Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

VÁCLAV

22. 12. 2007
1
12
3087
Autor
exorcista

Pokud máte rádi bolestivě úsměvné příběhy a nevyžadujete od filmu megalomanské efekty. Pokud si chcete zavzpomínat na maloměstský (venkovský) život za éry presidentování Havla. Zajděte na Václava.

 

 

Režie: Jiří Vejdělek

Scénář: Marek Epstein, Jiří Vejdělek

Hlavní role: Ivan Trojan, dále: Emília Vášáryová, Jan Budař, Soňa Norisová a Jiří Lábus

 

Václav žije se svou matkou na pomalu chátrajícím statku. Po svém otci zdědil v genetické výbavě přesnou mušku v házení a střelbě, ale bohužel také lehkou demenci. Myšlení Václava zamrzlo na úrovni chlapce. To mu umožňuje vymýšlet rozné lumpárny (které až příliš často končí malérem) a namíchnout vždy obyvatele ospalé vesničky. Navíc se Václav zamiluje. A aby nebylo problémům dost, jeho milovaná je milenkou Václavova žárlivého a ženatého bratra. Malá vesnička, kde každý ví na každého všechno je jako kotel pro polévku emocí, vášní a nenávisti, která se rychle blíží k bodu varu. Stále více a více se projevuje u obou sourozenců zápas o lásku matky a konečně i Lídy, která si pozvolna Václavovy city uvědomuje.Vše vyexceluje ve chvíli, kdy Václav odhalí pravdu o tom, kdo udal jeho otce, když se za totality pokoušel emigrovat do Francie.

Film je dobře vyvážený po stránce humoru a citlivého zobrazení světa Václavovýma očima. Veškeré události jsou divákovi nabídnuty a je ponecháno na něm, jak je pochopí. Celý příběh se podobá jemnému předivu, které se jakoby jen tak tak drží po hromadě a v další chvíli připomíná kroužkovou košili pod brněním. Všechny změny jsou ale mistrně zvládnuté a nijak nevyrušují v orientaci v příběhové linii. Stejně tak humor, který se ve filmu oběvuje je jemný a určitým způsobem dětsky kouzelný.

Hudba, která snímek provází není rušivá, skvěle doplňuje děj a podmalovává jej, připravuje pozorovatele Václavových příhod přesně tím způsobem, který si porozumnění vyžaduje. Stejně jako celý film je jemná a éterická (tedy pokud opomeneme bláznivé písně na vesnické diskotéce :) a slouží filmu stejnou měrou jako výtečná omáčka skvělému masu.

 

Celkově bych film hodnotil osmi body z deseti...je to melodramatický příběh, který vás donutí na mnoha místech, když ne ke smíchu, tak k pousmání a, jste-li opravdu citlivými pozorovateli, i k zamyšlení.

 

 


12 názorů

Milly
16. 02. 2009
Dát tip
hmm.. Zajímavě podaný.. :-) Film jsem neviděla.

Grainee
04. 05. 2008
Dát tip
i k pláči.. skoro... místy. Jinak s recenzí souhlasím.

Grainee
04. 05. 2008
Dát tip
i k pláči.. skoro... místy. Jinak s recenzí souhlasím.

exorcista
26. 12. 2007
Dát tip
checht...a když vezmete v potaz nabízené možnosti identifikace díla, co bychom tak mohli vybrat... ...nejlépe informační upoutávka...jenže ta tu nejni. well well, abyste měli klidnější svátky (jak vidno jinak se nebude spát až do nového roku rozhořčením :), změním to. co třeba "mikrorecenze"?

No, kdybych vzal za měřítko profirecenze dejmetomu Cinepur, tady s tím se nevlezeme ano do kolonky "autor"....)))

a4am
24. 12. 2007
Dát tip
Fouckault: koukni na moviezone, tu stranku, tam uvidis jak jsou dlouhe profi-recenze:) (teda muj nazor na profioznost)

Fouckault
23. 12. 2007
Dát tip
celkem stačí na novinovej sloupec, řekl bych že i profi recenze nebývají delší*

Delahaye
23. 12. 2007
Dát tip
"vyexceluje" ??? že by i něco pro nás, AjŤáky ?? Možná přijde i ... Bill ??!! :-)

Rabb
23. 12. 2007
Dát tip
recenze: 5 z 10 film: nevím - neviděl jsem

(recenze je všeho všudy pět řádek)

Miniaturka...

papouch
23. 12. 2007
Dát tip
jo jen bych nesouhlasil s tím, že Václavovo zjištění udavače je vrchol .. ten teprve přijde Áále je to Tvoje recenze :-) Vcelku slušná, hodnotím ji osmi body z deseti :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru