Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O Pepanech

19. 03. 2008
9
11
3469
Autor
Zuzulinka

Všem Pepíkum všechno nej jen ať si to oslavěj:-)

„Pepan, to je ten, který se furt sprchuje mami“, řekla mi dcerka, poučena reklamou na sedlčanský hermelín. Ovšem tím dala najevo, že v otázce původu tohoto jména má absolutně jasno, což se o mně rozhodně říci nedá.

Snad se mohu přiznat, že tohle, u nás tolik oblíbené, jméno, nemusím. A to snad už od dob France Josefa, tedy vyjádřeno hodně nadneseně. Původ jména „Josef“ je ale veskrze vznešený, hebrejské jméno je i jménem biblickým, a u nás je obdařeno spoustou odvozenin a zdrobnělin jako např. Pepa, Pepek, Pepík, Pepča, Pepánek, Joska, Józa, Jozífek, Jožin, Jožo atd. 

Doslovný výklad jména znamená něco jako: on (Bůh) dá, rozhojní. Což tedy já rozhodně nechápu, protože z mého osobního života znám Josefy pouze tři, dva z nich bohužel zřejmě toto jméno obdrželi jakýmsi podivným omylem. Jim toho Bůh moc nedal a už vůbec ne oni jemu. Tedy alespoň si to myslím. Třetí je jakýmsi kompromisem a výraznější výhrady k němu nemám, ostatně je to můj tchán. Takže kolem 19. března od nás obdrží láhev něčeho ostřejšího a tím je pro mě otázka „Pepanů“ uzavřena minimálně na rok.

Co se mi ale nejčastěji vybaví při vzpomínce na toto jméno je výrok profesora Harabiše z průmyslovky, kterou jsem čtyři roky navštěvovala. Ten, když si s námi v hodině už opravdu nevěděl rady, vždy jen s povzdechem prohlásil: „Pepíčkové a Pepičky, kdyby blbost kvetla, tak tady místo třídy máme botanickou zahradu.“


11 názorů

Kočkodan
18. 06. 2014
Dát tip
Tatínek Josef chtel mít ze mne také Josefa, nastestí si maminka prosadila Lubose. I kdyz se Smídem trochu sycí. :-)

Anetté
02. 09. 2008
Dát tip
Haha.) Moc dobrý:)*

j. nick
19. 03. 2008
Dát tip
jj, fejeton, moc dobrej:)

Oldjerry
19. 03. 2008
Dát tip
Měl jsem tátu Josefa - zemřel ve dvaadevadesáti a já bych dal nevímco za to, aby tady ještě byl. Mám ovšem taky synovce Pepíka. Je mu sedmadvacet a kdyby nebyl byl by svět o kousek lepší.... *


Honzyk
19. 03. 2008
Dát tip
Zlamalovou znam, ta dela dobry rohliky...!...

Zuzulinka
19. 03. 2008
Dát tip
děkuji, milý den Vám...Jirko, vlastně to spáchala paní jindra Zlámalová, když mě pozvala na jarní čtení a zadala nám téma:-)

Honzyk
19. 03. 2008
Dát tip
...muj deda byl taky Pepa, a byl to psychotik : babicka pracovala v telefonni ustredne, on byl reditel pocty, a vrkal tam z domova s nejakou uklizeckou, co tam votirala prepazky: "prcinko, prdelko, ty moje ty moje"... ...babicka napred myslela, ze to rika ji, ale...pak babicka opustila odvazne poprve v zivote sve pracoviste, chytla ho este u telefonu a uz ho hnala... *

Sarrah
19. 03. 2008
Dát tip
:o)) supeeeeeer Zuzko

Janina6
19. 03. 2008
Dát tip
Četlo se dobře.*

a2a2a
18. 03. 2008
Dát tip
No,Zuzulinko, objevil jsem v tobě potenciál pro fejetonistický jazyk. Skutečně.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru