Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Marlboro Classic

Výběr: Zbora
13. 03. 2008
34
58
8438
Autor
pozorovatel

Podporuji touto svou povídkou kouření.


Jeli jsme s tátou na hokej. On jednou rukou řídil a v druhé držel cigaretu. Když zastavil na červenou, kousal si horní ret. Na oranžovou jsme se rozjeli a nikdo nás nepředjel.

„Tak co? Máš už holku?“ zeptal se mě jako vždycky.

Táta se mě neptal, jak se mi vede ve škole, jaké mám známky nebo jestli mámu nezlobím. Ptal se mě výhradně na holky. Rád jsem tu otázku slýchával, ale nerad na ni odpovídal.

„Nemám holku, tati. Je mi dvanáct!“

Táta se na mě podíval a chtěl něco poznamenat. Poznal jsem podle cukajících koutek úst, že mi chce vyprávět jednu ze svých vzpomínek z mládí (ve třinácti ho nachytali s dvojčaty). Ale okamžitě tu myšlenku zavrhl a mezi rty vložil cigaretu a potáhl.

„Copak se ti žádná holka nelíbí?

-           -           -

Nemáte ve třídě hezkou holku?“ ptal se a když jsem ani tentokrát neodpověděl, dodal: “Ale - líběj se ti holky, že jo?“

„Jasně, že máme! Tereza je nejhezčí.“

Jako vždycky jsem se nechal vyprovokovat. Táta to moc dobře věděl a culil se na přední sklo.

„Tak ji sbal.“

Bál jsem se, že to řekne.

„Není můj typ.“

„Před chvílí jsi řekl, že je nejhezčí.“

„Ale o fyzickou krásu nejde. Musíme si přeci rozumět i po duševní stránce. A taky ji nemiluju.“

Táta vyndal cigaretu z úst a zamířil k nejbližší pumpě. Podle kontrolky byla nádrž zpola plná. Zastavili jsme a táta se na mě upřeně podíval.

„Kdes to četl?

To ti řekla máma, že jde hlavně o lásku a vůbec ne o fyzickou krásu?“

Bylo zbytečné se ptát, ale i tak jsem odpověděl: „To ví přece každý, tati.“

Típnul cigaretu a vystoupil z auta. Cestou přemýšlel, jak mi vysvětlit, že na ženě je nejkrásnější právě její tělo. Vrátil se s Playboy magazínem.

Dokouřil třetí cigaretu, když jsme dojeli ke stadiónu. Pak vylezl z auta, zašlápl vajgl a já měl pocit, že ho všechny ženy sledují.

Sparta vyhrála 3:1.

Po zápase mě vzal do kabiny hráčů a já viděl nahého Žemličku, kapitána Sparty.

Když jsme odjížděli, slíbil, že mi představí i Dominika Haška. Prý se spolu jednou ožrali. Těšil jsem se, až to všechno povím spolužákům a budou mě mít za lháře.

 

Po dlouhém tichu se zeptal „Jak se má máma?“

„Dobře.“

„Hm.

 

Tak ji pozdravuj.“

„Dobře.“

Táta zaparkoval před domem. Rozloučili jsme se a já měl divný pocit. Pocit, jako když spadne hvězda a přitom na obloze žádná nechybí. Divný pocit.

Táta načal druhou krabičku Marlboro a odjel...




58 názorů

pozorovatel
08. 06. 2009
Dát tip
no, ten text, když jsem ho četl, vyzněl spíš směšně sám uvidíš mám tvou fotku nad postelí

dobrý dobrý*to by mohlo fungovat i vizuálně*vlastně je to taková popartpróza*

pozorovatel
05. 05. 2009
Dát tip
mám hodně rád klišé, zvlášť když se k nim přistoupí ironicky

pozorovatel
12. 10. 2008
Dát tip
tak to jsem rád

Bavíš mě :) Proto tě čtu.

pozorovatel
12. 10. 2008
Dát tip
zastávám jednu věc: děti opakují věty po starších fráze, fráze a fráze a co že mě tak čteš? hele, já si tě přečtu spíš později, neni čas

Jo, vím přesně co máš na mysli. Jak vytvořit neobvyklou postavu, která zcela vybočuje z rámce běžnosti, aby zároveň působila uvěřitelně. Tak s tím mám taky problém. Ono to asi chce vyprdnout se na to a prostě nepřemýšlet a psát :) A pokud tys takhle mluvil, tak si to udělal, což je v pořádku :) Ale s tou uvěřitelností je to fakt těžký, vem si třeba O holčičce, co si ráda hrála se sirkami, jak tomu to mohlo projít...:D

pozorovatel
12. 10. 2008
Dát tip
já ti nevim, už jsem se o tom s někym bavil a nepřijde mi, že všichni v určitym věku mluvěj stejně a já tak mluvil citroen mám taky radši

Máš pěkné momentky a hlavně umíš vytvořit všední, uvěřitelné a přesto unikátní charaktery postav. Avšak takhle povídka mě zas tak nevzala. Myšlení kluka je navíc zcela neúměrné jeho věku. Ten Citroen nebo jak se to jmenovalo přesně, se mi líbil víc :)

pozorovatel
11. 06. 2008
Dát tip
:))

Quaken
11. 06. 2008
Dát tip
Na krabičkách Marlborek je vždycky ve znaku Veni-Vidi-Vici? *

pekná vec na oddych, aj čosi pravdy a skúsenosti je v tom. dobre.

pozorovatel
03. 05. 2008
Dát tip
jo, to já nevim

pacajda
03. 05. 2008
Dát tip
Moc, moc se mi to líbí - takže T. Jenom by mě zajímalo, zda se hrdina potatí či pomamí. Nebo jde mužům primárně vždy jen o tělo, a ženám o duši - takže se nakonec stejně potatí? Jak to vlastně je?

Andulka
20. 04. 2008
Dát tip
Ahojky...hojky...ahojky...jsem rada, ze si stale tu...:-) K povidce neni co dodat...je prave tak akorat...:-)

pozorovatel
01. 04. 2008
Dát tip
a svý kouzla neprozrazuju

domin.go
31. 03. 2008
Dát tip
tvoje povídky jsou zvláštní ten minimalismus a důraz na dialogy, to mě provokuje vypadá to, jako bys nad tím při psaní vůbec nepřemýšlel

solomon
14. 03. 2008
Dát tip
tak jo

pozorovatel
14. 03. 2008
Dát tip
Típnul cigaretu a vystoupil z auta.

solomon
14. 03. 2008
Dát tip
dobrý....na pumpě se nekouří

Cedera bych nedělal, ani kdyby mě o to prosili...

ceder_john
14. 03. 2008
Dát tip
jo pišto, nedělej cedera, jedním slovem dělej zboru, nech si to pro sebe.

Jestli se něco NESMÍ stát, pak je to přiblížení Pupitele k malý Zborový. To by byla tragédie.

pozorovatel
13. 03. 2008
Dát tip
zřejmě nebo nezřejmě, věděl to jako syn

Winter
13. 03. 2008
Dát tip
a) pogoogluj b) "Cestou přemýšlel, jak mi vysvětlit, že na ženě je nejkrásnější právě její tělo." je to sice jen jedna věta, ale přímo krystalická. Daleko příjemněji by působilo: "Cestou zřejmě přemýšlel, jak mi vysvětlit, že na ženě je nejkrásnější právě její tělo"

pozorovatel
13. 03. 2008
Dát tip
á, ty hodinky..

Honzyk
13. 03. 2008
Dát tip
..Sawyer..)

pozorovatel
13. 03. 2008
Dát tip
a JERRY:)

Honzyk
13. 03. 2008
Dát tip
...a v TOM je prave to detsky: v TOM, jak pises, pozo.... ....

pozorovatel
13. 03. 2008
Dát tip
dík všem k mluvě dvanáctiletého: já ve dvanácti miloval fráze dospělých a byť je nepoužíval, tak je slýchával u svých vrstevníků a působily na mě dost nepřirozeně, proto: „Ale o fyzickou krásu nejde. Musíme si přeci rozumět i po duševní stránce. A taky ji nemiluju.“ a jak jste správně poznamenali.. dvanáctky takhle pseudohluboce nemluvěj a proto: „Kdes to četl? To ti řekla máma, že jde hlavně o lásku a vůbec ne o fyzickou krásu?“ Zbora: taky se divim, že mě výběruješ:) mám za to, že máme docela odlišný pohledy na literaturu:)) ale je mi jasný, že bys mě chtěl za zetě.. winter: kdo je to Oskar Matzerath? nevim, proč by jim mělo být vidět do hlavy a otázka "proč to?" protože mi přišlo zajímavý napsat o vztahu syna a otce, který nežije s ním a jeho matkou je to bariéra, dusno, snaha a onen divnej pocit

romale
13. 03. 2008
Dát tip
kdyby nevyhrála sparta tak je to jenom nudná povídka - takhle je to vyložená blbost!;)

Budiž.

Zbora
13. 03. 2008
Dát tip
Ne, měl bych. Abych řekl pravdu, próze z technického hlediska rozumim asi tak jako Ty poezii, ale tohle dílo taknějak splňuje všechno, co si představim pod pojmem krátký prozaický text. Já taky nechodim po Tobě a neřikám Ti, že to co píšeš pod básně jsou blbosti, tak mi nech možnost výběrovat to, na co pokládám za dobré upozornit. Jedním slovem, nedělej Johna Cedera (no dobrá, dobrá, jsou to slova dvě) Osobně rád při možnosti udělit někde, kde se setkám s alespoň trochu zajímavým dílem, přivřu oko, prostě proto, aby se něco dělo. Beru vpotaz to, že jsme na Písmáku a ne ve Tvaru. Ale zase na druhou stranu mi nastavuješ zrcadlo. Asi se do povídek přestanu míchat, možná to bude lepší.

Zbora: Evidentně dost na Výběr. Nejseš opilej?

Zbora
13. 03. 2008
Dát tip
Ovšem...máš tam jen jednu myšlenku. Trochu málo, ne?

Zbora
13. 03. 2008
Dát tip
úplně

Winter
13. 03. 2008
Dát tip
Jo, líbilo se mi víc, než předešlá, mám tři zásadní výhrady: -hlavní hrdina není Oskar Matzerath, takže jeho mluva působé poněkud nepřirozeně, možná ani ne obsahem, jak je vytýkáno, jako spíše skladbou. Nakonec ani distanc mezi tehdejší událostí a okamžikem vyprávění není příliš zdůrazněn, takže ve vzduchu visí nejisté "proč to" (stejně jako minule) -vedlejší postavy nemají otevírací hlavu, takže vypravěč nevidí, co si myslí (pokud není vyprávěno erformou samozřejmě), maximálně může tušit. -Sparta vyhrála 3:1 Rozvažuji, jestli tipnout a jestli jen neřečním, abych zakryl, že je tahle povídka vlastně dost dobrá (až na otevírání hlav). *

guy
13. 03. 2008
Dát tip
nezlákal jsi mě tím, abych začal znovu kouřit malborky nebyly mou oblíbenou značkou a oproti některým předčtenářům si myslím, že odpovědi dvanáctiletého kluka docela seděj fajn

JiKo
13. 03. 2008
Dát tip
pak si ji tedy nepřečtu

Barman
13. 03. 2008
Dát tip
trochu mě potrápila, protože od neděle se snažím nekouřit:)

...pises dobre a vies o tom...som sa pobavila...a ten zaver dal tomu trosku vaznosti ;):)...no pekne :)*

Dobře sepsané... Povídka to sice není, spíš takový útržek, ale nakonec, proč ne. P.S. Tys ve dvanácti mudroval o tom, jestli je důležitější fyzická krása nebo duševno? Vždycky jsi mi přišel trošku divnej.... :)

MeTB
13. 03. 2008
Dát tip
To jsi ji nechal dlouho zrát, tuhle... :-) Hlavní hrdina je nějaký přemoudřelý na to, že je mu dvanáct. Což mi připadá jako takový snadný únik z toho, že jinak by nebylo o čem psát - jo, když dvanáctiletý klouček kouká na svět s moudrostí řekneme osmnáctiletého, hned se to o ženských mluví lip, když má všechno před sebou a ví to. Ale tip ti dám, že se to dobře četlo. ;-)

salomesr
13. 03. 2008
Dát tip
citave, fajn, pacilo

Honzyk
13. 03. 2008
Dát tip
...kultivos napsany, usporne, a pritom plny zvratu....ergo nenudis se...tata s cigarem AKORAT...!.----pointa, nektery rikaj zlatej hrebik povidky, ale ja az tak nesouhlasim /to je na dyl/....vyborna.... ...tak nahej Zemlicka..? Dobra vsuvka po tech holkach, dialogy usporny...a vztah s tatou velmi, teda pro me, z r e t e l n e j, ale muzu se plest... ...a beze srandy, to videni malyho mkluka: priste ti predstavim Dominika Haska...zes ho nekop.:))**

Janina6
13. 03. 2008
Dát tip
Na dvanáct měl tátovo myšlení dost dobře přečtený :-) Líbilo.*

fungus2
13. 03. 2008
Dát tip
Dobře napsané.

Dolfiness
13. 03. 2008
Dát tip
Pocit, jako když spadne hvězda a přitom na obloze žádná nechybí. *

dadíková
13. 03. 2008
Dát tip
pěkný pěkný...*

pozorovatel
13. 03. 2008
Dát tip
nejvyšší čas jít spát:)

Narvah
13. 03. 2008
Dát tip
Hvězdičky dobrou noc, já už du spát.. Dobře napsaný.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru