Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zastávka v grafomanských dimenzích

03. 05. 2008
14
30
3013
Seděli proti sobě; bez hnutí a slov. Byla to Mužsko-Ženská schůzka, tudíž žádná citová ulejvárna. Ale v té chvíli oba mlčeli, jako když je polijete benzínem a se zapálenou sirkou tancujete kolem. 
Žena měla dlouhé vlasy až po ramena, v očních důlcích modré pronikavé oči a pár centimetrů nad bradou pevné červenou rtěnkou zamazané rty. Její postava nebyla přímo stvořená pro světová předváděcí mola, přesto by ji spousta mužů charakterizovala jako ‘‘tak akorát‘‘. Tento konkrétní Muž, sedící na druhé straně podlouhlého stolu se šachovnicovým motivem měl patrně k tělu své pohlavní protivnice podobný přístup. Dával to si sice nepřímo najevo pouze občasnými a nedlouho trvajícími pohledy na její zrak vybízející vnady, avšak už jen pro svou vzhledovou bezvýznamnost by musel z principálního hlediska z této osoby sexuálně šílet.

Samotný důvod schůzky – zda-li šlo vůbec o schůzku – těchto dvou zcela rozdílných postaviček, nebyl vůbec zřejmý. V rohu prázdné místnosti hořela svíčka a jen velice skromně osvětlovala zbytek rozlehlého prostoru. Právě rozlehlý prostor určitým způsobem vybízel k označení nevyužitý a co se týče obnažených bílých zdí, nebylo taktéž o co stát; pokud tedy za objekt hodný připomenutí nepovažujete zarámovaný papír s amatérskou – nejspíše dětskou - malbou krajinky.

Jistě,  s odstupem času se může zdát, že tohle celé byla jen jedna velká zbytečnost obklopená matoucím temnem, ale ne, ve skutečnosti šlo o něco důležitého, dokonce více než důležitého, přímo nepostradatelného. Šlo o vzájemné hledání porozumění, nikoli o odhalení zdánlivě překvapivého tajemství, jež měl dosavadní text mistrně skrývat. Šlo o to, že člověk jako takový se může sejít s jiným člověkem na netypickém místě, za netypických podmínek, aniž by mu musel nutně věřit, nebo ho již předem podrobovat osobním soudům. Právě proto jsou tyto dvě osoby, mezi kterými nefunguje jediná konverzační spojnice, demonstrativní ukázkou popírající jakékoli neopodstatněné předsudky. A také strach, protože být ženou, blbečka s brýlemi, který šilhá po mém výstřihu, bych se bál v každém případě. Přinejmenším bych měl obavy.

Musel se smát. Smích totiž léčí a je zdravý, což vám řekne každý průměrný doktor.
,,Ovšem pouze upřímný a nenucený,‘‘ dodá záhy.

Musel se smát, jelikož si moc dobře uvědomoval hodnotu té emoce, ale nejen proto.
Ano, musel se smát.
A také že se smál, když po stěnách rozmazával její poslední končetinu. Krásně voněla - naivitou a duševní omezeností.

30 názorů

Aleinad
11. 12. 2008
Dát tip
začátek super, včetně tancování se zapálenou sirkou. druhá část navodila málem romantickou atmosféru, abychom se na konci vrátili zpět do realiy naivity a duševní omezenosti, progresivní :- ) a líbí se mi to daleko víc než ta první povídka-experiment. dobře vymyšleno, dobře napsáno, prostě *.

sidonia
11. 09. 2008
Dát tip
nezaujalo

clovrdik
30. 08. 2008
Dát tip
ten konec se dalk vypointovat různě (i tak, jak jsi to udělal ty) ...ale jinak píšeš fakt lehce a docela ty úvahy člověka vtáhly

Alojs
30. 08. 2008
Dát tip
u mě trefa do černého puntíku. stylově prostřeno, bez obtíží stráveno. tip

Jaká to změna oproti první povídce. Zde asi neplatí to, co napsal StvN...Je to, jako bych četla dva jiné autory...ale tadytahle se mi líbí více ;-) *

Water Lily
06. 05. 2008
Dát tip
Tak já už budu mlčet:-))

Řekni to všechno najednou, ať se nemusím pořád opakovat :))

Water Lily
06. 05. 2008
Dát tip
:-))Připoměla mi trošku Trainspotting:-)

Tak to mě těší ještě víc :)

Water Lily
06. 05. 2008
Dát tip
A je to pěkně napsaný:-)i ta první povídka...:-)

To mě moc těší :)

Water Lily
06. 05. 2008
Dát tip
Taky jsem se musela smát:-))

Tak jsem přečetla opakovaně, žel, poslední dvě věty mi skutečně celý děj nijak neuzavřely... neotevřely... nechápu... za zbytek ***

Lakrov
05. 05. 2008
Dát tip
Líbí se mi pojem 'pohlavní protivník'. Působí to tak odborně. Skoro jako (poněkud techničtěji znějící) 'protikus'. Myslím, že s trocho fntazie a hraním se slovy by se z toho dala udělat sranda. Tak, jak text vypadá teď, ho asi vystihuje Tvůj komentář.

Janina6
04. 05. 2008
Dát tip
Četla jsem s požitkem (hlavně začátek), konec měl asi šokovat, což se stalo, ale možná by nějaké (jiné) pokračování mohlo být ještě lepší... Jako začátek delší povídky super.*

Winter
03. 05. 2008
Dát tip
Jj, přiznejme si to, konec je spíše znouze cnost, taky mi haprovaly ty přirovnání "jako když je polijete benzínem a se zapálenou sirkou tancujete kolem." Ale to bude asi tím, že sám mám averzi k přirovnáním, takže nenchci nějak odsuzovat, jen mi přišlo, že se to do textu nehodí. Jinak napsáno velmi slibně, docela mě zaujala pasáž s popisem ženy, o kterémžot problému jsem si teďka četl nějakou šíleně učenou knihu - bohužel už nevím, co v ní bylo napsáno. No dobře, to byl vtip. Každopádně piš dál, pousouvej své hranice, protože tohle asi není všechno, co bys ze sebe mohl vymáčknout! Budeš lepší (což nevylučuje, že bys už teď mnohl být dobrý .).

avšak už jen pro svou vzhledovou bezvýznamnost by musel z principálního hlediska z této osoby sexuálně šílet. * kardinální věta jo ten konec, no, řekl bych trochu v rozporu s tímhle odstavcem : Jistě, s odstupem času se může zdát, že tohle celé byla jen jedna velká zbytečnost obklopená matoucím temnem, ale ne, ve skutečnosti šlo o něco důležitého, dokonce více než důležitého, přímo nepostradatelného. Šlo o vzájemné hledání porozumění, nikoli o odhalení zdánlivě překvapivého tajemství, jež měl dosavadní text mistrně skrývat. Šlo o to, že člověk jako takový se může sejít s jiným člověkem na netypickém místě, za netypických podmínek, aniž by mu musel nutně věřit, nebo ho již předem podrobovat osobním soudům. Právě proto jsou tyto dvě osoby, mezi kterými nefunguje jediná konverzační spojnice, demonstrativní ukázkou popírající jakékoli neopodstatněné předsudky. A také strach, protože být ženou, blbečka s brýlemi, který šilhá po mém výstřihu, bych se bál v každém případě. Přinejmenším bych měl obavy. tohle krásně navodí atmosféru, že se prostě dva neznámí lidé sejdou a jen tak se pozorují. Koncem jsi to minimálně ale maličko zklišoidnil. Ale za tip to stojí, určitě za sloh. Připopmínal mi Gaimana nebo Kinga

Tak jak již název napovídá, je to jen takový grafomanský plivanec pro zábavu a právě ty bývají snad vždy spontání, ale autobiografické? Myslíš, jako jestli se to skutečně stalo?

Max-Wesslo
03. 05. 2008
Dát tip
da se z toho usuzovat, ze tahle 'zastavka' je autobiograficka, neniz-li pravda?

Tohle už není přímo o autorství, jako o otázce vkusu. Pro mě například ''tak akorát'' představuje hodně pěknou ženu, takže proto přesto.

Max-Wesslo
03. 05. 2008
Dát tip
jasne, ty jsi autorem. pro me jsou vsak 'tak akorat' zeny casto na hony vzdalene svetovym predvadecim molum.

Přesto.

Max-Wesslo
03. 05. 2008
Dát tip
'Její postava nebyla přímo stvořená pro světová předváděcí mola, přesto by ji spousta mužů charakterizovala jako ‘‘tak akorát‘‘.' presto nebo prave proto?

roll, baby

Horavin
03. 05. 2008
Dát tip
Nevím, zda je to napsané pěkně, ale myslím si, že autor ví, o čem píše. Určitě ne kvůli tomu, aby nikoho (zejména mezi kritiky) nezklamal.

StvN
03. 05. 2008
Dát tip
Pěkně napsané. Konec zklamal, i když se dá pochopit.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru