Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Po všem

07. 01. 2008
24
47
3618
Autor
Houmeles

 

 

Uprostřed zimy

vyrůstá z popelnice

vánoční stromek

 

 

 


47 názorů

A.H.
04. 11. 2009
Dát tip
Ten střed zimy mi také nesedí.

Dolfiness
12. 03. 2008
Dát tip
*

Scorpion
20. 02. 2008
Dát tip
No, StvN má ve věci toho prvního řádku naprostou pravdu, i když jinak problematice haiku zase tolik nerozumí.:-)

Houmeles
27. 01. 2008
Dát tip
Díkes, Zametači, a bacha, až budeš na šichtě s koštětem, za popelnicí možná někde vychrupuje - houmeles :-)

Vynikající, a trefa do desítky!!*

Houmeles
17. 01. 2008
Dát tip
Díky, Bašó. Kde ses tu vzal, na úzké cestě do vnitrozemí? :-)

Bašó
16. 01. 2008
Dát tip
gut*

jorel
11. 01. 2008
Dát tip
tak ještě jednou: potěšilo. tip *

guy
08. 01. 2008
Dát tip
príma paradox na druhou *

Paulart
08. 01. 2008
Dát tip
Promiňte, že se vměšuju. Není od věci bohatá diskuze nad problémem. Já jsem ráda za každé avi. Asi jsem ještě nezkušená mladá žába :-)

Houmeles
08. 01. 2008
Dát tip
Miroslawku, snad jsme lidé a umíme se domluvit. Už Ti avízo posílat nebudu, ani Raabovi a StvN. Neměl jsem v úmyslu vás prudit. Zajímá mě přirozeně názor co nejvíce čtenářů a tak jsem rozesílal avi všem, kteří měli k haiku co říci. Takhle si člověk opravdu připadá jako špína. Což není jednoduší nevyžádané avi jednoduše odkliknout a vyhodit? Je nutno tolik slov?

Oldjerry
08. 01. 2008
Dát tip
Jo. Asi to tam je, jen já to nenašel... ahoj

Miroslawek
08. 01. 2008
Dát tip
Oldjerry: ale specifikovala. A kdo si mne skutečně váží, ten mne zdvořile požádá.

Oldjerry
08. 01. 2008
Dát tip
To je mi líto, ale tvoje replika nespecifikovala komu patří. To nic, ale když ti někdo dá avízo ke svému dílu asi to udělal proto, že si váží tvého názoru na rozdíl třeba od mého. Nevylučuji ovšem, že tě to může obtěžovat...

Miroslawek
08. 01. 2008
Dát tip
Oldjerry: tebe jsem si určitě nespletl, kdybys pozorněji četl, našel by ses v kategorii ostatní reagující. Pokud už někoho, tak jsem měl na mysli autora tohoto třířádkového opusu, který mě oblažil nevyžádaným avízem.

Dero
08. 01. 2008
Dát tip
Mirosláwku, jsem rád, že mě tak dobře znáš. ;o) Jinak funkce na blokování avíz od určitého díla/autora je už v pořadníku. Předtím ale plánuju dokončit semestr. K dílu a reakcím na něj/moji kritiku se vyjádřím večer.

Oldjerry
08. 01. 2008
Dát tip
Promiň, Miroslawku, asi sis mne s někým spletl : já nejsem nějaký Ferda, ale Jarda. Velice se ti omlouvám, že jsem ti poslal avi. Od teď tě už vynechám, ať tě obtěžuje někdo jiný. Dokonce ani k této odpovědi už avi nepřipojuji...

Miroslawek
08. 01. 2008
Dát tip
Oldjerry: Dero má solidní teoretické zázemí je hláška dne, ne-li týdne... při vší úctě k němu ;o) Mimochodem, nikdy jsem nechtěl avíza a ani teď je nechci, s tím nevyžádaným spamem by se něco mělo dělat, nějaká funkce, že od určitého díla si nepřeji být obesílán. Jinak mě bude obtěžovat každý Ferda, který si vzpomene, že bych mu z mně neznámého důvodu měl k jeho veledílu něco říci. A když mu to dám najevo, ospamujou mě pak alespoň ostatní reagující.

Oldjerry
08. 01. 2008
Dát tip
StVn - cituji : Potíž je, že haiku je tu moc a proto se poněkud snižuje laťka při hodnocení kvality, i když je to paradox, neboť právě s kvantitou by se laťka měla zvyšovat. Ano - jenže potíž je v tom, že tu každý (mne nevyjímaje)napíše nějakou řádku kvazihaikuoidních veršíků a již spěchá na forum se svým názorem na to, co je a co není haiku.( Já to vyřešil po svém a už jsem mimo. ) Ta roztříštěnost zavinila, že za haiku se nakonec považuje cokoli úsporně napsané, bez tématického omezení, bez dané stopáže, stačí, když má vnitřní smysl (ale to je machrovina postihnout hloubku obsahu těmi pár slovy) a zenové přechýlení, přechod, pohled odjinud... Sjednoťte pravidla, kvalita poroste ... Já o haiku asi nevím všechno, ale jsou lidé, kteří je hodnotí a neví o něm zjevně vůbec nic. Dero je můj typ na toho, kdo by to svedl - je nejen autor, ale i metodik (kupodivu se to nevylučuje), má - jak se domnívám - solidní teoretické zázemí a zdá se mi být netranný. Když už jsem dostal dvě avíza, tak jsem si dovolil taky něco poznamenat. Dík těm, kteří to dočetli až do konce.

StvN
08. 01. 2008
Dát tip
The bottoms of my shoes are clean from walking in the rain. Tohle je mistrovské haiku. Jmenovky mi přijdou slabé. Potíž je, že haiku je tu moc a proto se poněkud snižuje laťka při hodnocení kvality, i když je to paradox, neboť právě s kvantitou by se laťka měla zvyšovat.

Houmeles
08. 01. 2008
Dát tip
StvN - omlouvám se, nechceš-li avízo, nebudu posílat. K tobě ale žádný postoj nezaujímám. Vždyť tě ani neznám, jen tvůj nick a to je zatraceně málo. Bavíme se tu o haiku, tedy řešme haiku a ne naše vztahy, které v kritikách hrají spíš zamlžující roli. Naopak - jsi-li na mě nabroušený, tím více naslouchám tvé kritice, protože se nerozpakuješ mi napsat od plic, co si myslíš. Dávám ti za pravdu, že "uprostřed zimy" duplikuje trochu "vánoční stromek", ale to vyrůstání z popelnice jako překážku nevidím. Odkážu Tě na výbornou autorku Zoee, která tu (snad ještě) má svá free-haiku uznané i na jiných serverech. Dokonce i na zahraničních: na záhonech zjara vyrůstají jmenovky Mistrovské dílko :-). Skrytá metafora se tomu říká.

StvN
08. 01. 2008
Dát tip
Také se mi tohle avízo nelíbí, tím spíš, když vím, jaký postoj ke mně zaujímáš. Ale když už, tak ti něco napíšu. Nejdříve jsem chtěl říct, že uprostřed je zbytečné, ale nakonec je zbytečné celé uprostřed zimy, myšlenku to nerozvíjí, navíc vlastně spíš duplikuje vánoční stromek. Další výhrada je k vyrůstání. Stromek z popelnice de facto nevyrůstá, třebaže může budit tento dojem, avšak haiku není o neskutečných dojmech, ale naopak o skutečných dojmech, přinejmenším tak, jak haiku vnímám já a myslím, že nebudu tak daleko od pravdy. Tento postup tady praktikuje hodně pisatelů (poulart) - vidí něco napůl zajímavého o čem si řeknou, že na to musí napsat haiku a zajímavosti tomu dodají tím,že skutečnost překroutí, doplní, ozvláštní uměle. Myslím, že haiku má být naopak syrové. Tvůj obraz odkazem k vánocům, k popelnici, duplikováním zimního období čtenáři vnucuje tvou myšlenku a běda, pokud nevidí to, co vidíš ty. Navíc útočí na city (krásné svátky, jeden den pohoda, druhý den stromek v popelnici a smutek z neužitku, ze smrti), což též považuji u haiku za nepřípustné. Derovi jsi napsal, že by měl k haiku přistupovat s čistým srdcem. Právě jsem ti ukázal, že při vší jeho vzdělanosti to nejde. Tvé haiku je příliš konkrétní. Avi pro všechny, kteří se o haiku zajímají a mají zájem porovnat svůj pohled s trochu odlišným viděním.

Darmo-šlap
08. 01. 2008
Dát tip
Já myslím, že Houmeles je dostatečně chytrý na to, aby objasnil, proč mu dávám tip :-)

Houmeles
08. 01. 2008
Dát tip
Rabb - omlouvám se. Nechceš-li avíza, už je nebudu posílat :-) Dero - u Tvé vzdělanosti bych čekal více pochopení pro intuici. Stromek nacpaný v popelnici bývá natolik velký, že za ním nelze zavřít víko. To zůstává otevřené a tak to evokuje dojem, že stromek z popelnice vyrůstá. Prodral se zevnitř, otevřel si popelnici a roste výš a výš. Jistě, trochu absurdní, ale v haiku, myslím, často používané. Kouzlo s prostorem a časem. A jak vše kolem nás je relativní. My víme, že je po vánocích. Ale zkus přistoupit k této popelnici bez předsudků. S naprosto čistým srdcem. Co uvidíš? A jak jinak přistupovat k haiku?

Dero
07. 01. 2008
Dát tip
Rozhodně nevyrůstá. A nejde mi o faktickou správnost. Ten stromek má v popelnici úplně jiný účel, rozhodně ne takový, aby se o něm dalo tvrdit, že vyrůstá.

Oldjerry
07. 01. 2008
Dát tip
To není haiku, ale zajímavý postřeh to je...

Rabb
07. 01. 2008
Dát tip
nemám rád taková avíza..

Miroslawek
07. 01. 2008
Dát tip
Neboj, jsa slušně vychován, dávám si ruku před ústa...

čaro
07. 01. 2008
Dát tip
No - a tohle!!!

Deepness
07. 01. 2008
Dát tip
civilizačné haiku :-)

Dášeňka
07. 01. 2008
Dát tip
Inu tady někdo zná, jak to chodí na světě. Mně je taky těch stromků po vánocích líto.

Houmeles
07. 01. 2008
Dát tip
Pozor, ať ti nespadne do huby suchý jehličí...

Miroslawek
07. 01. 2008
Dát tip
zív...

Houslistka
07. 01. 2008
Dát tip
*

Paulart
07. 01. 2008
Dát tip
Krásné. Fakt.

sorry ;) eště aj blbě opisuju, mělo tam být - s tvárou pravdy ;)

:-) úsměvné navíc jsem u janyr(a) v kritice přečetla místo s tvárou prady "s trávou pravdy" :-))) *

Zbora
07. 01. 2008
Dát tip
Zřejmě nějaký nový druh.

Houmeles
07. 01. 2008
Dát tip
Pro haiku stačí jeden :-)

marsyas.
07. 01. 2008
Dát tip
zvětšuje se ?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru