Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Komár na slině času

Výběr: Pacer
30. 01. 2008
13
26
2573
Autor
JirkaS

.....

"Táto, táto, dívej jak mám chlupatý nohy! A teď, táto, dívej, o kolik jsem povyrost oproti tý čárce odminula..." Odeběhne něco stavět zatímco si čtu mimořádně jemné verše od chlapáka které zapíjím sklenkou červeného vína Říkám si - jaký by to asi bylo kdyby mě nikdo neotravoval na nic se mě neptal kdybych přišel do pronajatýho bejváku kde bych kouřil na záchodě a plival na sousedy pod sebou jaký by asi bylo hodit sebou o zem a sledovat basket nebo si číst Fanteho... "Táto, táto, kde seš, pojď si se mnou malovat" Už vím.....nedožil bych se padesátky Probouzel bych se do zrnění televize a sledoval polomrtvého komára na slině času Pohladím ho po vlasech a je to skoro tak něžné jako ty verše Skoro Pak jdu a malujeme si

26 názorů

ruprecht
03. 02. 2008
Dát tip
Bukowskiho není nikdy dost... :-) je to pěkné, civilní... *

Sarrah
01. 02. 2008
Dát tip
*

avox
31. 01. 2008
Dát tip
Možná bych některé verše vynechala, nebo raději viděla jinak, ale celek působí velmi upřímně a důvěryhodně. A Zbora mi promluvil z duše. */

oleandr
30. 01. 2008
Dát tip
hmm

katugiro
30. 01. 2008
Dát tip
Já si právě naopak myslím, že tenhle mustr je mnohem běžnější; neviděl jsem na Písmáku (ani ne-)autentickou výpověď člověka, jehož ruší vlastní dítě natolik, že se probírá svými zmařenými možnostmi. Pochopitelně, že takoví lidé moc básně nepíší; a když, nepřiznají. Děti jsou dávné tabu.

Zbora
30. 01. 2008
Dát tip
Katu: tohle je na dlouhou a poněkud obehranou debatu ohledně obsahu a formy, na kterou nemám ani čas ani náladu. Omlouvám se. Ocenil jsem ten náhled - nadhled. Není to běžné - běžný je spíš mustr: co já jsem mohl být!

JirkaS
30. 01. 2008
Dát tip
Ne, v pořádku, vyříkali jsme si to a je to ok, ber to jako uzavřenou věc. Nehodlám se tady nijak exponovat-.

katugiro
30. 01. 2008
Dát tip
Máš pocit, že jsem svůj názor ostatním podsouval? Třeba jsem tvrdil, že si někdo myslí to či ono? Nechtěj, abych si myslel, že když Tě někdo chválí, jen podle Tebe názor projevuje, zatímco když kritizuje, ostatním ho podsouvá; jakkoliv uznávám, že moje kritika pravděpodobně zní autoritativněji než ty předchozí.

JirkaS
30. 01. 2008
Dát tip
jistě...viz můj předchozí komentář

katugiro
30. 01. 2008
Dát tip
JirkaS: ad postscriptum, proč bych neuvěřil? Výpovědí jsou tu denně mraky, s nedůvěrou nemám problém; ale autenticita výpovědi sama o sobě ani zdaleka nezaručuje kvalitu.

JirkaS
30. 01. 2008
Dát tip
Naprosto se nehodlám nijak přít...Názorové diference akceptuji, jen nechápu podsouvání vlastního názoru jiným. Ostatně, jak říká dnes již klasik - dobrý kritik je stejně vzácný jako dobrý básník...

katugiro
30. 01. 2008
Dát tip
JirkaS: v zásadě se nebráním tomu, že byla celá má kritika jakoby všemocně šmahemvšeodsuzující; svou razancí byla mnohem víc reakcí na předešlé názory, než na, nijak výjimečně hrozné, dílo samotné. S druhou částí tvého příspěvku (podstatná část - prvoplánovitá) nesouhlasím, to bychom na tom byli podle mě smutně.

JirkaS
30. 01. 2008
Dát tip
PS: A ještě něco - co když tomu tak do puntíku je nebo bylo a je to čistě jen výpověď? Tomu bys ale nejspíše neuvěřil...

katugiro
30. 01. 2008
Dát tip
Janina6: až překvapivě postačující odpověď, děkuji. Komárobraz mi poetickým zdá se též, ostatní nikoliv, pro báseň je mi to málo; pravda, většinou nehodnotím v kontextu denní várky.

JirkaS
30. 01. 2008
Dát tip
Podívej, tvůj názor ti neupírám. Ani omylem; na něj má každý právo. Ovšem už slovo prvoplánovité je samo o sobě dost provařený a dost populární a takový jakoby všemocně šmahemvšeodsuzující. To se koneckonců dá říct o podstané části toho, co člověk napíše. Ale jak říkám - proti gustu..Jen nepodsouvej někomu něco, co nemusí být pravda...

katugiro
30. 01. 2008
Dát tip
Každý vypovídáme o vlastním vnímání, to není nic nového. Nástin mého psychologického profilu mi můžeš poslat do zpráv, to by mi udělalo radost (zcela vážně), jinak ale zpátky k dílu: nepřijde Ti osa 'vážný dospělý' - 'hrající si dítě' - 'protiklad světů/hodnot' - 'revolta podléhající smířlivému uvědomění' v takhle okatém provedení... nedostačující? Vím, nepřijde. Proč?

Janina6
30. 01. 2008
Dát tip
Katugiro, neumím šermovat... Tohle pojetí volného verše (na způsob nasekané prózy) sice není můj šálek kávy, ale nepřipadá mi nijak neobvyklé. Pro mě to bylo vyprávění, které mě oslovilo. Taky si někdy kladu otázku, kde bych byla (spíš jak bych skončila) bez svého syna... Jirkova odpověď v předposlední strofě je pro mě překvapivá, obraz s komárem poetický a celé to beru jako poctivou snahu o odpověď na poctivou otázku. V kontextu toho, co jsem tu dnes přečetla, to na tip pro mě je.

Pacer
30. 01. 2008
Dát tip
Popravdě řečeno, mrzíš mne ty. Autor tvou modrou kritiku nejspíš přežije. Ty vypovídáš o svém vnímání. Pro mne jedna malá částěčka do puzzle.

katugiro
30. 01. 2008
Dát tip
Ještě Zborovi, neměl jsem ho v seznamu.

katugiro
30. 01. 2008
Dát tip
Odporně vlezlé. Janino, kde je v tom poezie? Vždyť je to povrchní, prvoplánové a laciné. Volný verš? Moudrost? Tahle banalita běžného holywoodského typu? Mrzíte mě, lidi. Chápu, každý máme jiný vkus. Tak si ho braňte, třeba, avi.

Zbora
30. 01. 2008
Dát tip
Přesné - věčné dilema - člověk má furt tendenci pošilhávat po něčem jiném, než mu život přináší a když to dostane, chce zas zpátky to původní. Schopnost spokojit se s tím, co člověk má a umění dopředu odhadovat možné následky dějů působí v dnešní společnosti často jako slabost, ale osobně myslím, že je to naopak vlastnost velmi cenná.*

daddy
30. 01. 2008
Dát tip
:)*

Pacer
30. 01. 2008
Dát tip
V první strofě bych ubral - osobně bych vynechal ty nohy. Jinak výborné. Považuji to za "učební text" pro lidi, co dokážou chápat Třeba se neshodnu s ostatními kritiky, ale tohle je text, který na Písmáka hodně patří.*V

čína
30. 01. 2008
Dát tip
příliš mnoho Bukowskiho pro nic

Marcela.K.
30. 01. 2008
Dát tip
Příjde to ...neboj, to zrnění televize... až ti odletí z hnízda, bude času dost...možná :-)

Janina6
30. 01. 2008
Dát tip
Pěkná poezie a navíc ještě moudrá.*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru