Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Roztažená kolena jí občas dovolí na všechno zapomenout

27. 04. 2008
27
60
6105
Autor
Lakrov

Kdybyste byli hodný. Kdybyste ASPOŇ byli HODNÝ! Kdybyste nosili hezký známky! Kdybyste nemluvili sprostě! Kdybyste se ASPOŇ báli, že vám nařežu... kdyby mi pak aspoň vždycky nebylo do breku --

 


A zas jako dávno...

hned hřeje — hned studí

pak ze sladké slanou —

— prý zábava chudých ?!


A přijde zas zítra?

Už koukejte chrápat!

Kde po každém proč

hledat ztracený... nápad


A jak tichá pošta,

již zavřeli v kruhu,

se z šepotů vytrácí

ozvěna... Dluhů!


Neb ceny jsou stálý

(když jsou stále tužší)

A k svačině přibalit —

— náhradní duši!


Hned je to jak příboj,

sled vln, in-for-ma-cí

a hned jak loď na obzoru,

co k přístavu se... vrací?


Jen ty oči z přízemí,

co život si hnusí

zas vědí, kdo další byl.

Vždyť dala jen... co musí


A je to jak vzlétnout!

Jak zeleň semaforu!

Je to jako únik

přes hraniční závoru!


Modř moří, klid lesů

a ve studu sněhu

snad sama si vrací

tu rozdanou něhu


A raněna válkou,

z níž smutný je návrat,

vpřed pánevním koncem

pak ráno zas vstávat.




Vzpomínka na H.M.

duben 2008


60 názorů

Lakrov
19. 10. 2019
Dát tip
Napsané dávno; jó, to jsem ještě žil... Děkuju za návštěvu a ocenění.

Gora
19. 10. 2019
Dát tip

Dříve sociální nouze, urputná snaha najít dalšího "sponzora" - a po pár desetiletích má dost dětí v rodinách celkem běžně každé jiného tatínka a nikdo se nad tím nepozastavuje :-)

pěkně jsi to napsal, mám ráda příběhy v poezii...


Lakrov
15. 11. 2016
Dát tip

...a děkuji za ocenění.


Amale
15. 11. 2016
Dát tip

Nech to, jak to je. Příběh je jen rám pro film, co vidí čtenář ve své hlavě.


Lakrov
15. 11. 2016
Dát tip

Tak nevím, bylo-li by teď ode mne vhodné uvést vše na pravou míru vysvětlením, které by mohlo pokazit čtenářovu předchozí iluzi, nebo bude-li lepší nechat vše tak, jak je.


Amale
14. 11. 2016
Dát tip

Lakrov: Teď, jak čtu odpověď, dost dobře nevím, jestli nejsem se svým vnímáním té básně úplně mimo... Ale to nic. Působila na mě přesně, jak jsem řekla...


Lakrov
14. 11. 2016
Dát tip

Pro Amale: Děkuji za návštěvu a za soustrast.


Amale
13. 11. 2016
Dát tip

Tragické. Nemohu ani poděkovat za zážitek, protože se to tady nehodí. Ale užila jsem si to /také se to nehodí, ale je to tak/. Život je krutý.

Odjinud - "Změny v prstokladů..." -  hezky...

 

 


Lakrov
04. 05. 2012
Dát tip
Pro Jimena: Děkuji za návštěvu a ocenění.

Jimena
03. 05. 2012
Dát tip
Líbí hned napoprvé, pro mě tip

Milly
18. 02. 2009
Dát tip
:-) já vím. Rádo se stalo. (a výstižnej)

Lakrov
18. 02. 2009
Dát tip
Pro Milly: Na zdejším smetišti je název tím jedniným, co dokáže přilákat i náhodné kolemjdoucí, pozorovatele; nejen pravidelné návštěvníky. Děkuji za (pravidelnou) návštěvu

Milly
18. 02. 2009
Dát tip
Četla jsem... Nejvíc se mi líbí název.

Marcela.K.
18. 01. 2009
Dát tip
mně bylo devět :-p

Lakrov
11. 12. 2008
Dát tip
Pro Bíša: Je to pravdivé (=stalo se to /nebo možná stále děje; jen my jsme se přestěhovali/ )

Bíša
11. 12. 2008
Dát tip
Je to silné!

Lakrov
01. 12. 2008
Dát tip
Pro mperdik: Děkuji za soucíténí a chválu.

mperdik
01. 12. 2008
Dát tip
Je to nádherné, láska, sociální cítění...úniky, ze života TIP

Lakrov
29. 10. 2008
Dát tip
Pro mperdik: Jo, je to spíš říkačka než poezie. Jistěže laciná; nebo po Tobě chtěl někdo zaplatit? :-) A asi spíš kýčovité, než kíčovité :-), ale ve všem ostatním máš jinak pravdu. O to 'jinak' mi totiž šlo -- o obsah. Poezii ani trochu nerozumím. Děkuji za návštěvu

mperdik
29. 10. 2008
Dát tip
domnívám se, že používáš celkem laciná dvouverší, kíčovité rýmovačky. Jinak dobré

Lakrov
24. 09. 2008
Dát tip
Pro Blogger: Dík za Tip.

Lakrov
05. 09. 2008
Dát tip
Pro Pohádkářka z pomerančových květů: > nedokážu tu paní odsoudit jako... no... jako lehkou dámu Ani já ji neodsuzuji. Snad je to z 'básně' poznat :-)

Lakrov
23. 08. 2008
Dát tip
Pro Markel: Pamatuji si toho poměrně dost.

Markel
23. 08. 2008
Dát tip
:-)) uděluji ti zvláštní povolení ohledně tykání :-))ale stejně si určitě z tý doby něco pamatuješ, viď?

Lakrov
23. 08. 2008
Dát tip
Pro Markel: Mně bylo 21.8.1968 bez pár dnů 7 let. Zřejmě by bylo patřičné Vám vykat :-) (omlouvám se za nepatřičnou srandu)

Markel
23. 08. 2008
Dát tip
MOžná některé moje povídky-neboco pokud budeš mít čas ti o mě napoví, už něco pamatuju, když k nám přijeli 21. osvoboditelé, bylo mi 12 let. :-))

Lakrov
22. 08. 2008
Dát tip
Pro Markel: Děkuji za návštěvu a porozumění. P.S. Ani nevím, kdo jseš.

Markel
22. 08. 2008
Dát tip
taky znám podobné příběhy a chystám se napsat, snad, jednou, líbilo, dobolestna - T

Lakrov
13. 08. 2008
Dát tip
Pro danka: Tohle je epická báseň, založená na skutečné, odpozorované události. Možná ti ta situace něco připomíná, proto cítíš tu 'sílu'. Děkuji za návštěvu.

Lakrov
14. 07. 2008
Dát tip
Pro midin: Díky za posouzení, ona to možná je taková tragikomedie. Místy snad i sladce žhavá. Kdybys slyšel(a) zvukové projevy těch nočních utužování nových vztahů... :-)

midin
14. 07. 2008
Dát tip
Poslední dva verše to trochu "přikomičtí", ale jinak chlad pad'. *

Lakrov
23. 05. 2008
Dát tip
Pro MyKröten: Díky za návštěvu.

MyKröten
23. 05. 2008
Dát tip
Máš pravdu, samo o sobě by to na povídku nebylo. Ale na takový malý medailonek ano. Nebo jako okrajová postava do povídky. Pěkné

Lakrov
04. 05. 2008
Dát tip
Pro Jimena: Děkuji za návštěvu, ale pozor: Mockrát ji nečti; aby neubylo :-)

Jimena
02. 05. 2008
Dát tip
Nádhera.... nemám slov... líbí, přečtu ještě několikrát...

maartin
02. 05. 2008
Dát tip
díky za Tvoje slova

jarouch
30. 04. 2008
Dát tip
Mě to přijde moc pěkný... a smutný, a na to že normálně poezii nepíšeš, tak výborný.

Lakrov
30. 04. 2008
Dát tip
To slibované vysvětlení: ------------------------ Drsná výpověď o lásce. Lásce jako prostředku k překonání existenčních potíží ale taky lásce jako fyzické potřebě. Která z těch dvou funkcí lásky je (v současnosti) ta významnější? Která je víc? Je to drsné. Ale není to z (mého) života. Je to o jedné sousedce z bývalého domu, jehož zvuková izolace přála odposlechu :-). Sousedka často strašně křičela na děti. A tahle 'báseň' (do kategorie 'Jen tak pro radost' mi to nepasovalo, neb to není žádná radost) je založena na několik let staré vzpomínce. Tou vzpomínkou je monolog v prologu. V originále byl veden v jednotném čísle jako domluva dceři a skončil (po dívčině odchodu do školy) pláčem matky v koupelně. (Technologická šachta funguje v panelových domech jako zvukovod.) Ta paní má tři děti (dnes možná i víc), jimž každému dopřála různého tatínka. Vždy, když jeden utekl, sehnala dalšího ochránce a odměnila jej dalším potomkem (občas se ti ochránci tuším střídali častěji, než přilétal čáp). Noci u ní bývaly prozvučeny láskou a mívali jsme dojem, že i v době absence partnera. Takhle to zní jako sranda, ale ona měla potíže si udržet zaměstnání (uvolňování pro nemoci dětí) a asi rok taky neplatila nájem (než sehnala nového 'sponzora'), prostě jestli se zdá, že mezi řádky lze číst o beznaději a náznacích prostituce, tak se to nezdá. Z určitého hlediska (a není divu) měla její situace k prostituci dost blízko. Snad jen frekvence těch 'příležitostných setkání' byla menší, než jakou si pod tím slovem obvykle předtstavujeme, a 'setkání' samotná byla poněkud dlouhodobějšího charakteru. A myslím, že ta nešťastná holka (paní), rozdala spoustu lásky, která se jí odnikud nevracela, a ty fyzické prožitky pro ni byly vlastně takovým 'únikovým východem' (.../je to jak vzlétnout/...) Občas se zřejmě potýkala se zcela zásadními existenčními potížemi, protože její týdny nevenčený pes z nouze na chcal balkóně a nám to teklo na pověšené prádlo. (Tohle se mi do textu už nevešlo a taky by to byla moc velká špinavost.) Na povídku se mi toho zdálo málo. Tak vznikl tenhle epický sloupeček s poměrně průhledným jinotajem. Je ještě něco, co nevíte a zajímá vás to? :-) Ještě jednou všem dík za návštěvu.

Mvek
30. 04. 2008
Dát tip
Zajímavé

Lakrov
29. 04. 2008
Dát tip
Díky, všichni další příchozí! Pro maartin: Taky myslím, že mi 'dlouhé řádky' jdou líp. Tenhle námět (viz 'odhalení', kterého se dopustím nejpozději do týdne) byl však dle mého názoru na povídku slabý. Proto tahle 'vertikální forma'. Dík za návštěvu a ujištění, kam patřím :-) . Pro martinez: Ony ty verše byly původně o něco volnější, (ABCB 's odřenýma/ucpanýma ušima', slabik nepočítaně a rytmus žádný). Postupnými úpravami (provedenými vlastně až po zveřejnění) se překvapivě nějak svázaly. Já si vlastně troufám psát jen prózu nebo srandičky a tak se trochu stydím označit některý svůj výtvor za vázané verše. Dík za návštěvu. Pro stryc: Název měl upoutat a zároveň trochu napovědět, o čem ten příběh je. On ten název vlastně tvoří pojítko mezi prologem a tím veršovaným vyprávěním. Je to epická báseň :-) Ale jestli ten název působí poněkud -- ordinérně --, zkusme uspořádat anketu na jiný :-) Dík za návštěvu a upozornění. pro siorak: Kde bereš udvahu chválit 'neurozenou' :-) Dík za návštěvu a porozumění. Pro Oduševnělost > je to úplně krásný ... a nebo jsme se všichni (někteří) zbláznili. Děkuji za návštěvu a neskrývaný úžas A ještě avízo pro rebecca13

Jsem zvědavá na to pozdější vysvětlení:)

stryc
28. 04. 2008
Dát tip
Nejsu kritik, co četl sem, unésl bych lehko. Toto sa ně lúbí, enom ten název taký hlúpý. Snád upútat chceš, snád nekoho nas.at? V prologu chceš nekom bečat na krku???

martinez
28. 04. 2008
Dát tip
a nejsou to VVV, sou vázaný... asi se eště vrátím, včil mám v hlavě něco úplně jinýho... obsahově to asi chápu ale ty volný verše, VVV, by mi k tomu sedly líp

maartin
28. 04. 2008
Dát tip
dobrý... ale dlouhý řádky Ti jdou líp myslím a možná jde jen o mou vrozenou nedůvěru k vázanému, nevím.

Je to úplně krásný..

Lakrov
28. 04. 2008
Dát tip
Děkuji všem za návštěvu a přidávám ještě několik avíz. Vysvětlení podám později :-)

j_i_r_i_k
27. 04. 2008
Dát tip
Prolog jo, ale zbytek... asi mi chybí zkušenosti.

Janina6
27. 04. 2008
Dát tip
Mně se strašně libí prolog!*

sidonia
27. 04. 2008
Dát tip
mi se to nelibi

Je to moc pěkné:)*

Honzyk
27. 04. 2008
Dát tip
...no jejda...'!***

dadíková
27. 04. 2008
Dát tip
fajn* a líbí se mi prolog..:)

hmm.. asi jsem hloupej, ale připoměnlo mi to jak moc špatným synme jsme své ubohé těžce zkoušené mamince..*

Lakrov
26. 04. 2008
Dát tip
došlo k drobným změnám v... prstokladu

Marcela.K.
24. 04. 2008
Dát tip
Skoro se bojím toho, co jsem v tom vyčetla...drsný :-( Jen bych do básně nedávala uvozovky u přímé řeči...to si nech do povídek ;-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru