Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Málo prolínání

23. 06. 2001
15
0
3868
Autor
Bacil

*25. 9. 1999 (mimochodem, báseň číslo 2999). Tehdy jsem o tom ještě aspoň psal... Chtěl bych tuhle básničku věnovat všem mladým mužům a ženám, kteří/které se překotně ženou do manželství a netuší, co je možná čeká (možná taky ne).

Přicházení

odcházení

málo prolínání

málo prolínání

čas

pro línání srsti lásky

už nejsme spolu

už jen vedle sebe

jeden večer ty a jeden já

a třetí ani jeden

povídání

už není čas na povídání

už není čas na šeptání

jen potkávání

jako dvě křivky co se sem tam protnou

není doteků

slov je málo

není vzušných zámků

jsou jen poličky do kuchyně

a pytel s odpadky

a přece vyrážím ránem

a myslím na to že

jsme dvě půlky ořechové skořápky

dotýkají se jen ve švu

ale ořech

ořech ten chrání spolu

neříkání

ne žádné naříkání

jen prosté neříkání

jako když dva lístky v potoce

se nestačí dotknout

a jsou stráveny proudem času

proplouvání

všedností rán a večerů

a úzkostlivé vyhýbání

tomu co se jen tuší

pod křehkým chodníčkem z prken

je příliš mnoho otazníků

stráven časem

usedám

a neřeším

zavřu oči

zavřu uši

mozek zavírám

a zase stavím konvici na sporák

a špinavý nůž do dřezu

tak jako předevčírem

tak jako včera

tak jako zítra

tak jak jde život dál


Lotoska
12. 10. 2004
Dát tip
...a ty myslíš, že ostatní jsou na tom nějak jinak? víš co já mám kolem sebe věcí, který dělám a na který se dostává nebo nedostává čas? ...ono jde hlavně o to, na co si čas udělat chceš. ale jo, asi v tom máš jasno, do toho těžko někdo může mluvit.

Bacil
12. 10. 2004
Dát tip
Myslím, že většina lidí si jen namlouvá, že nemá čas. Znám spoustu takových. Když jim vyjmenuju, co všechno se snažím stíhat já, většinou uznají, že takhle na tom přece jen ještě nejsou :-))

Bacil
08. 10. 2004
Dát tip
Ne, to není o štěstí. Podívej, do vztahu člověk musí investovat čas, myšlenky a energii. Já čas nemám vůbec, myšlenky mám rozlítané po té spoustě věcí, co v životě dělám (věř mi, není jich málo) a energie je jaksi opustila. Byl by ode mě podvod, kdybych se hlásil k tomu, že ještě chci budovat nějaký vztah - lhostejno, jestli starý, nebo nový.

Bacil
07. 10. 2004
Dát tip
Sebelítost? Nemyslím, že je to sebelítost. Možná je to trochu pohodlnost, a snad i vzrůstající pocit, že došlo k rovnováze, která konec konců může zůstat tak jak je. Zní to asi divně, ale mně opravdu nepřípadá, že bych cítil potřebu nějakého kroku, ať už jakýmkoli směrem.

Lotoska
07. 10. 2004
Dát tip
...třeba teď... ale co když ten bolavej zub přebolí a přijde chuť na něco jinýho? pak už opravdu nepůjde jen o tebe... no tak teda hodně sil pro překonání tý pohodlnosti....

Bacil
07. 10. 2004
Dát tip
Nejsem takový masochista, abych znovu dráždil nerv, který už naštěstí nebolí :-)

Lotoska
07. 10. 2004
Dát tip
a jak víš, že zase bude dráždit? každou bolest přece cítíš jinak a tak je to i v ostatním....musíš najít to odhodlání. věčně hledat se štěstím se shledat....

Lotoska
04. 10. 2004
Dát tip
...a je to všechno jenom o manželství? Co když prostě po čase lidi berou vše jen jako samozřejmost? A pak přijde to hluchý místo, jenže když člověk chce a malinko v sobě najde tu chuť toho začátku, tak udělá hodně proto, aby se lecos změnilo. A třeba to nebude jako kdysi, ale bude to jiný a třeba i hezký. Jenže na to musí být dva....a překonat někdy svou vlastní hrdost a tvrdohlavost, je moc těžký.....

Bacil
04. 10. 2004
Dát tip
Když to dojde příliš daleko, už to zpátky ani nejde. Nebo skoro nejde? Nevím... to, co Ty, Lotosko, mi už za posledních pět let povědělo mnoho lidí, jenže skutečnost je skutečnost a rady jsou rady. Já ani nevím, jestli se ještě chci někam vracet. Žít spolu, ale přitom každý zvlášť, je v mnohém jednodušší. Je mi čím dál méně jasné, proč mám vlastně chtít něco vracet. Vždyť já vlastně nejsem nešťastný, sice ani šťastný, ale nacházím se v jakémsi stabilizovaném stavu - proč ho měnit?

Lotoska
04. 10. 2004
Dát tip
...proč ho měnit? třeba právě sám pro sebe. Já vím jaký to je, když už se nechce. Ale neutápěj se v sebelítosti a začni s tím něco dělat. Nejde přece jenom o tebe! A když to opravdu nejde a je to oboustranný, buď ten kdo udělá první krok, ať už to bude jakýmkoliv směrem. Aspoň mě to pomohlo. život přece nežijem právě pro tu jednoduchost:-)

Petula
03. 07. 2001
Dát tip
Bacile, ach bacílku, nemám na splín vakcínku... Tak Ti držím pacinku, bys našel meducínku...

DRŽÍM PALCE!

░▒▓-_-▓▒░


Bacil
02. 07. 2001
Dát tip
Petulo... zkoušel jsem... teď už mi to nějak moc nejde... dělám jí naschvály, i když vlastně nechci... a když někdy chci se otevřít, tak to ona zkazí... a když se chce otevřít ona, zkazím to já... je to celé jakési pomaťhané, no nic.

765
01. 07. 2001
Dát tip
*****!

Petula
29. 06. 2001
Dát tip
Ahoj Bacile! :-) No, pokud se necháš otrávit věčným mytím nádobí, sháněním malíře pokojů a kupováním toaleťáku, pak tu něco chybí... Ne, i když je doma občas 'Itálie' a občas 'bobřík mlčení', není dobré se zavřít do sebe. Jistě, je nutné, ŽIVOTNĚ NUTNÉ, mít i před partnerem svoje hájené území, ale: ... stráven časem usedám a neřeším zavřu oči zavřu uši mozek zavírám ... nepomáhá... :-( Vyzkoušela jsem si to... Je dobré být spolu. Alespoň někdy. Vyhodit z hlavy potomkovu čtyřku na vysvědčení, vykašlat se na nevyluxovaný koberec a občas se usmát, pohladit... I to nádobí se myje lépe ve dvou!

HLAVU VZHŮRU!

░▒▓-_-▓▒░


kath
29. 06. 2001
Dát tip
...znám tak dobře...moc se mne dotkla...

Bacil
28. 06. 2001
Dát tip
Lubi, ďakujem... budem o tom veľmi premýšľať...

lubi
27. 06. 2001
Dát tip
ach, asi takto to je: na zaciatku je láska, či skôr omámenie, čo trvá krátko, potom dlho dlho dlho trvá málo prelínania a až keď sa dvojci pošťastí dostať za túto hranicu pride aj porozumenie a pocit spolupatričnosti. Myslím, že keby nebolo detí, málokto sa dostane až sem. Avšak z toho kruhu nie je úniku, ak sa to aj pokúsiš zmeniť, prídeš na to, že je to o tom istom. A nemôžeš začínať donekonečna... to sa radšej tešiť na tú starobu vo dvojici... Veľký tip

Yeziiinka
26. 06. 2001
Dát tip
...smutná, moc... (ten obrázek skořápek ořechu je ohromný, *!)

Junkie_23
26. 06. 2001
Dát tip
klasicka vize manzelstvi... opisal si to vsak uzasne... aj tak si vsak myslim, ze manzelstvo moze byt aj o inom nez len on umyvani riadu a vynasani smeti, o nepochopeni a postupnom odcudzeni... co tak laska, porozumenie a pocit, ze nakoniec k sebe asi predsa len patrime a neviem si predstavit aky iny blazon by to som mnou vydrzal... na svete je vzdy lepsie dvom... ovsem tvoja basen je ********

Bacil
26. 06. 2001
Dát tip
Junkie_23 samozřejmě to tak je, ALE...

Print
25. 06. 2001
Dát tip
*!

blbjenka
25. 06. 2001
Dát tip
no jo, no jo, ach jo *

Matyjustin
24. 06. 2001
Dát tip
Je to opravdu takové ?!? :-/ každopádně - Ť :-)))

Astalavista
23. 06. 2001
Dát tip
Zdá se, že o tom píšeš z vlastní zkušenosti...I tohle si beru jako varování a nikam se neženu. Ale já se stejně nikdy nikam nehnal...:)

Kastel
23. 06. 2001
Dát tip
Přijmi TIP od starého mládence. O.K.

Wopi
23. 06. 2001
Dát tip
A TIP od starého ženáče :o)

affirmation
23. 06. 2001
Dát tip
Bacilí, taky nehodlam nikam spechat :o)) *

super I*I

super I*I

Mea
23. 06. 2001
Dát tip
Tak na to se vážně netěšim :)

myrinda
23. 06. 2001
Dát tip
jo...tip vim o cem pises auz moc dobre

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru