Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jak zabít múzu

25. 12. 2007
5
11
3406
Autor
macecha

 

     Když mi múza přistála na ramenou, byla jsem z toho paf! Vůbec jsem to nečekala, přistála a já začala básnit nejen o tom co vidím, ale i tom, co je mi naprosto cizí -  o    l á s c e !

Stal se ze mne blázen, který vidí krajkoví v listí, stín neznámého, a kamínek, ten to jistil. Byl krásný, chladil, když držela jsem ho v dlani, ale odlesky z něho signály ke mně vysílaly, a ty mně hřály tak, že u mne nastal tento "divný stav."

 

     Chvíli trval ten stav bezvědomí, kdy vše Ti krásně voní, i když je tomu naopak. Kdy nevadí Ti, že ujel Ti vlak, nepřemýšlíš o tom, je to fakt krásné, být najednou bezstarostný, cítit se mladě a nechat vše běžet tak, jak to běžet chce a neusměrňovat.

 Pak, ale najednou, když nečekáš to, zpráva plná hezkých slůvek,

     ale na konci slovo  -   o p a t r n o s t  !

 

     Vskutku,nezvaný to host! Zastavil múzu v letu, varoval, že hrozí úraz křídel! Bráníš se, ale to slovo, už z hlavy nedostaneš. Říkáš si"proč?" Hostina smyslů ještě nezačala, ani začít neměla, stačila ta představa, ale to slovo   o p a t r n o s t   , všechnu krásu tomu vzalo a v duši zahlodala obava, že jsi se zesměšnila.

 

     Nikdo nechce být směšný, ani sám před sebou! Natož před něčím, co krásným stát se mohlo, život v Tobě probudit, dát Ti poznat dávno nepoznané, dát naději, že i to co není, může být.

 

To slovo brání v rozletu, zničí každého poetu. Je to slovo, které ničí to bláznovství v nás, to čím stát bysme se chtěli, co chtěli jsme ukázat, že ještě existuje v nás!

To slovo tu jiskru v nás pomalu, ale jistě zabíjí. 

Chcete-li v souladu s múzou žít, slovo    o p a t r n o s t   ,  hleďte z hlavy vypudit !


11 názorů

macecha
26. 03. 2009
Dát tip
metro - díky, jsem ráda, že se Ti to líbilo.

macecha
21. 01. 2008
Dát tip
Evellyn - děkuji. Začínám a jsem ráda, že se Ti to líbilo.Povzbudí to!

macecha
09. 01. 2008
Dát tip
No, to mě tedy opravdu potěšilo. Díky. Jsem skoro pyšná.

Quaken
09. 01. 2008
Dát tip
Tak, próza ti jde lépe ;) Pár obratů mě i potěšilo, myslím, že zasloužíš tip :)

macecha
04. 01. 2008
Dát tip
Já se nikdy nevzdávám. Dokud mohu, bojuji. O vše. A když přestanu bojovat, není to tím, že bych něco vzdala, ale proto,že už to nemá dál cenu. Nikdy nikomu nic nevnucuji, toleruji vše a nezlobím se na nikoho. Já naznačím a kdo rozumí, ten pochopí, kdo ne, je to škoda. Jsem ráda, že zrovna Tys pochopil,protože Tebe já hodnotím velmi vysoko a mrzelo by mne, kdyby tomu tak už nebylo.Děkuji za tip. Od Tebe je to jako hvězda spadlá z nebe.

Dickers
03. 01. 2008
Dát tip
Tak tohle se mě hodně dotklo*** člověk si uvědomí, jak dokáže zranit i tím co mělo ochránit podvědomě v myšlenkách to co chce zachránit. Ale nevzdáš to, že ne? Tipnu*

macecha
25. 12. 2007
Dát tip
děkuji moc, ale upravovala jsem jen řádkování, já se v tom psaní ještě moc nevyznám a pořád mi to nějak nevycházelo. Není to nijak změněno, je to původní.

Abi
25. 12. 2007
Dát tip
Svým způsobem souhlasím - jo, opatrnost. A pak taky pro múzy není dobré, když se nad něčím příliš přemýšlí a hlavně předělává, přepisuje, maže..je fajn prvotní verze upravovat, ale pokud to člověk bere extra radikálně..většinou pak lituje, protože přijde o nejlepší polibky paní/slečny múzy:-) Tipík.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru