Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Co vy na to?

08. 03. 2008
4
53
2949
Zeptal se mě včera přítel: "Jak obstát v dnešním světě, když už je ti padesát, mladí ti přestávají rozumět a ty jim? Jak vůbec žít?" Páni! Kolik už bylo generací mladých lidí před námi, a kolik jich ještě po nás bude, plných čerstvých sil zrealizovat svoji lepší představu o světě a svém životě v něm!? Vždyť jsme byli stejní. Že ne? Já ano. A je to zcela přirozené. Jako je přirozené stárnout. Ale copak jsme ty roky prospali? Nasbírali jsme spoustu zkušeností, které nám pomáhaly plout úskalími našich vizí, chápat a smířit se s nezdary, radovat se z úspěchů. A že jich bylo! Obojích! Vzpomínám, jak jsem odmalička kradla chvilky v přítomnosti těch velkých a záviděla jim jejich svobodu vytvářet si život podle svých představ, zatímco já musela to a to a to a to.... a směla jen - dle mého - velmi málo. Později, to na samém prahu dospělosti, už jsem znala jejich prohry a hledala /v knihách/ vítězství těch, co se nedali. Nebylo to vždy snadné - člověk ne vždy rozhodne v daném čase za daných okolností správně. Ale přesvědčení, že jinak nemohl, je měkký polštář pro spaní. Nevím, opravdu nevím, jakou radou bych mohla být svému příteli prospěšná. Vím jen tolik, že stejně jako já kdysi, tak i dnešní mladí vyhledávají společnost těch velkých, co by jim dovedli ukázat vlastní prohry i vítězství. Co by je dokázali nejenom varovat před kroky chybnými, ale především jim dodat odvahu tam, kde ji oni sami měli jen velmi málo. Je to perpetuum mobile života, které se nemění. Stačí přijít mezi ně. Nejenom že svým dosud /v lepším případě/ nezkaženým entusiasmem člověku dobijí skomírající baterky, ale mnohdy jsou i vzorem k novému vzchopení sebe samých. Potřebujeme se navzájem. Celý život. Jinak to nejde. A kdo toto jednoduché schéma nechápe, v horším případě nechce přijmout, jde sám. A přiznejme si otevřeně - TO BOLÍ. Anebo se mýlím?

53 názorů

"Člověk, jenž nikdy nemění své názory, je jako stojatá voda a plodí plazy mysli." /William Blake/

papouch
11. 03. 2008
Dát tip
hehehe :-))))) A co ti pan kovář pravil? Že tenhle tvůj povzdech je "diskuse" ? :-))) Mňo. Hlavně že ty tvoje komentáře úroveň mají... :-))

pap: Podívej - mysli si o mně co chceš, je to tvoje svaté právo. Ve sporných záležitostech je mým zvykem obracet se přímo na kováře. To jsem udělala hned poté, co jsi mě na moje "chyby" upozornil. Dostalo se mi fundované odpovědi. Takže ti ke tvojí /domnívám se/ lítosti oznamuji, že se z Písmáka nikam nepřesouvám. Mám zde dost přátel a inspirace v těch, kdo se mými přáteli dosud nestali a mnozí zřejmě ani nestanou. Nadto jsem si umanula pro budoucnost nereagovat na komentáře, které svojí formou nemají patřičnou úroveň, hodnu tohoto místa. To říkám proto, aby nedošlo k jakýmkoliv spekulacím. Přeji ti další mnou nerušený pobyt na tomto serveru.

papouch
11. 03. 2008
Dát tip
milá Jarmilko - ...ne nechodíš (zaplaťpámbu). Ale tohle je HLAVNÍ STRÁNKA, jestli sis toho nevšimla! (naštěstí už to tam není) A taky čtu, že jsi si to už uvědomila. Sláva. :-P Asi osmdesát sedm lidí se ti tady snaží sdělit, že to, co jsi zde vyplodila NENÍ diskuse .. ale ty nééé .. vy všichni nemáte pravdu, mám ji já, já já já jenom já. Dupy dup. S tímhle se skutečně diskutovat nedá. Uvědom si taky, že kdyby na hl.str. dával své vzdechy sedmibolestné každý, tak z toho tu bude maglajs. Ano, dřív si tě nikdo nevšímal. Do té doby, kdy tvoje zanášení hlavní strany přesáhlo rozumnou mez, čím jsi na sebe upozornila (Anebo - možná právě o to ti šlo? :-p ) Přesto kopeš, prskáš a vyskakuješ. Tvé prohlášení, že tě katugiro nemá učit diskusi je absurdní a směšné! Katu má pravdu - ty NEVÍŠ, co je diskuse a měla by jsi se tomu učit, když za diskusi považuješ to, co jsi vytvořila a jak se potom cováš.. A to slušné chování? Prosazovat se za každou cenu a urážet ty, kdo s tebou nesouhlasí je podle tebe slušnost?? Aha... A vůbec celý ten poslední příspěvek, kterým sis dovolila se sprostě navézt do katugira je padlý na hlavu a jen svědčí o tom, že jsi zcela mimo a nemáš ani za nehet soudnosti. Zkus vážně pouvažovat nad tím, co to tady provádíš. A už mě to nebaví.

moorgaan
11. 03. 2008
Dát tip
otazka znela "KDO" ?.. ne "CO" ?

pozorovatel
11. 03. 2008
Dát tip
my je první osoba čísla množného teda aspoň doufám

Myslím, že už další avíza nesnesu...

moorgaan
11. 03. 2008
Dát tip
katugiro - dobry, zalezi VAM na necem, jste haklivi,..beru..ale budte tak laskavi a reknete me,kdo to jste " MY "...DIKY

Pom: děkuji, pomohlas mi uvědomit si, že jsem nezvolila správnou kategorii a literární účely? píšu sem /a chodím číst/ převážně verše - to jsem měla na mysli

StvN
11. 03. 2008
Dát tip
Někdo je šťastný a někdo nešťastný, fakt je, že důvodů k tomu, být nešťastný, se nabízí jaksi víc, než těch opačných.

ja tomu nerozumim. co jsou to vlastne ty literarni ucely? a neliterarni? o cem mela byt ta diskuse? jedina otazka, kterou klade, znela:"anebo se mylim?" tyka se literatury? je ucelna? nebo ucelova? je zaver knihy martin eden verohodny? libil se vam film faktotum? pise jeste nekdo rondely? jsou urbanovy knihy umeni? nebo alespon dobre remeslo? a videli jste uz dingy soul? napada vas nejaka dalsi dobra otazka? :-)

katu: Přitroublé invektivy, kterými se to tady hemží, nepovažuji za diskusní příspěvky. Za neomalené pak právě je. Nepodsouvej, že mi nezáleží na Písmáku. O tom ty pramálo víš. Jak bys také mohl. Vůbec mě neznáš. Chápu tvoji zkreslenou představu a nehodlám ti ji vyvracet. Děláš co umíš. A způsob, jakým se zde prezentuji a jak reaguji v diskusi je jen a jen moje věc. Nehledě na to, že "my" je hrska jedinců, kteří si za celé dva roky nevšimli mojí existence a zčistajasna si teď neví rady s trnem v oku. Tím se nehodlám zabývat. Písmák je pro mě místo k literárním účelům. A ještě jedna důležitá věc - jak to celé, co zde píšeš, souvisí s daným tématem? NIJAK!!! Tak mě laskavě neuč ani diskusi, ani slušnému chování.

katugiro
11. 03. 2008
Dát tip
Jarmilo, na tenhle server se díla přidávají proto, aby byla čtena a komentována, takže říkat někomu, v tomto případě papouchovi, ať se k tobě "nechodí vypindávat", je dost neomalené. Tím spíš, když vezmeme v úvahu, o jakou kategorii se jedná. A my, co nám na Písmáku záleží, jsme obzvlášť hákliví na hlavní stranu, víš? Problém tkví v tom, že jsi do Diskusí vložila něco, co se diskusi podobá jen vzdáleně a když už se čtenáři pokusili nějaké téma rozvinout, nijak jsi to nereflektovala, suverénně jednotlivé příspěvky po třech dnech okomentovala a odkráčela středem. Tomu říkáš diskuse? My ne.

pap: a že to chodíš číst! nechápu tě - takových autorů tady je - dyť si vyber, co tvému srdci a naturelu milé a nech mě žít ... chodím já snad soustavně vypindávat k tobě? chtěla jsem tě poznat osobně - to má být začátek, že se mi představuješ takto? splachuješ se sám - na to stačíš ... to já, chlapče, nedělám

Jarčo, bacha na ptáky!!

papouch
10. 03. 2008
Dát tip
poslyš Jarmilo - jsi přespříliš ukecaná a navíc nezvratně přesvědčená o svých pravdičkách, navíc ráda na sebe upozorňuješ a už to hraničí se sebestředností .. Tohle má být diskuse?? Když sem plácneš nějakou svou placatou úvahu a cokoliv kdokoliv ti na to řekne, tak ho spláchneš, že nemá pravdu?? e-é

pozorovatel
10. 03. 2008
Dát tip
humor?? tak divnou odpověď jsem nečekal ani nevyžadoval:)

StvN: já jsem to myslela trochu jinak - že nežijeme izolovaně a ať chceme či ne, máme zde svoje předky, vrstevníky, příbuzné, přátele, známé ... někdy se stane, že se člověku zatvrdí srdce důsledkem různých okolností, ale setkalal jsem se stakovými lidmi - nejsou šťastní u tebe to může být volba, to je pak něco úplně jiného Pom: ano, to je velká pravda myl: o tom to není, mylu - vždycky byly mladší a starší generace, vždycky byla ta mladší doba jiná alf: ano, myslím si totéž P_H: :))))))) Jani: děkuji Ti, Jani, snažím se žít stejně... moor: mluvíš mi z duše avox: to také, samozřejmě katug: ano, tak nějak - a udělám to prostřednictvím vašich pestrých odpovědí - ona i ta, která se jeví být jako mimo mísu, či dokonce se nese v poněkud neomaleném tónu, má svůj důvod a svoje místo tady /teď není míněna tvoje/ pap: mýlíš se :))) O_S: recese B_G: ano, i v tom to vězí Wis: máš pravdu - ale nejde o přesvědčování, někdy se stane, že požádáme o radu - nejsme vševědoucí chroust: myslím, že ne dítě: bez komentáře pozor: humor :)))) Raj: vtipné :)))) J_M: :)))))) - to jsi celá ty!!! chytrá: přiléhavý nick :)))) Rev: i to je cesta - měj se! A děkuji vám všem za zastavení a vyjádření.

tak to rovnou na lobotomii :P

papouch
10. 03. 2008
Dát tip
..nebo na rektoskopii .-))

JiKo: helejďse, já teda potíže s nadýmáním nemám, ale myslela jsem možná ten protagonista výše uvedeného díla :)))))

JiKo
10. 03. 2008
Dát tip
to je zaražený myšlení... zkus jít do poradny

já vůbec nefim vo co tu tento. Hele třeba sou to jenom zaražený fětry

Rajmund
10. 03. 2008
Dát tip
Áno Papouchu, ..začíná,..ale možná se Jarmilka zasněla nepatřičným směrem. Také si vyměňuji s mladičkými přítelkyněmi názory. Ale poslední dobou se mi těch názorů nedostává, kdežto dívky jimi jenom kypějí. Jak jim sdělit, že bych se již raději v ústraní věnoval svatému rozjímání? Nezbývá, než abych chodil kolem horké kaše tak dlouho, až se ucho utrhne.

papouch
10. 03. 2008
Dát tip
jo ..... tohle se jmenuje Zasněnka 1. .. znamená to snad proboha, že těch zasněnek proboha tady bude proboha ještě víc????

papouch
09. 03. 2008
Dát tip
Rajmund - to je takový to co mají auta na střeše když jedou na dovolenou a je na tom nápis TRUHLE .. nebo .. TUHLE .. né, taky né .. jo, už vím! .. THULE ..? .-) Vole hloupoučkej! v padesáti život teprve začíná! :-P

papouch
09. 03. 2008
Dát tip
hodně, ano, hoooodně

papouch
09. 03. 2008
Dát tip
hodně, ano, hoooodně

Za blba jsu "akorát" doma, v dětech mám své učitele a tam vidím, jak bývám někdy hóóódně vedle.

Rajmund
09. 03. 2008
Dát tip
V padesáti by se měl už člověk ohlížet po pěkný truhle. Teď jich maj, no jéje!

pozorovatel
09. 03. 2008
Dát tip
jo! pišta má větší starosti třeba to s tou ošklivostí mu dělá vrásky:))

srdceryvná diskuse.

papouch
08. 03. 2008
Dát tip
ano, mýlíš. (to je asi tak jediné, co se na to dá říct. Tohle není diskuse, tohle je jen další samobolestný povzdech.)

katugiro
08. 03. 2008
Dát tip
A diskuse je tedy konkrétně o čem? O tom, co máš říct svému příteli, který zažívá cosi jako krizi středního věku? Nebo jak rozumět mladým? Nebo jak žít?

avox
08. 03. 2008
Dát tip
Každý věk má své problémy... své starosti a radosti, pokud jde o soužití generací, řekla bych, že je to o toleranci a vzájemném respektu...

moorgaan
08. 03. 2008
Dát tip
ja bych zacal hned od prvni vety ,kterou pises...jak obstat,kdyz uz je ti padesat?-nijak,padesatnik ma uz tolik zkusenosti,ze si vi rady,pokud ma chut a silu vubec obstat-myslim v mlade konkurenci,mladem svete..nebo si najde svoji parketu, kde bude vedet, ze tam mladi moc sanci nemaji!.. a to ,ze si mladi nerozumi se starsimi, bych nevidel tak tragicky, je to individualni-smaozrejme treci plochy generaci vzdycky budou,my starsi lpime na konzervativni ch zasadach,ktere nas formovaly a ti mladsi zase nechapou proc?.. protoze oni si nedovedou predstvit ty nase hodnoty a nazory v kontextu casu,kdy jsem zili, v cem jsme vyrustali,jake jsme meli moznosti...jit sam svou cestou /mlady i stasrsi/ je ale podstata vseho co vychazi z toho nejzakladnejsiho co maji mladi i starsi spolecneho, a to je SVOBODA..pokud tu mame, tak zadna cesta,kterou jsme si dobrovolne zvolili , by nas nemela bolet a pokud ano, tak si za to muzeme sami..

Janina6
08. 03. 2008
Dát tip
Já ti nevím. Pokud se s někým dostanu do rozepře, problém je obvykle v něčem úplně jiném, než v rozdílu věku. Dokonce v mládí jsem si často líp rozuměla se staršími lidmi, než se svými vrstevníky. Dneska mají mladí určitě lepší možnosti než kdysi my, to sice ano, ale to, že ona o něj nestojí a chce někoho úplně jiného, to bolí podle mě úplně stejně dnes jako před 30 lety... Co se životem, to jsem se ptala jako mladá a dneska se ptám dál... staří prý nejsou moudřejší, jen opatrnější, tak s tímhle zatím musím souhlasit... :-) Máš pravdu, že se potřebujeme navzájem, alespoň já takhle žiju. Ale beru to jako vztah k lidem obecně, bez rozdílu věku.

Jeho starosti bych chtěl mít...

Marcela.K.
08. 03. 2008
Dát tip
Já ti to sem dala jen jednou :-( nějak to blbne :-)

Marcela.K.
08. 03. 2008
Dát tip
Víš, Jarmilko, myslím, že je to přece jen trošku jinak. Mám ty mladé, díky svým třem dětem, hodně na očích...a doba je jiná. Když vzpomenu na sebe v jejich letech, nebyla jsem zdaleka tak "vyzrálá", poučená...byla jsem takříkajíc tele :-) Dnešní mladí jsou jiní, opravdu si jdou spíš sami svojí cestou, umějí se prodrat na světlo...asi je to ve škole učí. Samozřejmě, že kopírují i to, co vidí kolem sebe. Ale vem si jen to, co se úplně otočilo...dříve otec učil syna...dnes syn učí otce...vem si počítačovou techniku. Mám to doma, vidím to. Občas je musíme stavět nohama na zem, ale křídla si stříhat nedají :-)

nemám s mladými problém...je to jen zástupné téma, když už se hlavě nechce přijímat všechno tak otevřeně jako dřív...

Marcela.K.
08. 03. 2008
Dát tip
Víš, Jarmilko, myslím, že je to přece jen trošku jinak. Mám ty mladé, díky svým třem dětem, hodně na očích...a doba je jiná. Když vzpomenu na sebe v jejich letech, nebyla jsem zdaleka tak "vyzrálá", poučená...byla jsem takříkajíc tele :-) Dnešní mladí jsou jiní, opravdu si jdou spíš sami svojí cestou, umějí se prodrat na světlo...asi je to ve škole učí. Samozřejmě, že kopírují i to, co vidí kolem sebe. Ale vem si jen to, co se úplně otočilo...dříve otec učil syna...dnes syn učí otce...vem si počítačovou techniku. Mám to doma, vidím to. Občas je musíme stavět nohama na zem, ale křídla si stříhat nedají :-)

jak žít je otázka na celý život a netýká se jen soužití generací.

StvN
08. 03. 2008
Dát tip
Nepřijímám. Jdu sám. Nebolí. Měj se.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru