Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Soudný den tyranů

23. 04. 2008
0
2
1278
Autor
Mvek

Kratičká povídka s trochu jiným pohledem na jednu věc...

Všudypřítomný klid mrazivého vesmíru náhle něco narušilo. Jako závan studeného větru před blížící se bouřkou… Oběžnou dráhu poslední planety protnula flotila mohutných bitevních lodí. Obří kovové konstrukce odrážely chabé sluneční paprsky. Letka pokračovala klidně, ale neúprosně ke svému cíli hluboko uvnitř solárního systému.
Nešlo o invazi za účelem rozšíření držav jednoho národu. Jednalo se o dlouho diskutovaný akt spravedlnosti. Představitelé cizí civilizace nemohli dále přihlížet tak bezcitnému chování zdejší kultury.
„Nemůžeme se přeci stavět zády k takovému bezpráví a brutalitě!“ křičel horlivě jeden z mluvčích na zasedání nejvyšších představitelů vzdálené civilizace. „Stejně jako jsme zakročili v případech utlačování či genocid na planetách naší federace, musíme zakročit i v případě takto krutého zacházení! Nezáleží na tom, že jde o cizí rasu, či druh. Jsme povinováni pomoct i za našimi hranicemi!“
„Ale to nebudeme o nic lepší než oni!“ namítal jiný. „Oko za oko, to je naše nová filosofie?! To se asi mnohým členům společenství líbit nebude…“ Ano, některým se to vskutku nelíbilo, ale odpůrci byli rychle převálcováni.
„Naše morálka nám naopak velí zasáhnout. Vždyť ti škůdci na své planetě soustavně likvidují miliony životů… Nikdo v celém vesmíru nemá právo chovat se takto bezohledně!! Jsou to vandalové a barbaři, vraždí, utlačují a chladnokrevně týrají ostatní!“ Další hlas pro trestnou výpravu…
Nakonec padlo konečné rozhodnutí – pachatelé hrůzných činů musí být zastaveni a důsledně potrestáni. A tak tedy několik obrovských mateřských lodí vybavených bezpočtem kanónů, energetických bomb a se stovkami stíhaček na palubě letí vykonat spravedlivý trest.
Lodě nejdříve demonstrují svoji sílu, poté tyrani buď kapitulují a podrobí se trestu, nebo bude následovat krvavá, ovšem rychlá válka…
Bitevní flotila brzy doletí k největší planetě slunečního systému. Až ji mine, pravděpodobně bude brzy zpozorována obyvateli cílové planety. To však pro odsouzené nebude mít žádný význam. Invazní armáda má jednoznačnou převahu, takže jí nic nebude bránit zhostit se role vykonavatele trestu.
Původně měly lodě provést úplnou očistu planety od škodlivých bytostí, ale trest byl nakonec zmírněn. Technologicky založená civilizace zubožené planety bude mít možnost dobrovolně se podrobit trestu za své povyšování nad přírodu. Pokud nedá přednost vyhlazení, bude každý její příslušník nucen podílet se na nápravě ekosystému. Celá civilizace je totiž zodpovědná za narůstající produkci milionů tun zplodin do ovzduší, otravování vodních toků, vyhubení mnoha živočišných i rostlinných druhů a neustálou devastaci krajiny.
„Přeci nemohou být tak zkažení, aby odmítli své chyby alespoň částečně odčinit. Takže to, co napáchaly předchozí generace, budou teď po několik generací napravovat. To je naprosto odpovídající trest,“ argumentovala úspěšně hlavní zastánkyně mírnějšího trestu.
Flotila již minula plynného obra a mateřské lodě začaly vypouštět své stíhačky. Invazní flotila se rozvine do plné síly. Letounům pak nebude trvat dlouho, než zaujmou své pozice na oběžné dráze.
Připravte se…
Soudný den planety Země se blíží!

2 názory

Mvek
27. 04. 2008
Dát tip
Já se předně omlouvám, Písmák mě zradil, mělo to být takto naodstavcované... Ten gigaodstavec teda asi působil dost špatně... Tak tohle není příběhová povídka, ale jen myšlenková. Nevím, jak to komu vadí, ale v podstatě mi jde i o to jednak zpočátku mlžit, a celkově jen úsečně představit situaci... Díky za názor, jde o už asi třetí verzi té povídky:-) a současně už taky pár let si hraju s románem rozvíjejícím celou situaci z povídky, ale to je úplně něco jiného...

Alojs
23. 04. 2008
Dát tip
hmmm... nooo... ehm. docela slušně napsané, ale i tak - pořád mi to přislo jakoby vytržené z kontextu. neucelené, pořádně nerozjeté a ukončené... nooo... konec mi ani nevadí, mám rád podobně utnuté věci. není to špatný, pokusím se mrknout na jiné věci.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru