Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

"MIKE FISH"

14. 06. 2001
14
0
3597

tohle doporučuju všem, protože to je HODNĚ DOBRÝ...

     Sakra, zaklel jsem při pohledu na hodiny visící na protější stěně. Takhle líné odpoledne už jsem dlouho nezažil. Zapálil jsem si dnes už asi dvacátou cigaretu bez filtru a s nadějí hypnotizoval telefon. Když se najednou otevřely dveře mé kanceláře. Vstoupila velice krásná žena. Vysoká černovláska, pravděpodobně mulatka s nebezpečně krátkou sukní a plnými rty. V tu chvíli jsem se neradoval z potencionálního případu, ale z těla, které by stálo za ten nejhorší hřích. Byla božská. Sundal jsem pomalu nohy ze stolu a s pozvednutými rameny jsem frajersky povstal. Cigaretu jsem nonšalantně přehodil z jednoho koutku do druhého a lišácky se pousmál.

     “Jmenuji se Fish. Mike Fish.” A nastavil jsem jí pravačku k pozdravu. Bez jakékoliv změny v obličeji pouze zasedla za můj stůl a dala si jednu nohu přes druhou. Ruku nataženou k podání jsem honem rychle upotřebil k podrbání se na zátylku. Nepředstavila se zrovna v dobrém světle.

“Pravděpodobně budete mít nějaký problém, mladá dámo,” snažil jsem se zavést řeč. Ale ona jen seděla, koukala chladně (až vyzývavě) do očí a mlčela. Začínal jsem být z její tiché přítomnosti mírně nervózní.

“Dáte si cigaretu?” optal jsem se již v zoufalosti a natáhl se přes stůl i s tabatěrkou. Vzala si jednu a vsunula si jí s nevídanou elegancí do pravého koutku, nečekala ani, abych jí zapálil a rychle sama sáhla po sirkách válejících se na stole. Pozor feministka! Ozvalo se varovně podvědomí. Pravda, ale byla zřejmě horší. Bude to lesba. Bože, taková u mě nikdy neseděla, natož s takovou náturou.

“Předpokládám, že potřebujete někoho nebo něco nalézt. Jsem tu, abych vám pomohl. Mé služby jsou velice seriózní a levné. Nenajdete v Los Angeles lepšího ani rychlejšího detektiva, to mi můžete věřit. Jen k práci potřebuju pár drobností, abych mohl někde začít. Pomůžete mi a já pomůžu vám. Tak zní obchod, o.k.??” Skoro jsem musel zalapat po dechu, když jsem toto dořekl. Tímto způsobem jsem se ještě nikdy neponížil. Někoho přesvědčovat o svých kvalitách, když “on sám” zavítá do mé detektivní kanceláře. Rozhodl jsem se mlčet. Zapálil jsem si další proklatě tvrdou cigaretu a hodil si v absolutním nezájmu zpátky nohy na stůl. Nezajímala mě, přestala pro mě existovat. Sledoval jsem ručičky hodin líně se táhnoucí po obvodu a v duchu typoval, jak dlouho se zde ještě zůstane. Uběhlo dlouhých deset minut.

     “Chci najít Ježíše Krista, vím, že to zní možná zvláštně, ale já ho potřebuji najít.” V tu chvíli jsem se zakuckal vlastní slinou. Málem jsem se i udusil, musel jsem odeběhnout k umyvadlu a loknout si té hnusné přechlorované vody, abych se neutopil ve vlastních enzymech.

“Nesmíte se mi smát, potřebuji ho najít. Je to životně důležité,” mluvila více než špitlavým hláskem přihlouplé blondýny. Odhadoval jsem, že to bude s největší pravděpodobností její původní barva.

“Mohl bych se zeptat proč ho potřebujete najít??” Snažil jsem se při těch slovech udržet smrtelně vážný výraz.

“Když ho nenajdu tak nikdy nepoznám, co to je orgasmus.” Začala brečet a já se smát. Nemohl jsem. Vytáhl jsem z kapsy svůj posmrkaný špinavý kapesník a podal jí ho.

Situace mě donutila se k ní obrátit zády a sledovat dění tam venku na ulici.

“Jen, jestli mohu…jak jste na to přišla??” Takové množství energie jsem ještě nikdy k vyslovení tak krátké otázky nevynaložil. Opravdu, na hrob kohokoliv, klidně samotného Holmese.

“Řekl mi to můj ženský lékař. Řekl mi to, jaksi při tom, jestli mi rozumíte…a potom řekl, že je jestli jsem se to, to jaksi neto…, tak jedině pro samotnýho Krista jo… Myslím, že takhle nějak to vyslovil můj lékař. Nevěděla jsem co dělat, trápila jsem, když jsem ale zahlédla v novinách váš inzerát, že najdete kohokoliv, věděla jsem, že mi poskytnete alespoň naději, … že ano??” Neustále popotahovala.

     “Já jsem Kristus…,” nešlo to, to alespoň nezkusit. Musel jsem. Musel jsem. Musel jsem. Neslyšel jsem ani nahlas protestující svědomí, musel jsem, můj pán mi to přikazoval…tohle měla být moje celoživotní šance… Budu šukat jako Ježíš Kristus… s cejchem božího syna… Bylo to až komicky absurdní, nicméně ona tam seděla a já držel v ruce její bibli…viděl jsem její měnící se, měknoucí výraz…oči, které získávaly na vzrušujícím třpytu…věděl jsem, že bude má…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    

 

     “Tak pane Mrázek, pudem už na kutě… už je osm hodin. Buďte dneska hodnej, spolkněte si tabletku na růžový sny..a já vás odvezu, ano?? Udělejte mi radost, počkejte já vypnu televizi, stejně vám ten seriál zejtra dopoledne vopakujou, tak buďte hodnej…vy stejně vstanete už v ty čtyři, jak vás znám…to poběžej aspoň dvě ty reprízy…

 

 

katrin k. 2001-06-14

x x x


Algaranna
28. 09. 2006
Dát tip
smrtelna kombinace:-} a dobra...:-}

Regis
25. 10. 2002
Dát tip
Napsané je to dobře (+). Je to ale kýč (-), který se mi nelíbí (-) a navíc jsem už něco VELMI podobného četl (-). Tuším v Je dobré být mrtvý něco od jednoho z těch dvou šašků, Dobeš a *jak-se-ten-chlap-sakra-menuje?* Jo, má to atmosféru, je to svižné, čte se to dobře, ale na konci se cítím ošizen... takže du na další díly... zatím (2-)...

hiero
28. 11. 2001
Dát tip
mě se to líbí a to i s tím posledním odstavcem. myslím si, že naopak bez něj by tomu něco chybělo. je to sice klasická pointa, ale dobrá

další Fish... už je tady .... !!! :-)))

Climaster
18. 06. 2001
Dát tip
...už jsem ho četl..:))))...

Shanzie
17. 06. 2001
Dát tip
šukat jak Kristus? ne, to se mi nezdá ... sorráč

Birkov
17. 06. 2001
Dát tip
je to nádherný líbí se mi to

Deltex
16. 06. 2001
Dát tip
Katrin! Rekl jsem ti jen co se mi nelibi... ale v zadnem pripade jsem nerekl, abys to menila! Je to tve dilko, tak si do toho nenech kecat:-) Jinak je to opravdu hezky! Mej se krasne! DeX

djPes
15. 06. 2001
Dát tip
Jmenuji se Bond. James Bond!

Katerina
15. 06. 2001
Dát tip
Hm, to je fakt, ten konec to jaksi neutralizuje... co takhle zkusit dalsi epizodu Mike Fish 008....??? Tenhle styl se mi fakt libi.

Deltex
15. 06. 2001
Dát tip
Chm Katrin, maj pravdu predsedo! Ten posledni odstavec to fakt shazuje! Jinak je to ale super... ctive... proste TIP (ale bez toho odstavce):-)))))))))))

Albireo
15. 06. 2001
Dát tip
Katrin, je mi líto, ale i já bych to raději viděl bez toho přívěsku. To je snad poprvé, co s Tebou nesouhlasím. A protože si ho dovedu odmyslet, je tady TIP.

Climaster
15. 06. 2001
Dát tip
Krásně napsaný....něco mi to připomíná...jo jo Bukowski - Škvár....:))))...nice Konst. nice moc...a ten závěr...nevim nevim ale vypadá to, že pan Mrázek koukal na nějaký klassický americký eroťák...(se stupidní zápletkou a blbou obarvenou blondýnou)...:))))..mňo MEGA TIP*****

Katerina
15. 06. 2001
Dát tip
Panu Mrazkovi by tu televizi vubec meli zakazat!! :-)))

Open
15. 06. 2001
Dát tip
Jezu uz chtel nekdo najit po detektivovi v Bukowskim, nebo se pletu?

Climaster
15. 06. 2001
Dát tip
..jo jo pleteš bylo toho hodně co hledal, ale Jezu sto-pro ne...:)))

máte smůlu... kvůli vám to mazat prostě nebudu...mě to přijde dobrý...... a oceňuju, že jste tak schovývavý a když se vám to nelíbí tak si "to přebytečný" dokážete prostě odmyslet...děkuju :-))) mike fish pokračuje.... :-)) /dědu mrázka, ale asi (kvůli vám!!!) nechám spát.....

inventor
15. 06. 2001
Dát tip
Škoda, já bych se dědy Mrázka nevzdávala... :-)) On totiž krásně ilustruje myšlenku soudobého filosofa Milana Machovce, který řekl, že se rádi díváme na televizi, abychom viděli jak jiní žijí skvělý život. Myslel jsem, že o tom víš... Milan Machovec - Indoevropané v pravlasti (aneb život našich předků podle porovnání jednotlivých jazyků), vydal Jiří Tomáš - nakladatelství AKROPOLIS v roce 2000. Možná na čtenáře negativně působí tvoje nevědomá nejistota při šroubování posledního odstavce, ono někdy záleží na tom, mít jistotu, proč chci něco vyslovit. Ale i tak je to nadmíru skvělé, fandím ti a čtu tě...

Mythus
14. 06. 2001
Dát tip
Perfektné, ale černovlasá blondýna? To odkedy? No, keď bol trošku trhnutý, dá sa to chápať.....*

obarvená :-))

Wopi
14. 06. 2001
Dát tip
Škoda toho posledního odstavce, ten to vysloveně shazuje... Bez něj by to bylo skvělé.

ne ne

Krel
14. 06. 2001
Dát tip
A stejně budu mít poslední slovo jáááá:-))) Je to super, ale ten poslední odstavec to fakt kazí...ale jenom trošku.:-))

Wopi
14. 06. 2001
Dát tip
jo jo :o))))))))))))))

ne ne

Myšlenka fakt zajímavá, ale něco mi v tom skřípe... těžko říct co, ještě se k tomu vrátím a budu nad tím přemýšlet...

Kandelabr
14. 06. 2001
Dát tip
je to hezký forek, ale bohužel ten konec je tam vážně navíc. proč pointovat pointu?ten poslední odstavec shazuje dobrý for na banální pointu někomuse tozdá, případně někdosenatodívá atd. zbytečně!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru