Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

První jarní deštík

16. 12. 2007
6
14
3074
Autor
Zvrhlík
jen zde jinde ne
taje sníh tak rychle -
opouští mě moč






















-----



PS: Haiku? Skorohaiku? Senryu? Skorosenryu? 5+6+1+5 = 5+7+5? Jsou škatulky to nejdůležitější?

14 názorů

Paulart
17. 12. 2007
Dát tip
Na slabiky se vykašli. Slabiky si jdou svojí cestou, vyšlapej si svoji cestičku :-)

.dunaj.
16. 12. 2007
Dát tip
z pohladu zenu je dost komicke sledovat spory o tom co je a nie je haiku - forma neforma ... maha shuniata .))

Zvrhlík
16. 12. 2007
Dát tip
jen zde jinde ne - "opakování" pro zdůraznění - obvyklá umělecká figura opouští mě moč - je o dost konkrétnější než má teplá moč a navíc "vycházejí" slabiky

Paulart
16. 12. 2007
Dát tip
"Jen zde" je totéž, co "jinde ne". :-). "Opouští mě moč" je trochu neuměle řečeno. Návrh: Jen zde taje sníh tak rychle - má teplá moč.

Oldjerry
16. 12. 2007
Dát tip
Vyvrátils mi názor. Polemizovat nebudu - jsi si zřejmě jist. Ptal ses - já odpověděl. Nic víc. Krom toho jsem avizoval, že to nevydávám za nezvratnou pravdu. Vem si z toho co chceš - třeba nic. To už neovlivním.

ovsem ten konec:)) nejvic z toho se mi libi nazev;)

oleandr
16. 12. 2007
Dát tip
škatulky nebrat!!!

Zvrhlík
16. 12. 2007
Dát tip
Proč to není haiku? kigo tam je 5-7-5 tam je osobní akcent je tam naopak potlačen (imho) - kdybych chtěl zdůraznit tu osobu (tj. sebe)tak o ní přece píšu v 1. osobě jednotného čísla a ne takhle odosobněně A navíc v haiku co jsem našel na netu jsou taky osoby: Řka: větví nelam sněť vzkvetlé švestky zlomil a podal mi ji. SUMI TAIGI (1709 - 1772) Rozdělej oheň a já ti ukážu něco pěkného sněhovou kouli Bašó PS: Čemu říkáš zenové přechýlení? Na http://haiku.bloguje.cz/tema-10-teorie.php jsem na tento pojem nikde nenarazil. Kdybys mi moh dát třeba odkaz na jiné stránky... aliteraci tj. náslovný rým mám dokonce 3x: jen, jinde taje, tak mě, moč Jsou tam minimálně 3 základní body, které by haiku údajně mělo mít. a/ obraz b/ protiklad - sníh x voda, sníh leží - proud moči c/ pohyb - močení d/ To ("duch haiku", podstata haiku) - jestli je tam todle to fakt netuším Ale jinak za hodnocení dík.

Oldjerry
16. 12. 2007
Dát tip
PS: Haiku? Skorohaiku? Senryu? Skorosenryu? 5+6+1+5 = 5+7+5? Jsou škatulky to nejdůležitější? Škatulky nejsou nejdůležitější, ale v tomto případě nutné (extrapolací jsou volné verše - tam se může vyřádit ten, kdo škatulky staré tradice neuznává). Toto dílko není haiku, ale velmi vtipná miniatura - zřejmě míněná jako štychpróba. Je sice eufonická, nemá aliteraci, je v něm obsažen osobní akcent a přechýlení není zrovna nejvýraznější. Spíše to inklinuje k senryu... Nevydává toto za pravdu, jen za svůj názor...Za miniaturu bych dal tip bez váhání

reinka
16. 12. 2007
Dát tip
taje sníh tak rychle...:o)))))) nemění barvu?

otazníky neřeším, líbí...pěkná zkratka :o)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru