Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

POD KOŠ ŤÁLOVEM

04. 05. 2008
19
30
6023
Autor
vesuvanka

V sobotu 3. 5. 2008...

POD KOŠŤÁLOVEM

Pozoruji z vlaku krajinu osvěženou deštěm. Malíř Jaro do ni vložil snad všechny odstíny zelených barev a těžko posoudit, který z nich je nejkrásnější. Působivé jsou i kontrasty barev polí, sytě zelené ozimy sousedí s lánem  hnědočervenavé země právě klíčícího obilí a tu a tam žlutě svítí pole kvetoucí řepky. Sluníčko svítí, ale je dost oblačno a zdá se, že mraků, zejména kumulů různých velikostí i barev  přibývá. Uvidíme, co nám  přinesou... Dychtivě vyhlížím Říp a po chvíli už se rýsují první středohorské kopce v mírném oparu.  Je krásné pozorovat  blížící se panoráma tohoto  mého milovaného pohoří, jehož nepatrnou částečkou se ani ne za hodinu stanu i já .
Ještě než vystoupím z vlaku, připraví  mi velké překvapení Radobýl, jehož  celý jižní svah svítí zvláštní  ostrou zelení, která mu dodává  plastičnost, takže  i na dálku  je možné  rozpoznat jednotlivé skalní výchozy...  K Radobýlu se ještě vrátím.

Naše dnešní krátké putování  nás zavedlo po zelené značce na úbočí  čedičového vrchu Košťálov poblíž Třebenic, který se tyčí do výše 481 m nad mořem. Na vrcholu kopce stojí  zřícenina hradu  z 13. století.

Vítá nás smíšený les s převahou dubů, jejichž mlaďoučké svěží zelené  listy jsou hebké i na pohled. Jasany raší  teprve teď.  Pod korunami stromů se rozprostírá koberec posetý bílými květy ptačince velekvětého. Tu a tam vykvétá modronachová lecha (hrachor) jarní a fialka lesní. Podél cesty kvete žlutý vlaštovičník větší.  Náš výstup doprovází několik ptačích sólistů, z nichž bezpečně poznávám samečka pěnkavy obecné. Přicházíme na malou planinku, kde zelená značka uhýbá vlevo směrem ke zřícenině, ale my volíme druhou možnost - pokračujeme úzkou stezkou v kamenné suti, která nás dovede na místo dalekého rozhledu a zajímavého pozorování.

Řekne se neživé kamení, ale kolik je kolem něj života! Naše stezka je lemovaná chvílemi křovím, zejména trnkami, které právě kvetou. Mezi kameny kvete žlutá mochna písečná, violka trojbarevná, dokvétá sírově žlutá tařice skalní a méně výrazně žlutá tařice chlumní. Spousta listů a lístečků, vyrážejících mezi kameny napovídá, co tu ještě poroste a pokvete. Rozchodník velký, rozchodník ostrý, netřesk skalní, lomikámen vždyživý, mařinka sivá, několik druhů vikvovitých rostlin včetně kozince sladkolistého (Astragalus glycyphyllus) a mnohé další. Jsme na místě v jihozápadním svahu Košťálova. Vlevo nad námi je vidět část hradu, který je téměř na dosah, ale cesta je příliš strmá. Zaujme nás zajímavý žlutě kvetoucí keř vykukující z houští. Před námi je velice příkrý svah se skalnatým ostrohem a hluboké údolí.

Posadíme se a rozhlížíme do krajiny homolí něžně zelených, která je úchvatná.  Úplně vlevo rovina, která se zprvu jen mírně zvlní Velkým vrchem, Trhlávkem, Chožovskou horou, Týneckým Chlumem a už je tu Oblík se Srdovem a Brníkem, Raná a Milá a spousta dalších kopečků. Vpravo  už se krajina divoce vlní k Blešenskému vrchu, Děkovce, Solanské hoře, Hradišťanům,  Lipské hoře, královně Milešovce, Ostrému, Kletečné a nejblíže k nám je Sutomský vrch a Boreč.  Mraky se honí po obloze a jejich stíny klouzají po kopcích, jiné jsou naopak ozářené sluncem a my se zatajeným dechem pozorujeme tuto jedinečnou scenerii. Jednu chvíli to vypadá i na déšť. Nad námi černý mrak, naštěstí není moc velký. Pár kapek spadlo.  ale  pak zase vysvitlo sluníčko a na kamenech začalo být živo, tu lezl pavouček, ploštice, poletovaly mušky, objevil se čmelák  a objevili a  první rezaví větší motýli s černými skvrnami -  perleťovci.

Sviť sluníčko, sviť, hřej dál kamení a probuď perlu Středohoří... , bylo mé přání, které se splnilo. A kdo je perla Středohoří? Otakárek  fenyklový nebo ovocný. Přiletěl odněkud zdola,  mihnul se  a vzhůru k vrcholu. A za chvíli další a ještě jeden. Seděli jsme jako pěny. A ještě čtvrtý, který nám udělal radost -  přiletěl až k nám a usedl na květ tařice.  Prohlédli jsme si nádherného a vzácného motýla zblízka - , byl to otakárek ovocný (Iphiclides podalirius), jeden z našich největších motýlů s modrými oky červeně lemovanými a velkými ostruhami na dolních křídlech. Poseděl asi půl minuty a vzhůru k vrcholu. Otakárci při svých svatebních letech vyhledávají vyvýšená místa. Pro nás to byl jedinečný a nádherný  zážitek. Středohoří, to je  krajina, která rozdává radost..

Sedím opět ve vlaku, teď směrem na Prahu. Dívám se po středohorských kopcích, které se vzdalují. Znovu mě zaujme Radobýl svojí nezvykle zelenou barvou. A najednou jsem si vzpomněla, že některé lišejníky po dešti mají takovou barvu. Že by to byl lišejník? Po dešti bylo....



 


30 názorů

vesuvanka
14. 10. 2010
Dát tip
Jaruško, děkuji za přečtení díla a milá slova. Moc jsi mě potěšila :-))) Zdravím :-)))

vesuvanka
10. 06. 2008
Dát tip
andromedo, moc jsi mě potěšila svojí návštěvou, milými slovy a "perlou Středohoří" :-))) Děkuji, zdravím Tě a přeji krásný večer :-)))

andromeda
10. 06. 2008
Dát tip
ráda jsem si přečetla krásné putování přírodou...

vesuvanka
11. 05. 2008
Dát tip
zapomněla jsem avi....

vesuvanka
11. 05. 2008
Dát tip
zapomněla jsem avi....

vesuvanka
11. 05. 2008
Dát tip
Markel - Marti, díky za milé zastavení i tip a zdravím

Markel
11. 05. 2008
Dát tip
Moc - T

vesuvanka
07. 05. 2008
Dát tip
mylenka - Marcelko, máš pravdu, mě nejednou zaujala zvláštní a zcela náhodná podoba slov "Středohoří" a "Středomoří" :-))) Nacházím v obou zcela odlišných geografických oblastech určité podobnosti geologické i botanické :-))) díky za milé zastavení :-))) Jarmilko, díky za přečtení, milá slova i tip :-))) Janina6, avox - mám radost, že se Vám dílo líbí, děkuji za návštěvu, milou odezvu i tip :-))) Fouckault - potěšil jsi mě svojí návštěvou zde ale i Středohoří, díky :-))) - máš pravdu, sestupy dávají kolenům zabrat, nahoru se jde lépe :-))) Robinia - Jarmilko, díky za návštěvu, milá slova i tip :-))) synáček - Petře, mám velikou radost, že jsi se zastavil a děkuji i za tip Ještě jednou Vám všem moc děkuji, zdravím Vás a přeji krásné dny jara :-)))

vesuvanka
06. 05. 2008
Dát tip
sestricka.slunicko1 - zapomněla jsem Ti odpovědět - díky za připomenutí tolika krásných kytiček, z nichž neznám jen blatěnku, ale jak název napovídá, bude to patrně kytička, která roste v blízkosti vody.

synáček
06. 05. 2008
Dát tip
T a díky...

Robinia
06. 05. 2008
Dát tip
Taky miluji jaro a jeho barvy, vůně, naději...

Fouckault
06. 05. 2008
Dát tip
to je milé, byl jsem tam týden předtím.. * doporučuji si cestou zpět dávat pozor na kolena :-)

avox
06. 05. 2008
Dát tip
krásné čtení, stále se opakuji, ale stále je to pravda :-) */

Janina6
06. 05. 2008
Dát tip
procházka s tebou... :-) nohy nebolí, srdci je dobře*

ty jsi, Janinko, taková "matka příroda", voňavá a laskavá ***

Marcela.K.
05. 05. 2008
Dát tip
Jezdíme dolů na jih a hledáme krásu v moři a přitom ji máme (jako na dlani) ve středohoří ;-))

Oldjerry
05. 05. 2008
Dát tip
Jano - ty bodláky jsou krásné... (:-D)

Bíša
05. 05. 2008
Dát tip
Příroda je mocná čarodějka!

ten je překrásnýýýýýý

vesuvanka
05. 05. 2008
Dát tip
a ještě všem čtenářům posílám něco pro potěšení :-)))

vesuvanka
05. 05. 2008
Dát tip
Bíša, Jarmila_Moosová, Diana, sestricka.slunicko1, Háber, slovak - moc Vám děkuji za zastavení a milou odezvu, která potěší a přeji krásný den :-)))

slovak
05. 05. 2008
Dát tip
Človek, ktorý má rád svoj kraj, má rád aj ľudí. To si dovolím tvrdiť aj o tebe Jana.*

Háber
05. 05. 2008
Dát tip
po daždi - pekná správa*

překrásná,Tebou popisována,jarní příroda..*tip*a děkuji.. vzpomněla jsem si při četbě na dvě písničky,když jsem zpívala jako beruška v Buřinkách.. Ty,milá vesuvanko,zajisté znáš všechny ty rostlinky:o) ..bedrník a bublinatka,břečtan,blatouch,blatěnka,česnek,čistec,čertkus luční zní to jako tajenka..,hořec,hrachor,hvězdoš jarní,chrpa,leknín,lakušník,mečík,ocún,netýkavka,orsej,sesel,rozchodník :o) určitě tam mám chybičky,teď si to zpívám jen...

Diana
05. 05. 2008
Dát tip
Ano, spolehlivé dobré a ještě lepší jitro s tebou. T**** Já si snad tam zařídím dovolenou, abych konečně na vlastní oči viděla ten tvůj kraj.

Fíha, to je dlouhé, Janinko, vrátím se, až se na to vyspím! :)))))

Bíša
04. 05. 2008
Dát tip
Obdivuji Tvé turistické nadšení :o)

vesuvanka
04. 05. 2008
Dát tip
Oldjerry - i já moc děkuji, přeji dobrou noc a zdravím :-)))

Oldjerry
04. 05. 2008
Dát tip
Janičko, ty jsi spolehlivá jak slunce... díky a tip

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru