_start = getmicrotime(); A toto naopak až úplně na konci Indexu $time_end = getmicrotime(); $time = $time_end - $time_start; $time = round($time,4); Následně proměnou $time a aktuální datetime uložím do DB tabulky která sleduje každý přístup. Posléze mám v DB dobře reprezentativní soubor rychlostí konstrukce stránky v různých časech.

dík za info, už jsem se bál že můj stařičký kompík dosluhuje...

bajron
07. 12. 2007
Dát tip
no asi ti to uz niekto pisal...ale pre istotu:) nejde vkladat komentare do klubovej diskusie...teda komentare hadze na hlavnu stranku klubu...

avox
07. 12. 2007
Dát tip
jsem naprostý laik, ale Dero, díky!

Tak ty řeči o zrychlení odvolávám.

Jináč otevírání textů se, zdá se, lehounce zrychlilo, otevřít stránku se zprávami stále trvá cca 25 sekund.

Nerad to říkám, ale Stývn mi teď promluvil z duše:))))

StvN
07. 12. 2007
Dát tip
Pro experti - huhla huhla huhla huhla:)))) Dík.

daddy
07. 12. 2007
Dát tip
právě teď to jede jako blesk deroušku milý...:)*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru