Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zlé emoce

21. 02. 2008
3
34
4551
Autor
macecha

Jen se ptám.

 

     Co pro každého z nás znamená slovo "láska," to jsem se nedozvěděla. Prý je to "profláknuté téma", a to jsem netušila. Jsem prostě i ve svých šedesáti nepoučená. Je to škoda, protože jsem opravdu chtěla znát názor jiných. Nabyla jsem totiž dojmu,že to slovo se někdy zneužívá. Bohužel, tato otázka vzbudila, k mému údivu, vlnu nehezkých emocí, dalo by se říci, i nadávek na moji adresu.

     Chápu, pokud kritizují způsob mého psaní. Mají na to právo a  někteří tak učinili. Ti ostatní si to vzali za záminku, a to nevím proč, vyrovnat si se mnou účty. Jsem tu jenom chvíli, snažím se využít šance zkusit něco napsat. Byl to od mala můj sen. Nepíšu to tady proto, že bych  chtěla někoho naštvat, nebo se obhajovat, nemám to zapotřebí. Ale po této zkušenosti se zamýšlím nad tím, jestli jsem se náhodou neoctla zase v nedávné minulosti, kdy nesměl nikdo svobodně nic říct.

     Naštěstí Ti, kteří si připadají, že si to z nějakého, mně neznámého důvodu mohou dovolit, mi "jenom" nadávají. V minulosti nás už jen za "řeči" trestali. Doufala jsem, že je to nenávratně pryč. Fakt jsem si myslela, že máme demokracii, že se mohu vyjádřit  tak, jak to umím a cítím.

     "Žádný učený z nebe nespadl." To je známé rčení, tak proč ho nechápou lidé, o kterých jsem si myslela, že jsou natolik na výši a tak tolerantní, že mne nechají pokusit se o to? Například jeden z nich mluví stále jen o tom, že koš na odpadky je v kuchyni. Mimochodem, já mám koš na odpadky i v pokoji. Doporučuje mi Nerudu. Proč ne, mám ho ráda.Mám ráda mnoho našich vynikajících spisovatelů - Otčenáška, Stýblovou, Párala a já nevím, takto bych mohla pokračovat na celou stránku.

     Ale,proč bych měla házet do koše své myšlenky? Jenom proto, že se to někomu nelíbí? Tak, ať to nečte! Jednoduchý postup. Dotyčný mluví o "póvlu" a jak chce "Písmák" od něho očistit. Proč nečistí sprostoty a rádoby erotické psaní, které je tu také publikováno! Nebo, že by mu to sedělo? A za póvl považuje jenom mne? Nebo je to tím, že jsem ženská? Nevím, neumím si to vysvětlit.

     Chci věřit, že se mýlím, protože, jak jsem si přečetla v pravidlech, je tam napsáno, že urážky se tu netrpí. Mohu psát kritiku, ale nemusím hned urážet. Vyvolává to jen další a další planou konverzaci, která může, a "oni" v to možná doufají, někoho znechutit natolik, že si radši to své psaní odpustí. Ale, to není můj případ. Budu se pokoušet dál něco psát, plnit si svůj sen, který jsem nemohla uskutečnit, když jsem byla mladá. Je fakt, že budu muset brát ohled na generační problém, který tu mezi mnou a některými nastává. O to se pokusím.

     Ale, že přestanu psát, nebo, že se přestěhuji na "Seznam", jak mi bylo doporučeno, to neudělám. Snad jen, pokud by mne vyhodil sám p. Plojhar. Od toho bych to asi brala! Myslím si ale, že ten to neudělá, protože je to profesionál na svém místě. Dokázal mi to, když jsem si nevěděla rady vůbec s ničím a on mi ty rady poslal. A doporučil, abych psala, byť to moc neumím. A pokud někdy čte i mé výtvory, možná ho také jímá hrůza nad tím, co občas vytvořím. Tak se mu omlouvám. Jemu ano!

     Zároveň však  doufám, že se mi někdy podaří napsat i něco, co někoho osloví, nebo i potěší. A to mi stačí ke štěstí. Já se na rozdíl od některých, zviditelňovat za každou cenu nemusím. Tu touhu opravdu v sobě nemám. Chci si jen psát, možná se něco naučit, pokud mi na to bude rozum stačit.

     "Tak, proč nenechat brouka žít?"

    

    

      

 


34 názorů

macecha
04. 01. 2009
Dát tip
Barbare, to je milé. Fakt jsi mě potěšil a to jsem zrovna v tuto chvíli tak potřebovala! Moc děkuji za hezká slova. Většinou ti co si dávají přívlastkny nekalé, jsou lidmi dobrosrdečnými. To je moje zkušenost a nejen odsud z "Písmáku."

Barbar
04. 01. 2009
Dát tip
Možná to, že mlčíme, ........ .....někdy by mne fakt zajímalo, co je považováno na tomhle servru za urážku. Pár věcí podobnýho charakteru bych tu našel a NIC! se neděje.... Nadruhou stranu už jde neoblíbený kritiky aspoň odblokovat. Já vím, jed funguje furt, ale většinou jsou to sotva odrostlý děti, který si myslí, že opravdu za cosi bojují........ Spíš je mi líto jich. Jo a k tý "hrůze" co píšeš, strašně rád si tvoje psaní čtu :-) Možná je to tím, že su Barbar :-))), nebo NE?

macecha
04. 08. 2008
Dát tip
Diano, na tuto debatu už jsem radši zapoměla, protože ve mně vyvolala dosti negativní myšlenky a již se k tomu nechci vracet. Papouch nebo někdo jiný, já se na nikoho nezlobím, každý má právo na to kritizovat, pokud je co. Ale napadat jen proto, že si myslí, že je to "klišé" a že o tom mohou psát jen "povolaní", je podle mého názoru chyba, když je "Písmák" právě pro Ty, kteří si chtějí vyzkoušet, zda na to mají, nebo ne. Mají to tu pro radost a ne proto, aby se ukazovali. Každopádně díky za názor.

Diana
01. 08. 2008
Dát tip
Ale ale, to koukám. Mrzí mne, že jsi tu narazila na takové hrubiány. Odpovím ti aspoň já. Pro mne opravdová láska znamená ze všech sil přispívat k dobru toho, koho milujeme. (A na papouše se nezlob, ten k hrubiánům rozhodně nepatří).

macecha
21. 02. 2008
Dát tip
Když si nalistuješ ty stránky, najdeš i ta jména a pak, podle svého vkusu, můžeš se rozhodnout, zda je odsoudíš, nebo jestli se Ti to bude líbit. A pak je můžeš jmenovat. Já se zatím nad tím jen podivuji. Jen tak nemohu vědět, jaký máš vkus, protože Tě neznám. Jedno jméno jsem i chtěla napsat, ale bohužel jeho díla nejsou k dispozici, takže je to zbytečné.

macecha
21. 02. 2008
Dát tip
Jarmilko, souhlasím s Tebou. Nepřátelé nám dodávají sílu žít, bylo by to bez nich nuda. Navíc, já se , zrovna tak, jak to říká Papouch, ohromně bavím.

jsem názoru, Aničko, že tyto navenek kontroverzní věci se dají řešit i jinak - nu, zvolila sis tento způsob, je to tvoje volba a právo na ni chlapi obecně pro laskavá slovíčka moc nechodí a ta, co jsou po ruce hned, se nám ne vždy líbí - v těch případech je dobré věnovat pozornost spíše obsahu než formě a ještě jedno motto, které miluji: K úspěšnému životu potřebujeme nejenom přátele, ti nás rozmazlují a kazí, ale především pár kvalitních nepřátel. tak už si to přeber jak chceš :))))) vyjadřuji se sem jenom z úcty k Tobě, obecně bych do toho nešla

macecha
21. 02. 2008
Dát tip
Humberte- mrkni třeba na "Sbírky", nebo také kategorie "Indispozice" je zvláštní. Je toho víc, ale listuj a sám najdeš. Uvidíš.

macecha
21. 02. 2008
Dát tip
Papouch, tak se měj, teď už musím jít. Fakt musím také něco dělat a nejen bezpředmětně kecat. Ahoj.

papouch
21. 02. 2008
Dát tip
humbe - bacha, podle macechy je nechutné téměř vše :-))) Onehdá mě těžce zdrbala za to, že jsem v jakési volovině ocitoval jednu nadávku, kterou mě počastoval cikán, než mi rozbil zobák :-)) Jsem zvědavý, co by řekla třeba na Bukowskiho :-pppp

papouch
21. 02. 2008
Dát tip
Ne. Nepochopila. Nic nepochopila. Neprůstřelná. Tak předně - jakým právem se opovažuješ tvrdit, že jsem byl včera rozčilený?? Asi jsi hodně přesvědčená o svých pravdičkách že??! Naopak - já měl včera výbornou náladu a náramně jsem se bavil. Dále - bezohledný tu nikdo není. Nikdo tě neurazil. Urážíš se sama. Pouze chroust vyslovil pravdivé tvrzení, že tvé dílo je hloupé a je to kýč. Nic víc. Od té doby se jen trvrdošíjně obhajuješ a zarputile nejsi ochotná připustit, že tomu tak je, škrábeš a kopeš kolem sebe. Kdyby jsi se takhle hloupě nevytáčela a nepsala traktáty na to, jací jsme parchanti, že haníme tvá díla, tak bych to přešel a dále tě nečetl. Dále - chroust má pravdu: "..omluvte mé chování, já jsem hloupý? nehaňte kýče a snažte se je raději dostat do galerie.." takhle si to představuješ? To je zvrácené. Každý solidní kustod patlaninu z galerie vyhodí. A ten, který má zájem na rozvoji umění, ukáže tu matlaninu všem a řekne "takhle né, vážení.." Doporučil jsem ti, ať své věci dáváš na Seznam. Tam by jsi fakt vynikla. Proč se násilím snažíš vecpat své věci sem, kde se zaplaťpámbu pár lidí snaží aspoň trochu uchovat jakous-takous úroveň? Z jiného soudku - bývávají různé kursy tvůrčího psaní. nepřemýšlela jsi o tom do nějakého se zapsat? (Absolventi bývají dvojího druhu - jedni, co si odtud něco odnesou a rostou dále a druzí, kteří pochopí, že na to nemají a praští s tím... Vlastně trojí. Jsou i tací, kterým to nedojde a škrábou stejné voloviny dál.) (A plácají to na písmák. ,-)) A vposledku - nikdo se nezaměřil jen a jen na tebe. To si moc fandíš. Tepat se má do všech nepravostí.

macecha
21. 02. 2008
Dát tip
StvN - budu na to pamatovat.

macecha
21. 02. 2008
Dát tip
Humberte, schválně si teď udělám čas na to, abych zkusila najít ty stránky, které mne tak pohoršily. Snad se mi to podaří.

StvN
21. 02. 2008
Dát tip
Pocity jsou hezká věc, ale do diskuse se nehodí.

macecha
21. 02. 2008
Dát tip
chrouste, pana Plojhara si nesmírně vážím a to proto, že mi pomohl pochopit veškerá úskalí,kterým jsem nerozuměla. Stála jsem mu za odpověď na otázky,které, kdybych je položila Vám, tak jak jsem Vás teď poznala, byste se určitě ze srdce smáli. Chválím jeho profesionální přístup k obyčejným lidem, toť vše. A mám ho za to ráda, ať si o tom myslíš, co chceš.

macecha
21. 02. 2008
Dát tip
StvN - ve filozofii se nevyznám, psala jsem to z vlastního pocitu, který jsem zažila na vlastní kůži. Chtěla jsem jen upozornit na to, jak lehce se toto slovo dá zneužít. O nic víc mi nešlo. Asi je fakt, že to neumím napsat tak, aby to jiní pochopili. Ale, snad se to časem naučím. Každopádně dík.

macecha
21. 02. 2008
Dát tip
Papouchu, Ty moc dobře víš, že se konstruktivní kritice nevyhýbám. Jen jsem nepochopila tu Vaši, řekla bych, až bezohlednost a cílenou zlobu a to jsem milá, se kterou jste se do mne pustili. A kdybys dobře četl, co je ve všech těch kritikách, viděl bys, že já jsem první to děvče v Anglii nenapadla. Ona mne, já jsem pouze odpověděla. Tys byl včera hodně rozčilený a tak sis toho asi nevšimnul. I to se stává. Přesto, zvážím Tvé rady, abych Tě konečně uklidnila. Slibuji a už nebuď zuřivý.

macecha
21. 02. 2008
Dát tip
chrouste, ještě musím přiznat "Ty se ale umíš rozvášnit!" Paráda. Škoda, že už jsem tak stará bába, docela bych se s Tebou o všem pobavila.

macecha
21. 02. 2008
Dát tip
STvN - děkuji, že jsi mi odpověděl na moji otázku. Ano, vysvětluješ mi to tak, jak to cítím i já. Papouchu, psala jsem to obecně, nikoho jsem nejmenovala, říkala jsem si, "kdo se cítí, ten se vtípí!" A je fakt, že musím přiznat, že samostatná avíza posílat neumím. Jsem na toto ještě opravdu blbá, protože PC vlastním teprve od loňského roku a ještě jsem nepronikla do všech jeho tajů, o internetu ani nemluvě. humberte, když prolistuješ "Písmák", určitě najdeš to, o čem jsem psala. Šílené nechutnosti, ani je nemůžu opakovat. Ale, na to fakt musíš mít čas. A pak se nebudeš stačit divit. Já dodnes jsem z toho v šoku, co se dá tady publikovat! chroustjazzi, každému se líbí jiný autor. Stýblová má pár věcí, které mne oslovily. Že se Tobě nelíbí, to je věc jiná. A ještě v jednom se mýlíš,já nežaluji, nikdy se nelituji,ale nenechávám se ani bezpředmětně urážet! Tolik na vysvětlení. A v Německu, ať východním, nebo západním, to teď není nic moc? Žije tam moje kamarádka už třicet let, takže vím o čem mluvím, byla jsem tam u ní několikrát. Mohla jsem porovnávat. Radši še propadni do Irska.tam mají dobru whisky a je tam krásná příroda. Pánové, loučím se a jak říkám, děkuji za vás zájem.

papouch
21. 02. 2008
Dát tip
chrouste to jsi udělal chybu a měl jsi se prohryzat až do konce - Ta hlavní myšlenka je právě v poslední větě: proč nenechat brouka žít? Čteš nedůležité plané věty a pak Ti to důležité uniká... .-)

StvN
21. 02. 2008
Dát tip
To máš těžký. Třeba pro někoho, kdo se trochu vyzná ve filozofii, nabírá pojem láska jinou formu, než pro někoho, kdo v životě četl jen beletrii a nikdy nad tím slovem nepřemýšlel. Napovím ti - zkus se zamyslet nad rozdílem láska-milovat, případně ještě jasnější případ: Miluji tě. Jsi má láska. To první je patrně cit, o kterém mluvíš, bohužel ho zaměňuješ s láskou. Láska je zpředmětnění citu a používají ho sobci a majetníci.

papouch
21. 02. 2008
Dát tip
p.s. je tu zvykem a slušností, když píšeš někomu, nebo o někom, poslat mu avízo. To je takové to okénko tady dole.

papouch
21. 02. 2008
Dát tip
To je o mně!! :-)) Néé. Nepochopila jsi nic. Zase se jen tvrdošíjně obhajuješ. Aniž bys připustila aspoň náznak toho, že jsi se zamyslela nad tím, kdo ti co radí. Znovu. Má rada zní: Když něco napíšeš, tak to hoď nejdřív do šuplete a pak si to po sobě přečti, né však dříve, než za 14 dní. Máš-li aspoň kouska soudnosti, tak ... ále to už víš. :-) Kupodivu tato tvá úvaha má hlavu a patu a je psána s myšlenkou, jistým stylem a je sdělná! Ale ty tvé předchozí statě byly skutečně příšerné. Dokážeš to pochopit? Dokážeš to připustit?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru