Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

NEBE NAD SOMMOU-24

11. 05. 2009
1
2
1547
Autor
fungus2

Část dvacátá čtvrtá

Se zatnutými zuby poručík Robert Fantes těkal zrakem po čtveřici přibližujících se německých letadel, načež stočil Airco trochu do strany. Přitom v mířidle kulometu, co měl před sebou, uviděl předek jednoho Fokkera. Pohotově krátce stiskl spoušť a v následujících vteřinách vypálil opakovaně krátké dávky na další nepřátelské stíhačky. Z nich dvě na něho zaútočily, zatímco druhá dvojice Fokkerů letěla ke vzdálenější dvojici britských letadel. Fantes brzo postřehl v předcích dvou německých letadel záblesky, které znamenaly palbu na jeho letoun. Obratným manévrováním však unikl zásahům a přitom se neustále rozhlížel všemi směry. Za sebou vpravo uviděl oranžově šedivý Fokker, který ve stoupavé zatáčce směřoval k němu. Po levé straně zase spatřil šedivého Fokkera, proti němuž přímo letělo Airco. Fantes si ve zlomku vteřiny uvědomil, že v britské stíhačce sedí ten, co nezvládnul pilotáž a ocitl se na německé straně fronty.

„Proboha! Proč neletěl k našim zákopům!“ proběhlo Fantesovi hlavou a zároveň postřehl, jak obě letadla na sebe střílí. Ve stejný okamžik strhl Airco prudce do strany a přitom se zadíval za sebe. Zhruba dvacet metrů za ním byl oranžově šedivý německý stíhací letoun. Díky úhybnému manévru proud olova z kulometu nepřátelského stroje Airco těsně minul a Fantes provedl ve vzduchu půlkruh. Současně zahlédl padat k zemi v plamenech letadlo, v němž rozpoznal Fokker. Neměl čas sledovat hořící letoun, jelikož se dostával do blízkosti šedivě oranžového Fokkera. Vzápětí jej dostal na mušku a vystřílel na něho všechny náboje, co zbývaly v kulatém zásobníku kulometu. Německý pilot se svým letadlem manévroval a znemožňoval Fantesovi přesné míření. Ten pohotově z vrchu kulometu odňal prázdný zásobník a nahradil jej plným. To se stalo v tu chvíli, kdy s německým stíhačem počal kroužit v těsných kruzích. Záhy Fokker povylétl výše a jeho pilot se pokusil dostat za ocasní plochy Airca. Fantes však provedl podobný manévr, po kterém se dostal těsně za nepřátelský letoun. Okamžitě stiskl spoušť a německý letoun zasáhla sprška střel, načež Fokker slétl ostře dolů. Airco strhl Fantes také dolů, načež spatřil bílou vlečku kouře, co se táhla za rychle vzdalujícím se nepřátelským strojem. Zároveň pohlédl nad sebe za sebe a uviděl pruh tmavého kouře, jenž se táhnul od letadla, co směřovalo k britským zákopům. Uvědomil si, že se ocitl dost daleko za německými liniemi, a tak stočil letadlo nazpět.

 Brzo se kolem něho začaly objevovat černé rozprasky granátů z pálicích německých protiletadlových děl. Těch si však nikterak nevšímal. Zrak upíral na Airco, jenž za sebou zanechávalo dlouhou kouřovou stopu. Současně hleděl na trojici letounů, co různě manévrovala. Šlo o dva Fokkery a jedno Airco, ve kterém seděl nadporučík John Elliot. Fantes za bedlivého rozhlížení se po obloze k oné trojici rychle směřoval a zanedlouho se k nim začal přibližovat.

KONEC DVACÁTÉ ČTVRTÉ ČÁSTI

 


2 názory

fungus2
01. 05. 2008
Dát tip
Dík. Bude to ještě dramatické.

Háber
01. 05. 2008
Dát tip
napínák*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru