Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Malé příčiny

10. 03. 2008
12
19
4041
Autor
Oldjerry

Dnes nějak nemohl dospat. Poslední jízda jeho Orchestrionu ( motorový vůz řady M 810.1), poslední snad na českých drahách. Už jde taky do lokomotivního důchodu, ovšem strojvůdce Martin si na důchod ještě dvacet let počká.... Teď dostane novou jednotku pro předměstský provoz, bezbariérovou. Jaká asi bude  ... no, nějaká ... určitě. Ale co, dobře bude...

O deset kilometrů dál v malém městě stejně tak nemohl dospat třicátník Ivan. Je sobota, nikam nemusí, ale někam se těší... dnes si po snídani pojede pro nový počítač. Včera si vybral v bance čtyřicet tisíc. Pořádné dělo, velký monitor – to byla jeho touha.

 

Vezmi ssebou malýho, uklízela žena po snídani, já tu mám nějakou práci, ať se mi nemotá pod nohy.

To musím, sakra, dát do auta sedačku, no dobrá...

Co bys dával sedačku – prosím tě : na těch třech kilometrech se ti nemůže nic stát.

Strká obálku se čtyřiceti tisíci do pravé kapsy, do levé klíče, prcka na ruku : ahoj. Za hodinku jsme zpátky.

Malý Ivánek se vydrápal na zadní sedadlo a zdá se, že se kochá pohledem z okna rozjíždějícího se vozu. Auto dojíždí zatáčkou k železničnímu přejezdu za vsí, je tu takový krátký ostrý sjezd ke koleji... jo, on by mohl teď jet vlak, tak jen lehce ťuknu na brzdu. No, to ťuknutí bylo trochu silnější, hrome ! Ivánek letí obličejem proti přední sedačce. Velký Ivan to vidí koutkem pravého oka a instiktivně hrábne po dítěti pravou rukou. Levou přitom nepatrně stočí volant, vrací dítě do opěradla, stáčí se zpět dopředu, ale pozdě -  rána jak... už nedomyslel, jak velká. Čelem vyrazil přední sklo a ustlal si na volantu... Starý masívní ocelový stojan od bývalých závor se před nějakou pojízdnou plechovkou z Boleslavi jen tak neohne.

 

Martin dojíždí  k zastávce, ranní slunce svítí do očí, kdepak mám ty tmavé brýle – á... tady jsou. Nasadí si je a už je zase přilepený očima na kolejích sto metrů před Orchestrionem. Tady je takový pitomý přejezd, říká si v duchu, řidiči tu občas člověku frnknou rovnou před vozem... co kdyby...

No vida zase ! Ten si tu dokonce zaparkoval... ale má to nějaký... No jo, naboural. Orchestrion brzdí i reflektory, ale zastaví bezpečně osm metrů před nehybným autem. Petr vyskočí z kabiny strojvedoucího, k autu, otevírá násilím trochu zkřížené dveře škodovky. Řidič leží na volantu a nějak se mu nic nechce. Opatrně mu zvedne hlavu, boulí jak pomeranč prosakuje krev,  ale  ú-le-va : Řidič sice kouká přiblble, ale oči už má otevřené a táže se udiveně : Co jééé?

V tom pochopil -  odvrací se s úlekem a starostí od Martina dozadu, k malému chlapci. Ten s mírně nakrčeným čelíčkem, naprosto soustředěně a nevyrušitelně trhá předposlední tisícovku...


19 názorů

Stevenson
15. 03. 2008
Dát tip
Dobře vystupnovane .. T

to mám radost,děkuji a hezký víkend přeji,Oldi:o)

Oldjerry
13. 03. 2008
Dát tip
sestřičko - tady se pohled ženy ztotožňuje njen s pohledem zgravotní sestry, ale dokonce i smým ! Beru a dík

no to teda dopadlo...čtyřicet tisíc v tahu:o)),to mne rozesmálo.. hlavně,že se nikomu nic nestalo .. skvělé *TIP*

Oldjerry
11. 03. 2008
Dát tip
Honzyk - jo, toho si vážím... mylenka, vesuvanka, Janina... ženy díky vám za radost, že se vám to líbí.

Janina6
11. 03. 2008
Dát tip
Napínavé to bylo, na konci jsem si oddechla jako všichni, ale hlavně mi neušly tvoje vypravěčské kvality. Umíš to pěkmě podat.*

vesuvanka
11. 03. 2008
Dát tip
Pěkně napsané, napínavé - trnula jsem strachy, jak to dopadne - a konec je výborný :-))) TIP a díky

Marcela.K.
11. 03. 2008
Dát tip
No, hezky jsi nás napínal :-)

Honzyk
11. 03. 2008
Dát tip
...este ze tak...)*

Oldjerry
11. 03. 2008
Dát tip
Užívat si néni trestný... tož hurá ! na užívání...

Já vim. Ale stejně jsem si užil svý:)

Oldjerry
11. 03. 2008
Dát tip
Pišto - to bych ti neudělal... D

Já se tyvole celou dobu tak klepal strachy, že na nás vybalíš doják... Tu úlevu na konci bych vám přál zažít. Díky, autore:))

Oldjerry
11. 03. 2008
Dát tip
ceder johne - cítím tam lehýnkou ironii - nač ? Já si koupil počítač taky v sobotu... za 40 tisíc ? Divné ? Víš co stojí třeba 26" LCD monitor ? Počítač s duocore 2x2,5 GHz, RAM 2GB, HDD 300GB a tak podobně ? Napálili ? alfonso, avox, Diano - vidím, že vy jste se soustředili na lidskou stránku věci, tak, jak jsem to zamýšlel - dík.

avox
11. 03. 2008
Dát tip
Konec dobrý, všechno dobré! Kratičké, ale čte se jedním dechem */

Diana
11. 03. 2008
Dát tip
Přečetla jsem bez dechu. To byle tedy nápor na city. A konec je úžasný! T***************

dopadlo to dobře :o)

ceder_john
11. 03. 2008
Dát tip
to ho pěkně napálili s tím počítačem za 40 tisíc v sobotu..

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru