Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kritikům, kteří se mnou v posledních dnech přicházejí do styku

11. 03. 2008
1
14
1692

Nick od slova nicka Autor: Břetislav Olšer Nevím, odkud se vzalo slovo ,nick´, označující zkratku v diskuzích na rozličných internetových stránkách. Asi bych na to přišel, kdybych si na počítači vyjel on-line slovník cizích slov nebo synonym. Je to ale zbytečné. Já mám svůj překlad; jde o parafrázi slova nicka, tedy zbytečná, bezcharakterní a zcela zkažená osoba. Mám k tomu své důvody. Zatímco já své texty zveřejňuji pod svým celým jménem a příjmením, tyto nicky jsou jen anonymními hulváty, kteří skryti v davu zamindrákovaných slabochů dělají ramena a neberou si servítky. Stejně jako banda fotbalových chuligánů, jejichž fandovství končí kilometry před branami stadionů a na kopací akce se jdou jen vyřádit, vyřvat a porvat, vlastně pokopat. Kdo dá či nedá gól, to je jim ukradené. Pokud to ovšem není důvod k pořádné mele. Škoda, že teď nejsem nickem v diskuzi, skrytým ve své kukle neznámého lumpa. Jinak bych zde vysekl bezpočet sprostých, urážlivých a dehonestujících výrazů. A že jich z četných komentářů znám nepočítaně... Naštěstí takovou diskuzi nepotřebuji. Nejsem hulvát, ani kdyby mi byla anonymita vnucena. Nikdy bych se nesnížil být takový nick, tedy správněji tak bezduchá nicka...

Vhodnějšími slovy bych to vyjádřit nesvedla. Tímto považuji jakoukoliv další komunikaci v nedůstojném duchu pro sebe za uzavřenou.

14 názorů

Štírka
12. 03. 2008
Dát tip
Myslím si,že slušný člověk jím zůstane i když je zcela anonymní... Jak se zdá, hulváti se někdy rádi tváří navenek jako slušňáci a nick je pro ně maska, která dovolí víc... Ale co z toho plyne ? Nemyslím si, že by mě potěšilo vědět, že onen sprosťák je Franta Vomáčka z Kolína... Sprosťáci mě nezajímaj.

Děkuji ti, Lauro Eleonoro.

sapro: tomu samozřejmě rozumím - a moc děkuji za zastavení a slovo k věci :)))) Dia: i tomu rozumím - na jednom serveru jsem se následně uchýlila ze stejného důvodu k témuž kroku

pap: Ano, s tím mohu také souhlasit. P.S.: Při troše trpělivosti si můžeš článek pana Břetislava Olšera přečíst v příštích dnech na www.subjektivnik.cz.

papouch
11. 03. 2008
Dát tip
hehe :-) Na druhé straně ale někteří nickou zůstanou, i kdyby se prezentovali pod svým jménem, stářím, výškou a váhou, číslem bot, příjmením babičky za svobodna a vztahem k Republice Togo... :-)) (p.s. nechci rýpat, ale citace jiných autorů má svá pravidla .. kdy to vyšlo kde to vyšlo.. atd, nejen kvůli autorskému zákonu, ale třeba i proto, že někdo by si to rád přečetl celé, případně i to kolem..)

Diana
11. 03. 2008
Dát tip
Musím souhlasit s mylenkou. Také jsem vždycky vystupovala pod svým jménem, jako Háber - a netajila jsem ani další osobní údaje - vždyť nemám co skrývat! Jenže jsem se stala obětí TAKOVÉHO obtěžování, že bych to nikomu nepřála. Od té doby si dávám pozor. Ale, přátelé, nemyslíte, že slušný člověk zůstává slušným i v anonymitě a hulvátství "prosákne", i kdyby šlo o kolegu nebo souseda?

Hesiona
11. 03. 2008
Dát tip
Copak? I tady se nám rozmáhá nicková infekce? A já si říkala, jakej je to vysoce kultivovanej server, ten Písmák... :o)))

Marcela.K.
11. 03. 2008
Dát tip
Víš, jen malý postřeh... za ty čtyři roky, co se ve virtualním světě pohybuji, mi nejvíc dokázali ublížit lidi, které jsem poznala dokonce i osobně...a věř, že to bolí víc, než od "neznámých" nicků.

Háber
11. 03. 2008
Dát tip
áno, preto som aj ja všade pod svojim menom, nepotrebujem sa skrývať, úplne súhlasím*** p. s. Alôfi - áno, môže Ti prísť niekto zazvoniť pri dverách, viem, prečo to píšem.

avox
11. 03. 2008
Dát tip
Tohle myslím časem zažije každý... už jsem na tohle téma někde diskutovala. Net je virtuální svět ale vstupují do něj živí lidé, se všemi svými vlastnostmi, dobrými i horšími... A anonymita to všechno umocňuje - člověk si může dovolit víc - buď otevřít duši, bez rizika, že na něj někdo na ulici ukáže prstem, anebo dát průchod těm horším vlastnostem, bez obav, že mu někdo dá pár pohlavků... Potkala jsem oba typy a jsem ráda, že těch prvních bylo víc. A tak na ty první se virtuálně usmívám, (:-)) a ty druhé mlčky ignoruji... Vývoj techniky během celých dějin předbíhal vývoj morálky, proč by to dnes mělo být jiné? Prostě beru svět takový, jaký je, já ho nezměním... :-))

Máš naprostou pravdu - používání nicku má různé podoby a toto je pouze jedna z nich. Ale pravda je i ta, že anonymita svádí k nedůvěře a dá se pod ni schovat mnohé. Každopádně jsem tento článek vybrala pro cílené čtenáře, jak je patrné z nadpisu. Autor nepopírá nesmyslnost jazykového rozboru, mluví k podstatě věci. A děkuji za tvůj názor, Ali.

Nesouhlasím.Je mi úplně jedno, kdo se tu ohlašuje svým jménem a kdo nickem. To, že někdo napíše "celé" jméno , ho ještě nevytahuje z anonymního davu. Copak tě někdo může identifikovat podle toho, že napíšeš Jarmila Moosová? Může ti přijít zazvonit ke dveřím? V čem je ten rozdíl? "Jazykový" rozbor je nesmyslný , jen využívá náhodné podobnosti anglického a českého slova.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru