Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Golden mají rády i včely

10. 05. 2008
13
18
4676
Autor
Oldjerry

Golden Delicious


Ách...
Sedl jsem si na chvilku pod přístřešek – náš »vegáč«, naši zahradní odpočívárnu. Bolela mne záda - opravoval jsem čerpadlo, jímž honím to, co naprší, tam, kam se to vejde. Víc než hodinu ohnutý a zkroucený pod verandou v prostoru, který v ani jednom rozměru neodpovídá mým stodevadesáti centimetrům a stodvaceti kilům. Už to dávno není poloha, která by mi dělala nějak zvlášť dobře. No jo - těch sedm dekalet mi nikdo neodpáře.
V uších mi doznívá zvuk motoru a pomalu se mění v tlumené hučení ...a nepřestává... Zarazím se - mám potíže se sluchem, při sportovním potápění se to stane mnohým – co mi to ty uši zase blbnou – a čistím si zvukovody. Nebylo co čistit, nejsem čuně, ale hale : hučení nejen nepřestalo, ale ještě zesílilo, takže už bylo i znát odkud přicházelo... odkudsi svrchu, ze stříšky. Jakoby si mezi podhledem a střechou divoké včely udělaly úl.
Včely !! Vyskočil jsem a vyběhl na cestu. Teď mi to konečně docvaklo : stovky a bůhví, jestli ne tisíce, včel řádí v našem pětadvacetilém stromě, jabloni, goldenu, který v plném květu vypadá nad střechou »vegáče« jak osmimetrový chomáč vaty. No jó, ty hluchoni trhlej, včely... povídám si v duchu a mimoděk se usměju.
Čemu se směješ, vyzvídá má žena, řekni, ať se taky zasměju...
Ale holka, uhýbám, všiml jsem si, že ten golden kvete vždycky nějak později....


18 názorů

Oldjerry
10. 05. 2008
Dát tip
moorgaane - proti tomu já - zásadně - souhlasím.

moorgaan
10. 05. 2008
Dát tip
old-jerrya tobsa.. myslim, ze tohle je prave to kouzlo.. kritika,diskuse, vecna, jasna, slusna a pro ostatni myslim velmi poucna..

Oldjerry
10. 05. 2008
Dát tip
Jane - to ti Véna písk ! mylenko, moorgane, vesuvanko, aleši a Diano - děkuji vám, že jste to dočetli. Tobšo - díky, je vidět, že s jazykem děláš a máš ho v malíku. Já jsem odchovanec Pravidel z roku zwei. Ergo - až na tu čárku to ponechám tak a ty to, prosímtě, ber jako součást image. Jó? Musíš také připustit, že v rámci licence je možno nedestruktivním způsobem uhnout z linie spisovného jazyka, třeba ve snaze po zesílení účinku, navození atmosféry a podobným libůstkám autorovým. avox - nepotrebujem - nebudu se přít o formu, nějakou mi systém předepisuje a já tomu nepřikládám klíčovou důležitost. Je také vidět, že i s tou výhradou jste zatím všichni vzali. Co je na tom, jestli je to etuda, črta, nebo povídka : důležité je, co je v ní. Všem (všetkým) děkuji (ďakujem)

avox
10. 05. 2008
Dát tip
možná ne povídka, ale pěkné čtení, tvůj zahradní deník čtu moc ráda */

vesuvanka
10. 05. 2008
Dát tip
moc hezky napsané dílko i fotka :-))) TIP a díky Jednou, ale to už je několik let, jsme pozorovali roj včel na rozkvetlé jabloni u polní cesty.... to byl hukot :-)))

pekná práca, ale sotva sa dá považovať za poviedku.

Tobša
10. 05. 2008
Dát tip
Aleš-novák: Ale já jsem si toho všiml. :^)

Zase pěkná momentka... Tobšo, věk je nenápadně zmíněn v článku, přečti si pozorněji :o)

Tobša
10. 05. 2008
Dát tip
Zdravím, abych se přiznal, jsem trošinku rozporuplný z této črty. To bude nejspíše velkým věkovým rozdílem mezi mnou a autorem (hádám, jsem líný se podívat do statistik ;)). Takže každý asi vidíme v této črtě něco jiného. Proto nechám smysl črty na někom povolanějším, starším. Zmínil bych chyby: »vegáč« --> ne, ne a ne - nepíšeme francouzské uvozovky, v Čechách pokud možno české uvozovky, francouzské zkusme raději pouze ve Francii Víc, než hodinu --> zde čárka nebude; není zde možno oddělit větnou konstrukci ale hale : hučení -->co je to za obrat? Čemu směješ --> čemu se směješ

moorgaan
10. 05. 2008
Dát tip
jen kdyby tech vcel porad neubyvalo..../**

Diana
10. 05. 2008
Dát tip
Moc hezké-všechno ***

Marcela.K.
10. 05. 2008
Dát tip
Hezky Ti to kvete :-)

Oldjerry
10. 05. 2008
Dát tip
Děkuji vám všem čtyřem a jen jako bokem dodávám : i u nás včely ubyly. To co létá k nám jsou divoké včely z blízkého lesa - jinak bychom tu úrodu asi moc velkou neměli....

Janina6
10. 05. 2008
Dát tip
Zase jsi mi připomněl, že letos je u nás včel nejak míň. Stromy už nehučí, jak hučívaly :-( *

zvedavec
10. 05. 2008
Dát tip
:)

damaxy
10. 05. 2008
Dát tip
každý deň absolvujem prechádzku po okolí a dokonca popri kočovných úľoch.Zahral si mi do nôty,Oldjerry. :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru