Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Co znamená slovo "láska?"

19. 02. 2008
2
46
5571
Autor
macecha

 


  Ze všech stran slyším slovo " láska."

     Básníci básní s úmyslem a vírou, že "laskat" by měla nejen tělo,
ale naplnit i duši krásou a něhou.
 
A přitom skutečnost je jiná!

Někdy velmi krutá a Ti, kteří Tě ve jménu lásky bijí a utlačují,

je to s podivem,

ale myslí si a věří, že správně činí,  věří, že je to láska,
co dává jim  tuto moc i přesto, že tuší zradu,
která ve jménu jejím, na jiného čeká někde vzadu.

Neslyší výkřiky zrazených, nechtějí nic mít s jejich
voláním  po věrnosti milování.
Nechtějí znát touhu po lásce lidské, krásné,
která bolest zabíjí, co nese v sobě štěstí
a nádhernou lehkost bytí.

Proč tedy neříkáme jinak tomu citu,
co zabíjet umí,
co ve svém zájmu káže každý,
i když úmysl dobrý je mu vzdálen?

Proč neříkáme "láska" jen tehdy, když opravdu ji cítíme,
když bližního svého ctíme a ne jen tělesně milujeme.

Vážíme si dosti "lásky" jiné ?

Synovské, otcovské, mateřské i lásky dcery,
která nás však mine,
pokud ji tomu slovu správně nenaučíme!


46 názorů

papouch
21. 02. 2008
Dát tip
mace.: opakuju CO mám právo prohlásit?? Když se pouštíš do debat, tak mluv k věci a na otázky odpovídej!!! Nebo se do debat nepouštěj, nemáš-li na to.

papouch
21. 02. 2008
Dát tip

papouch
21. 02. 2008
Dát tip
jááj to sluníko se nepovedlo :-) - znovu ☼

Ay´Le
21. 02. 2008
Dát tip
no me se taky pekne napenila krev kdyz jsem cetla to "ja ti to promijim"! takze tvy avi chapu a nemuzu nez souhlasit s tim co jsi napsal..taky me zarazi ta sebejistota zvlast kdyz vidim co autorka tvori.. jinak dekuju za slunicko za chvili budu mit to cesky:)

papouch
20. 02. 2008
Dát tip
prej "..já ti to promíjím" .... ješkovyvoči macecha, co jsi zač??? Marie Terezie, že můžeš na Písmáku udělovat milost??!?! Asi máš o sobě přehnané mínění a jsi nezdravě sebejistá, že se takhle chováš... == Zkusila sis někdy po sobě přečíst, co tady plodíš za hrůzy?? Soudný autor by se zastyděl a nikdy by tohle nedával na veřejnost. == A co?? CO mám právo prohlásit?? Bohajeho .. s mladou vránou je lepší řeč, fakt že jo. Tvoje odpověď je fakt na výši a odpovídá úrovni toho, co tu pácháš. Dám ti radu. To, co píšeš strč do šuplíku. Přečti si pak třeba Prousta, nebo Nerudu. Nebo jiné kvalitní věci, je jich fůra. Pak to z toho šuplíku vytáhni a přečti si to po sobě znovu. . . . Koš na odpadky bývá většinou v kuchyni. == == Ay´Le :-) posilam slunicko bez hacku a carek! &@9788 At prudici prasknou!! :-) sory za avi, ale já musel :-))

Ay´Le
20. 02. 2008
Dát tip
ja se neobhajuju k tomu nemam nejmensi duvod kazdej jsme nakej(tvy "odpusteni" opravdu nepotrebuju to si nech pro jiny kterejm bude vazne co odpoustet) jen nechapu ze se tady nekdo dokaze stavet na hlavu kvuli blbejm hackum a carkam..nedokazes to snad precis bez toho? a jen obracet smece je od tebe hodne trapny to se musi nechat..radsi se snaz napsat neco na urovni..ze hodne inspirace preju..vic nez bylo na tuhle otrepanost..pekny vecer a uz bez avi nechci bejt zbytecne hnusna..sbohem

macecha
20. 02. 2008
Dát tip
To jsi napsala správně! Ta poslední věta patří hlavně Tobě. Vřele doporučuji. A už se neobhajuj, nikdo není neomylný. Já Ti to promíjím. Přeji hodně úspěchů a hlavně zdraví.

Ay´Le
20. 02. 2008
Dát tip
Ach ano, nepisu carky ani velka pismena, tady se muzes podivat, jak divne by to vypadalo takhle polovicate..Potrpim si holt na estetiku.. A net zrychluje, psani bez hacku/carek/velkych pismen je zkratka rychlejsi, proto se s tim nenamaham, mas s tim nejakej neprekonatelnej problem? To, ze pisu jak pisu jeste neznamena, mila autorko, ze neumim pravopis Vazit slova a premyslet by obcas nezaskodilo..

macecha
20. 02. 2008
Dát tip
Papouchu, máš právo to prohlásit! Stačí?! chroustjazzi, patenty mám ráda. Závidím a obdivuji Tvoji sebedůvěru. Fakt!

papouch
20. 02. 2008
Dát tip
p.s. A dosud mi (přes všechny žvásty) nikdo neodpověděl na mou slušnou otázku: Co je neslušného na tom, když někdo suše prohlásí "dílo" za hloupé a kýčovité?

papouch
20. 02. 2008
Dát tip
Honzyk.: - a jak tě napadlo, že ten "magor" je na tebe ?? prý se říká že potrefená nejvíc kejhá .. :-pp ;-)) mac.: Tak předně - nejsem žádný "velký". Spíše naopak. Velcí jsou tady jiní, kteří na rozdíl ode mne píší dobře a mají literární vzdělání. A následně - Celá tahle vlna hloupých keců se zvedla jen proto, že chroust prohlásil, že tohle "dílo" je kýč a hloupost. (Což je pravda.) VÍC NIC. Hned se začalo prskat a štěkat, což mi skutečně jako magořina připadá! A mimochodem - první osobní výpad tady padl z tvé klávesnice: "..chroustjazzi, Ty máš patent na rozum? Nemyslím." K čemuž dodávám, že chrústě má daleko více rozumu, inteligence, zkušeností a vědomostí, než hromada zdejších přicmrndálečků, kteří otipují kdejakou prázdnou kravinu. (A že jich tady teda je!)(Jak přicmrndálků, tak kravin.) Je to čím dál větší problém Písmáka, že se sem v masovém měřítku hrnou po tunách naprosté (s prominutím) literární zvratky a ti kdož je plodí, tak se navzájem poťapkávají po zádech a hodnotí si je kritikami typu "něco na tom je", "jsou tam místa k rozebrání", či jinými prázdnými bláboly. Navzájem si tak dolévají do dušiček přesvědčení, jak jsou dobří. Přitom se jedná povětšinou o ignoranty, kteří z krásné literatury naposled přečetli slabikář. (Samozřejmě notně přeháním, ale není problém tu potkat týpky "básničky skoro nečtu, ale psát mě baví". Takový zázrak, který dokáže psát skvosty bez fundamentu se rodí jeden z milionu.) Písmák byl kdysi literární špička. K publikování póvlu sloužily jiné servříky. Ten póvl se bohužel postupně nastěhoval sem. Ááále, to jsem se rozkecal a je to téma na diskusi jinde. Končím, mlčím. Trávit čas nad tímhle je mrhání. Jestli ti tohle připadá jako "literární klání", tam mně zase jako tahanice o exkrement. Soráč.

macecha
20. 02. 2008
Dát tip
Lidičky, už dost a vyřizujte si své účty zas na jiné stránce. Jarmilko, nezklamalas mne, poradila, zamyslila a pochopila. Díky za to.Zkusím to příště podat trochu srozumitelněji, jak mi řekl i Oldjerry a měl pravdu, nebudu tak vznešená, mladí to asi, jak se říká "neberou" Nějak se s tím vyrovnám, ale psát stejně budu dál. Fairiello, děkuji, že jsem sama nemusela vysvětlovat pravopis, řekla jsi to za mne a správně. Dicku,Tobě chci říct, že na Tebe je opravdu spolehnutí, jsi dobrý člověk a hned každého nezatratíš, nenárokuješ si nic a to je co říct, protože o Tobě si myslím, že píšeš krásně. A klidně bys mohl kritizovat. Neděláš to, snažíš se poradit. Děkuji. Honzyku, Tys mě mile překvapil, že sis dovolil napomenout "velkého" Papoucha! Můžeme polemizovat, ale těch urážek už fakt bylo dost a tak Vás prosím, v zájmu zachování zdání, že jde o literární klání, nechme toho nadávání. Děkuji.

Honzyk
20. 02. 2008
Dát tip
...tohle je skutecne...papouchu...a s tema magorama vopatrne : taky mas casto maslo na hlave>..!..)

papouch
19. 02. 2008
Dát tip
samej básník?? spíš bych řek magor tohle je neskutečné, fakt..

Dickers
19. 02. 2008
Dát tip
pravdu díž:) to si piš

Dickers
19. 02. 2008
Dát tip
Teda klobouk dolů To_macecha- Anni, zájem lidí. Tohle téma je sebevražda. Napsalas to hezky, mě se líbí ty místa k rozebrání. Nad komentem jsem se vyloženě zasmál, Tolik odborníků na lásku a její formy jsem nečekal. Uvažovalo hodně lidí:)Tleskám a tip* Líbily se mi i komentáře, hezký navštívení.***

Fairiella
19. 02. 2008
Dát tip
Ay'Le: vůbec nic nechci říkat, ale nepoužíváš nejen ty diakritický, ale hlavně ani interpunkční čárky :D ale jinak v pohodě :) (třeba v příspěvku v 22:22 jsem napočítala hned čtyři čárky, co chybí (všechnny) to samý ta další věta. Ale to já jen tak rejpu, vkládám se to tvé diskuse s macechou ;) rejp rejp (a nepoužíváš velký písmena, rejp, i když ty určitě na anglický klávenici jsou možný napsat, ne? :) Rejp)

Poslední dobou nosím v hlavě téma, jestli jsme s některými slovy příliš nezahazardovali: mít rád, milovat. Máme rádi člověka i procházky v lese, milujeme své blízké i svíčkovou a věnečky. Jak ale odlišit, když chceme někomu vyznat lásku /ne mu sdělit, že s ním chceme spát/? Nevím .... a nejspíš asi ještě hodně dlouho vědět nebudu. Vím, co jsi chtěla říct. Řeklas jak nejlépe umíš. Je to místy skutečně trochu patetické, příště bych si víc pohrála s formou /je pro sdělení opravdu velmi důležitá/ - nicméně za obsah *

Ay´Le
19. 02. 2008
Dát tip
a po tom vsem co sis schytala..vubec to nemuselo byt kdybys driv trosku premyslela nad textem a nehazela jednu frazi za druhou..

Ay´Le
19. 02. 2008
Dát tip
ano? a jakpak pokulhavam? to mi teda rekni kde..to ze pisu bez hacku a bez carek? mozna to je taky tim ze jsem v anglii kazdopadne bych si rada precetla jakych strasnych chyb jsem se ve sve kritice dopustila..ze neni pozitivni asi ze?!

macecha
19. 02. 2008
Dát tip
Ay'Le, mně se zase zdá, že pokulháváš nejen ve skoňování, ale zcela v pravopisu. Pokud se týká přání "kreativity", v tom máš asi pravdu, po tom všem, co jsem si od Vás schytala. Zkusím to nějak napravit.

macecha
19. 02. 2008
Dát tip
Fairiello, děkuji Ti za to, že ses nad tím trochu zamyslela. Já jsem se opravdu chtěla ptát a doufala jsem, že mi někdo odpoví. Ale, že bych vzbudila až takovou nevoli, to jsem nečekala. Forma mého psaní není dokonalá, nejsem tak vzdělaná, píšu, jak to cítím. Jen se divím, že všichni píšete o tom, že toto téma je "profláknuté". Asi to bude generační problém. Musím se snažit více, pochopit Vás mladé.

Ay´Le
19. 02. 2008
Dát tip
zdalo se mi to nebo ti pokulhava sklonovani?normalne bych si to precetla znova abych se presvedcila ale tadyto cist znova je absolutni ztrata casu..zkus napsat radsi neco jinyho..pokud na tohle tema tak trosku vic kreativity by neskodilo

Fairiella
19. 02. 2008
Dát tip
Tak plytké mi to nepřipadá, ale ani nic nového pod sluncem... Jistě, je to bráno trošku z jiného pohledu, než obvykle, ale stále ještě z pohledu celkem tuctového - tím chci říct - tak profláknuté téma jako láska se asi z žádného úhlu nedá vzít vyloženě z nového úhlu, jenže se dá změnit způsob, jak o ní napíšeme. A tenhle způsob už tu byl tolikrát, že v kombinací s tématem může působit jako opakování "hesel", jak tu někdo už řekl. Protože spousta těch použitých vět by se právě hesly mohla stát, všechny ty otázky, na které má každý svoji odpověď, a všechny můžou být správné... A text, ten text se jen ptá a neodpovídá, čtenáři toho moc nepřinese. Láska je totiž hrozně subjektivní pojem a když někdo nepřinese ani jednu odpověď a jen se ptá na to, na co se stokrát ptali jiní, je zklamán - anebo se tomu možná i směje - nejspíš onomu člověku přijde zbytečné se znovu a znovu ptát na totéž ( i když zcela zbytečné to také určitě není). Já jsem tedy textem spíš zklamaná, než že by mi přišel legrační nebo přímo hloupý, to určitě ne. Jen už vše bylo mnohokrát řečeno a nic nového mi to nepřineslo.

Fouraix
19. 02. 2008
Dát tip
láska je od slova hebrejského původu "laskafeld"

Honzyk
19. 02. 2008
Dát tip
...a me "debilni aviso", jak rika chr., jemu.))

Honzyk
19. 02. 2008
Dát tip
..Abi, promin, ale kazdej se tu nejak, myslim, profiluje....at tak., ci jinak...toto je, s dovolenim, jak rikala nase pani prof. literatury, "blabol oúpiůleho zbrojnose"...mne vadi prave, ze zrovna kategorii "laska" bere si snad kazdej, chuderu, do ust....a tady je s ni mavano jak s heslem proti tyrani veúproveho....ja cetl jsem dvakrat, ale kde nic neni, ani ja neberu...nula vod nuly piojde: kdyby sis dosadila misto slova "laska" treba "rohlik", ne ze to vyjde nastejno, ale je to, snad, i lepsi...to je muj nazor, no...

macecha
19. 02. 2008
Dát tip
Všem Vám děkuji za příkladný postoj k začínajícím pisálkům. Dobře mi tak!

Křídlo
19. 02. 2008
Dát tip
ano, proč se citu onomu neříká třeba vejce?...tohle lidi trápilo už pradávno: http://youtube.com/watch?v=Md-LwM0s9fY

macecha
19. 02. 2008
Dát tip
Abi, děkuji Ti, že jsi se mne zastala. Hloupá si nepřipadám, možná jsou hloupí Ti, co nepochopili, co chtěla jsem říci. Je mi ovšem líto, že napadají i Tebe za Tvůj názor. Myslela jsem, že tu můžeme názory říkat bez nadávek. V žádném případě nejsou má slova myšlena jako nějaká hesla, je to tak, jak to cítím. A mimochodem, mladá opravdu nejsem, je mi šedesát a už jsem viděla leccos. Možná proto jsem si dovolila zamyslet se nad tímto slovem. Jestli Vám - literátům ostříleným, nesedí můj styl, v tom máte asi pravdu, nejsem spisovatelka, jen se snažím nějak vyjádřit své pocity. Ale, naštvala jsem Vás pěkně a to jsem vlastně chtěla, abyste o tom začli přemýšlet. Papouchu, nikdo se neprčí za to, že někdo řekne o jeho psaní, že je to kýč, nebo je to hloupé. Schválně jsem to dala na první stranu, abyste se měli o čem hádat. A Tobě chroustjazzi, Ty máš patent na rozum? Nemyslím. StyN - snad se mi to někdy podaří. Ale, je fakt, že mnoho času už mi nezbývá.

papouch
19. 02. 2008
Dát tip
Abi můžeš mi říci, co je neslušného na tom, když někdo suše prohlásí "dílo" za hloupé a kýčovité?

Abi
19. 02. 2008
Dát tip
chroustjazz: Hloupost se dá pochopit dvěma způsoby - buď, že je to autorova vlastnost, případně, že to dílo je blbost, takže tak. Jo, asi jsem poseroutka, nehodlám se hádat, jen jsem vyjádřila svůj nesouhlas, toť vše. I na špatné dílo se dá reagovat slušně. Toť vše.

papouch
19. 02. 2008
Dát tip
Abi > chroustova kritika není hustá. Je pravdivá. Proč proboha se tady lidi prčí a ježí, když někdo řekne něco otevřeně?! Co je na tom tak špatného, prohlásit o něčem že JE to kýč a JE to hloupé??

Abi
19. 02. 2008
Dát tip
chroustjazz: Nechci se hádat, ale je úžasné, jak dokážet z jednoho díla usoudit, zda je dotyčný hloupý či ne..i kdyby ta věc hloupá byla, dá se to podat lepší formou. Je mi to fuk, ovšem podobné věci dlouho hustily lidem do hlavy v různých čítankách apod., takže mě nepřekvapuje, že spoustu lidí to ovlivnilo.. Jak říkám, nechce se mi o tom polemizovat..ale i kritika o kritikovi dost vypovídá.

Abi
19. 02. 2008
Dát tip
Ale pánové...nezaujalo mě to též, ale vysloveně chroustjazzova kritika je hustá až běda. Macecho, je to dost patetické, a to si lásky vážím. Nesedí mi forma, byť vím, co si tím chtěla říct..tak snad jen, hodně lásky a příště třeba lépe, co se formy týče.

papouch
19. 02. 2008
Dát tip
éééch... to snad néé..

StvN
19. 02. 2008
Dát tip
Proč tedy neříkáme jinak tomu citu Ty to nakonec snad pochopíš.

Honzyk
19. 02. 2008
Dát tip
...no, to je teda maso....:))) text / uvaha?/misty spikovan kulhavym rymem...ale nechme klidne tak , je to fuk, protoze tema silene proflaknute...snad jen clovek s velkym rozhledem a nadhedem miohl by se do podobnych vod pustit: tady jen placani se u brehu .... ....ergo snuska frazi, misty hesel, jez pusobi komicky..: " Nekdy velmi kruta a Ti, kteri Te ve jmenu lasky (!!!) biji a utlacuji, je to s podivem,"...))) atd.- :D

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru