Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jak se vaří nepravá " držková "

21. 03. 2008
0
10
6319
Autor
macecha

Když Pišta "buřtguláš", tak já "držkovou".....

 

    Když může Pišta vařit na "Písmáku" buřtguláš, tak já si myslím, že  dobrý recept, třeba na držkovou polévku s hlívou ústřičnou, jelikož je hlíva nejen dobrá, ale i velmi zdravá, o čemž píší tiskoviny, zdravím se zabývající, neuškodí. Pokud nevíte, co je to hlíva, tak věřte, že je to houba.  Tak moc toho nepotřebujete a od pravé držkové to nepoznáte. A to u toho ani nemusíte kouřit, tedy je lépe nekouřit, mohl by vám popel z cigarety přilepené na rtu, padat do připravované polévky. Někdo by to mohl považovat za "koření", ale myslím, že je lépe, této přísadě se vyhnout.

Suroviny,které budete potřebovat:- velkou cibuli,hlívu,sladkou mletou papriku, špetku nebo i více,jak kdo má rád, chilli, na dva litry vody dáme dvě knorr kostky zeleninového vývaru,sůl dle chuti, pepř, bobkový list, nové koření, majoránku a čerstvě nastrouhaný nebo rozetřený česnek. Řekla bych tak čtyři stroužky, samozřejmě oloupané, na zahuštění hladkou mouku, nebo také již hotovou jíšku, která se dá koupit. Hustotu polévky zvolíme sami, takže mouku, nebo jíšku dosypáváme dle potřeby, a množství koření si také určujete sami, podle toho, jak to máte rádi, ale v tomto případě nemusíte kořením šetřit.

     Hlíva je dostupná jak na tržišti, tak v supermarketech, tam ovšem stojí nehorázný peníz. Nejlépe je spojit příjemné s užitečným a hlívu si při procházce v lese najít přilíplou na nějakém kmeni stromu, nebo i na stromu již spadlém. Roste tam a lehce ji poznáte,když si ji na tom tržišti, nebo v obchodě prohlédnete. Také v odborné literatuře bývá docela hezky zobrazená, stačí zajít do knihovny, odbornou literaturu kupovat netřeba.

     Tak tedy, až se vrátíte z lesa s košíkem plným hlívy, neudělejte zásadní chybu, což je, že ji budete různě oškrabovat a umývat pod tekoucí vodou a tak. Ne. Stačí očistit ji od hrubé špíny, tj. od hlíny a jehličí a to lehce nožíkem.Pokud ji kupujete v obchodě, tak ji už ani nečistěte, opravdu jen v případě, že by na ní byla hlína. Poté si ji nakrájíte na úzké nudličky, čímž nám už v tomto stadiu začíná připomínat uvařené držky. Dále si nakrájíte jednu velkou cibuli a to na drobno. Do velkého hrnce, podle toho,kolik polévky chcete, dáte sádlo, protože to je opravdu nejlepší,necháte ho rozpustit, přidáte nakrájenou cibulku a do růžova ji osmahnete. Poté přidáte mouku,osmahnete,přidáte sladkou mletou papriku, chvilinku necháte orestovat /osmažit/na té cibulce a ihned potom přidáte hlívu, zamícháte. Přidáme ostatní koření, mimo česneku,který musí být rozetřený,nebo nastrouhaný a majoránky, kterou rozetřeme mezi dlaněmi a do polévky přidáme až ke konci varu, aby obě tyto ingredience netratily vůni.Zalejeme potřebným množstvím vody, řádně promícháme a provařujeme nejméně půl hodiny a to kvůli tomu, aby se nám provařila mouka a polévka tak měla lepší chuť. Nesmíme zapomenout na promíchávání, je tu tendence připalovat se, zvolíme tedy vaření na malém ohni, nebo na okraji plotny, podle toho, jakým sporákem disponujete.Že je polévka hotová, poznáte i podle toho, že tuk vystoupí na povrch. Potom už můžete jen dochucovat, hustotu jste si hlídali během vaření,takže je možno dosolit, někdo si rád přidá i polévkové koření magi. Záleží na chuti. Nu, a je také možno přidat i toho chilli,pokud máte rádi, když Vám "jde oheň od pusy." Nejlépe chutná s obyčejnými rohlíky. Také tím nakrmíte celou rodinu i partu přátel, pokud polévku držkovou mají rádi. Najdou se i tací, kteří pravé držky nejí, ale této verzi opravdu neodolají.

     Po jídle potom opravdu kuřákům přijde k chuti ta cigareta, nakonec i to pivko není k zahození a jak tak sedíte kolem toho stolu, nebo i porůznu posazení, můžete si povídat, nebo si zdřímnout, to už záleží na Vašem rozpoložení.
    
Přeji všem dobrou chuť a kdyby se na "Písmáku" objevilo přání na více receptů, stačí říci, mám jich ve své kuchařce více,než sto. Zdravých i méně zdravých, o to však chutnějších.
 


10 názorů

držkovku miluji, vyzkouším a povím :))))

macecha
25. 03. 2008
Dát tip
Nostalgiku, to Ti chválím, já cigarety, přímo nenávidím.

macecha
25. 03. 2008
Dát tip
Chlapi, hlavně, že Vám chutnalo. To jsem ráda. Musím ale podotknout, Oldjerry, že houby moc neznám, snědla bych i muchomůrku růžovou, mám je moc ráda, ale hlíva je tak atypická, že ji poznám. A fakt je úžasná úplně na vše. Měla jsem strach, jak mi vynadáte, že jsem si dovolila napsat něco takového, ale jsem ráda, že jsem Vás trochu pobavila. Díky.

nostalgik
21. 03. 2008
Dát tip
... pivko ano, možná i zdřímnout bych zvládl, jen s tou cigaretou mám problém... jo, ta držkovka mně chutnala... :o)

Hrubé.

Oldjerry
21. 03. 2008
Dát tip
Pišta - Když už šišku, tak šišku sekané, ale pane ...jaké hrubky?

Old: A šišku, nezapomeň na tu borovou šišku:)

P.S. A jestli si neopravíš ty hrubky, utrhám ti obě uši!

:))))))))))))) Nejlepší nepravá držková je ovšem z drůbežích srdíček, to ví každé malé děcko.

Oldjerry
21. 03. 2008
Dát tip
Pokud tak dobře znáš houby, lásko, tak věz, že falešná (neupřímná)držková je nejlepší ze stročku trubkovitého - to je ošklivá houba s vynikající chutí trochu připomínající maso. Druhá výborná houba na držkovku tohoto typu je penízovka vřetenonohá. Je asi tak na úrovni té hlívy. Hlíva je lepší z lesa, než z umělého chovu. Verze trampská : zcela úmyslně tam přihodím trochu jehličí, nakrátko pořezané trávy, pár brusinek, případně jeřabin. A nevěřila bys, jak to přátele pobaví...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru