Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Le cul-de-sac /slepá ulička/

17. 03. 2008
11
22
4025
Autor
NePoe_ta

Jaro křivolisté protéká tlamou okapů sedmým dnem

muž za zády na stěně, ruce rozpažené

vzhlíží zasněně, jediný svědek naší hry

s pokojskou Au Repos du Chasseurs

na slepou bábu –

končí ztrátou županu za přechovávaní láhve mléka za oknem.

 

Unášen uličkou proletářskou čtvrtí

zdrcenou koulemi hrou v petanque

s papíry o závod kolem povalených plotů

kde se štíhlé domy

podepírají zády nakloněných stěn

drží pohromadě spoutané břečtany

šmírujíc koutkem - záclonky se zde nenosí

jak se zdejší k sobě mají před krbem?

Světnice skromného půdorysu přiznávají vysoké stropy

v proporcích postav Valónů.  

 

Krčmou prostírá terakota

smeknout by ráda i má vyčochtaná bota od Bati

nepostrádat tak všech výsad svatých.

Po zdech trofeje, vítězné poháry ze soutěží

dělnické mládeže v přetahování se lanem a

plakáty ve stylu Art nouveau z pařížských kaváren.

Stolky kolem stěn, tak na sebe s přehledem jako cestující v pražské podzemce

s rozdílem, že zájem neuvíz mezi Můstkem a konečnou.

Neprůhledná Stella Artois za tlustým sklem v horčičácích, po malých doušcích rozněcuje hvězdomluvou v očích štamgastů, (vz)dávám ruce na stůl vzhůru dlaněmi, na znamení, že nepošťuchuji koulí po zeleném stole,

když se rozletí prosklené lítačky, do místnosti vpadnou dva baskervilleští, ten první hned že po tom příštím najdu nejlepší úkryt v jeho mordě, razí z něj anýzem, tak nedopiju, a znáte ten nesmrtelný pocit úlevy, když zády ke stavení, kde vám ostatně nebylo nikterak špatně, jediným dechem vtáhnete do plných plíc noční oblohu. Jinak však nemohu než nezřetelnou chvíli udržet, a pak ústy vypusit, aby se ukázala ještě neproniknutelnější.

 

Od Forêt des Soignes, v Marsově poli nad hřitovem, šinou si to vstříc čtyři mladí muži roztančeným krokem:

„Bon soir monsieur“ zdraví vzpříma hlasem rozespívaným veselkou.

„Bonne soireé garçons“ opáčím situaci vzkříšení důvěry vykřesané z křemene a ardénské žuly.       

Znehybněli v očekávání, chtěli si snad podat ruce? Nezvolňuji, procházím hradbou těl plných krve jako ten, kterému dáno býti nespatřen. I kdyby, není jakýkoli počin jen obrovským míjením?

Zbylo nemnoho loktů k poznání: rue Chaussée de La Hulpe je slepá ulička.    


22 názorů

NePoe_ta
25. 09. 2008
Dát tip
Nechápu a nic víc než sem chápal, nechápu, ať už jakkoli, děkuji za návštěvu, učilas mi tichou radost po jinak dřinou prodřeném dnu :)

NePoe_ta
23. 06. 2008
Dát tip
Sluníčko! A co že zapadla do těchto neveselých nehybných prostor, ze všeho nejvíc připomínající sužující prázdno v puse po ránu? Šup, a hybaj ho tam, kde studny nevysychaj! :)

skvělé..děkuji a*

kalinka
16. 05. 2008
Dát tip
Však já četla, ale koukám ,že se někam ztratil komentář.

NePoe_ta
16. 05. 2008
Dát tip
Alors bonne voyage a Paris! ... a takové to: zub za zub, oko za oko, pusu za pusu, není třeba. Rád se podívám někomu do obrázku aniž bych čekal, že z toho něco kápne ... :) Za navštívení děkuji. Přeji mnoho zaujatých hostů v těch pravých rámech, slečno galeristko :)

kalinka
14. 05. 2008
Dát tip
Už se těším do Paříža:o))) Ta hospodská scénka mě úplně unesla...

NePoe_ta
23. 04. 2008
Dát tip
Děvče od Ježků: dík za fatálně nekritickou kritiku :), nejspíš vycuclou potřebou zhýčkaného labužníka ze zužující se spirálovitě zakroucené dráhy ulity exotického šneka. Mlask. Zůstávej při chuti děvče, pilně rozhojňuj své sbírky ...

Ježková
22. 04. 2008
Dát tip
Velmi barvitá záležitost, možná někdy až moc přehlcená, což naštěstí bez problémů kompenzujou sugestivní obrazy, myšlenky, nápady... A navíc se mi líbí nostalgická pointa

NePoe_ta
12. 04. 2008
Dát tip
... Evropa nemůže být jak dosud koňským trhem, smetištěm byrokratů, ale každý z nás svým dílem bude dlužen podstoupit dobrodružnou i bolestivou pouť Josefa Flavia, z trosek Jeruzaléma do nové identity římského světoobčana. Doufám, že do té doby nezdevastujeme Břevnov tak, že by jej ani Durych od Pešti nerozeznal ...

NePoe_ta
12. 04. 2008
Dát tip
Honzyk: petangue, ano, faux pas :) Mars (březen fr.), hříčka chtěla být. Rovněž ten hřbitov - Marsovým polem v březnu, neb jde o cimetière militaire, kam chodí babičky posedět na lavičkách, pohladit erární kámen (kdosi řek: nikde není člověk doma, dokud tam někoho nepochoval ...). V každém ohledu i Brusel má své Žižkovy. Na rozdíl od šedi panevropských institucí překrývanou jen odstínem šedé mundurů armády ouředníků, věřím, že odsut povstane příští autentický evropský duch sjednocení. Když člověk prochází těmito čtvrtěmi, nechává pozvolna působit na sebe vśí tu generacemi nahromaděnou rozmanitost, až tak teprve pochopí, jak nesmírného jest ještě třeba úsilí :)

NePoe_ta
12. 04. 2008
Dát tip
Print, guy: není vic než výstřižek z nepravidelně psaného deníku. Chtěla být jen jakás výzva našim mladým, kteří již zakusili zač je toho pardubický perník, aby neusínali za pecí, ale okusili jak chutná bílá bagetta či langsammenbrot z obou stran kůrky. Mají dnes tak úžasné možnosti, jen se do toho obout!

NePoe_ta
11. 04. 2008
Dát tip
mořský koník: moravští koníci, jsou míjení v kalných vodách průzračných donedávna, jsou míjení v antracitových vlnách chlupáčů, ale to se vás netýká, neb soudit mohu-li, dozajista máte mezi sebou tajný pakt, spečetěný provázkem ... :) Muessa3: dík za škobrtnutí, puntík co nejde do páru, pro berušku

NePoe_ta
11. 04. 2008
Dát tip
palino8: Je préfère pour la plupart les francophiles aux Français seuls ... :) Usmáty_autor: Oplatiť by som mal, a hádam aj ako sa patrí, pokurizovať troška mladej dáme. Ale akosi mi tie Tvoje nejdú pod zuby, do nich skor. Nuž, nebudem sa narábať s takým nevkusným chrupom. Ale máš Ty jeden nesporný dar - spojovať, čo široko-ďaleko preváži nielen moje kritické nedostatky :)

guy
10. 04. 2008
Dát tip
příjemně autentické .. je to docela dobře vidět, slyšet i cítit

palino8
25. 03. 2008
Dát tip
ah oui, j´aime beaucoup ! la Valonie est un beau pays...

Print
19. 03. 2008
Dát tip
Má to nevídaný rozmach...! Pěkně moc*!

:))) len jedno avi, lebo toto je také tematické dielko do 1 klubu :) *

Honzyk
17. 03. 2008
Dát tip
..rek bych, ze petangue a Martovo pole....kousek vod veze... vycochtana bota super... jo, tak nejak muze vypadat zbesilej (nadsenej) beh Parizi... --konec skvelej...*** avi

hospůdka s baskervilleskýma... to byla docela rychlost teda... a není vždycky jen míjení... :o)

Milly
17. 03. 2008
Dát tip
teď moc dlouhý na mě.. .-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru