Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

OTEC - Závěr

06. 02. 2008
6
15
3189
Autor
macecha


                                                               Z á v ě r

     A Marie? Když vyšla na ulici, musela se opřít o zeď, byla zcela vyčerpaná. Konečně po čtyřiceti letech našla muže, kterého chtěla milovat a jehož dítě si přes všechny překážky ponechala. Dala mu jméno Jaroslav, po něm.Ani mu to nestačila říct. "Však, oni si vše řeknou," pomyslela si v duchu. Neřekla mu ani to, že je už mnoho let rozvedená. její muž si našel jinou, protože ona po porodu syna onemocněla a pak už nemohla mít další děti. Manžel to nesl těžce a po patnácti letech manželství ji opustil právě kvůli tomu. Chtěl mít své vlastní děti. Nezazlívala mu to, byla mu vděčná za to, že jí v nejhorších chvílích pomohl s jejím dítětem. Dodnes byli kamarádi.

     A tím se konečně tato kapitola jejího života úspěšně uzavřela. Věděla, že je to s jejím zdravím zlé, člověk to cítí, ale byla spokojená. Syn konečně pozná svého pravého otce a její vnoučata svého dědečka. Když tu nebude ona, bude tu on. Věděla, že si syna zamiluje, až ho uvidí. Ta podoba! To ho určitě zasáhne!

              Něco chybí? Ptáte se, jak Marie otce svého syna našla?

     Stálo ji to mnoho ponížení. Svobodná matka v té době, to nebylo jen tak! Dokonce jela i do jeho vesnice, obcházela kolem, tenkrát "Národního výboru," že si zjistí jeho adresu a co dělá. Ale, nikdy nenašla odvahu to dokončit. Potom, když se vdala, nechala toho a až nyní, když viděla, že je to s ní opravdu zlé, musela svůj úkol dotáhnout do konce. Cítila to tak. Zahodila stud stranou a totožnost Jaroslava zjistila přes vojáky. Napsala do jejich archivu, vysvětlila, proč ho hledá, popsala ho, napsala rok, kdy se vrátil z vojny i vesnici odkud pocházel. Pozvali si ji, aby ho identifikovala na fotografii a tím hledání skončilo.

              Příběh skončil dobře. A to je důvod, proč jsem ho napsala.
                       Mám ráda příběhy se šťastným koncem.


15 názorů

macecha
18. 12. 2009
Dát tip
slámko- díky.

macecha
18. 12. 2009
Dát tip
slámko, děkuji. Už na tom nic měnit nebudu, jsou to věci, které jsou již za mnou. Nevracím se zpět. Ale, jsi dobrá, že jsi to dočetla až do konce. Také si myslím, že by to bylo lepší, kdyby to bylo v celku, ale mám obavy, že to by už vůbec nikdo nečetl. Jakmile je tu něco delšího, moc lidí se na to nedívá. Proto píšu více, snad verše, nebo co to vlastně píšu, ale radši bych psala povídky.

macecha
03. 12. 2009
Dát tip
renegátko - děkuji za hezká slova.

renegátka
03. 12. 2009
Dát tip
Každá matka chrání své dítě, Marie udělala to co považovala za nelepší pro svého syna.Má moje sympatie a ty velký dík za tohle krásné svědectví.

macecha
07. 01. 2009
Dát tip
Doufám, že nebudeš zklamaná.

Fantasie
07. 01. 2009
Dát tip
Ráda si udělám čas na další Tvé povídky. Přečtu si je , už se těším...:o)

macecha
07. 01. 2009
Dát tip
Fantasie, ještě jednou velký dík, že jsi vydržela a přečetla si všechny části.

Fantasie
07. 01. 2009
Dát tip
Tak. Všechny série jsem přečetla jedním dechem. Velice mě zaujaly, co se týče kritiky , mohu říct, jen, že škoda jen, že byly stručné...jinak bych celkově ohodnila jako výborné, piš dál, máš opravdu dobrý styl a umíš to poutavě podat tak, aby čtenáře zaujalo, svůj účel splnilo a na závěr: TIP!....:o)

macecha
20. 11. 2008
Dát tip
Můj život by vydal za román, někdy až za horor. Nepřeháním a moc ráda na to nevzpomínám, ale na stará kolena to asi nějak potřebuji ventilovat a jsem ráda, že mohu tady.

Robinia
20. 11. 2008
Dát tip
Ve Tvém životě je spousta hledání a nacházení... dobře, že o tom píšeš

Diana
01. 08. 2008
Dát tip
Také mám ráda šťastné konce. Škoda, ještě se mohla Marie uzdravit ;-)))*

macecha
18. 03. 2008
Dát tip
mylenko-možná nějaké pokračování vymyslím, uvidím, až najdu odvahu se k tomuto svému "dílu" vrátit.

Marcela.K.
18. 03. 2008
Dát tip
Milé...ale ještě bych snesla pokračování :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru