Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jako v deníku 2

12. 05. 2008
15
29
4418
Jednou, když jsem byl ve stavu takové té nealkoholní opilosti, jsem řekl kamarádovi o své situaci ve školním kolektivu. Nebyla dobrá, ale přesto jsem měl radost. Možná mě jen těšilo, že se mohu předvést se svým břemenem, možná mě duševně obohatila možnost konečně promluvit.
Každopádně jsem mu za doprovodu smíchu řekl: ,,Poslední člověk, který mě nemá za blázna, je naše učitelka občanky. Včera jsem si všiml, jak mě soucitně pozoruje, když jsem si měl podle všech ustanovení zapisovat novou látku.‘‘
,,Hm,‘‘ byl plný zájmu a neskrývaných emocí, které ze všech dostupných sil projevoval. Snažil se mi pomoct.
,,Dokonce se jednou, to nám zrovna diktovala něco o židech, pozastavila nad mým smíchem, který byl adresován dvěma holkám. Neznaly slovo perzekuovat. Zasmála se se mnou, ale jen potichu, aby si nepokazila reputaci.‘‘
,,Aha,‘‘ podíval se na hodinky a sklidil můj nevyslovený obdiv. Dokázal mě naplno vnímat a zároveň přemýšlet, jak jsme na tom s časovou rezervou. Čekali jsme totiž na vlak do Kroměříže.
,,A byl to nádherný úsměvek. Plný porozumění. Třeba se ve mně také trochu našla.‘‘
,,Musíme jít,‘‘ prohlásil se vší uctivostí. Rozuměl mi. A měl mě rád.

29 názorů

Aleinad
12. 12. 2008
Dát tip
well done. tak jsme si rozšířili slovní zásobu :- )) takové postavy jsou mi sympatické. *

pozorovatel
30. 11. 2008
Dát tip
tak já se např. do delších věcí ani nepouštim, protože na ně nemám ale delší věci vyžadují práci a hodně času bez přerušení.. tak proto jsem psal, že se vyhýbáš práci:))

Ne, právěže nevyhýbám. Jak jsem říkal předtím, napsal jsem už hodně delších věcí, ale nic z toho jsem zdárně nedokončil.

pozorovatel
30. 11. 2008
Dát tip
ty se očividně vyhýbáš jakékoliv delší práci:) ale garantuju ti, že promýšlet a pracovat delší dobu s povídkou je mnohem více uspokojivé:) takhle ani nemáš pořádný vztah k povídce

No, ono to mělo být něco jako pointa :) Ale uznávám, že mě to napadlo až v průběhu psaní, jak říkáš, celé to byla několikaminutová improvizace, jako hodně mých věcí zde. K té postavě, také se mi zalíbila a plánoval jsem, že s ní rozpracuji něco delšího, ale doposud mě nenapadl žádný konkrétní příběh. Navíc ta postava by byla na zvládnutí docela těžká, takže se k tomu vůbec nemám :)

pozorovatel
30. 11. 2008
Dát tip
jinak k té atmosféře ty tu až na závěr píšeš, že se tak děje na nádraží nevim, proč to nezmíníš už na začátku.. hádám, že tě to napadlo až při psaní a to je nahodilost ne moc dobrá

pozorovatel
30. 11. 2008
Dát tip
k tomu se moc nedá říct ale zaujala mě ta psychologie, potažmo povaha hl. hrdiny.. ta je dost lákavá - máš s ním plány?

sidonia
11. 09. 2008
Dát tip
celkem příjemný nenaladí, nerozesměje, ale ani neurazí čistá voda

Stále se ještě snažím psát, ale jsou to pořád spíš takové ty výkřiky, jak říkáš, ale nemyslím si, že by stály za zveřejnění :) Přesto sem dřív nebo později určitě neco vložím, takže pokud jsem tě jako autor zaujal, nemusíš mít strach :)

clovrdik
30. 08. 2008
Dát tip
dobrý, člověče .. takovej výkřik,ale myšlenak v tom je .. a jak už jsem psal pod jinými tvými díly, dobře se tvoje texty čtou; píšeš ještě ?

Alojs
30. 08. 2008
Dát tip
jj, tohle psaní je fajn. za neskonalou uhlazenost textu tipuju. ale kam dál s tímhle? to je otázka... nějaký čas se s tímto dá fungovat. a úspěšně. *

pété
23. 06. 2008
Dát tip
JO, tak tohle mi připadá povedené, pobavilo mě to a našla jsem v tom spoustu moudra ze života. tip

StvN
17. 05. 2008
Dát tip
Já bych to viděl spíš na lumbálku. Tohle psaní je fajn, ovšem co dál, že ano?

Velice ti děkuji za kritiku. Máš pravdu s tím řekl na začátku, že teď když to čtu zpětně, tak to bije do očí a uznávám, že v takhle krátkých textech je třeba si na podobné zdánlivě nepodstatné prkotiny dávat pozor. S tím Kroměřížem jsem měl veliké dilema, zdali ho tam vůbec dávat nebo nechat vše na domýšlení čtenáře a poskytnout mu k němu pouze ten vlak. Co se týče slohu, také se mi více líbí předchozí text, co obsahu, mám raději tenhle :) K těm střípkům, jde o to, že teď pracuji na něčem delším a tohle jsou takové mé odpočinkové prózy, ale především určité udržování komunikace se čtenářstvem, ale možná, že mě nakonec opravdu nahlodáte a já nějakou tu mozaiku splácám :)

Winter
15. 05. 2008
Dát tip
Jestliže to právě není ten úryvek z knihy.

Winter
15. 05. 2008
Dát tip
Perfektní vyznění, chci říct, že podobných textů, které bez servítek představují takovýhle postoj, tu moc není, obevně moc není, ona to je samá láska a tak, člověk skoro zapomíná na vrooenou ješitnost. Je tam trocha té spisovatelské arogance, trocha černého humoru, kterým sežereš své okolí ale isebe, že to vlastně není myšleno tak úplně vážně, že humorná próza. Ale po čertech krátké, jak říká Lakrov, slep ty střípky do kupy, dej tomu pozadí, obraz a může to bý hodně zajímavý text. A konkrétně. Ze začátku máš dvakrát slovo řekl (ono sice vypadá, že je od sebe vzdálené, ale při hlasitém předčítání to zarazí), chtělo by to další uvozovací vycpávky, potom věta: "Čekali jsme totiž na vlak do Kroměříže." se hodí spíš na začátek, protože teď tam vypadá nepříjemně vklíněná. A znějakého neznámeho popudu bych úplně poslední větu odřádkoval na nový odstavec - ale to už je jenom můj osobní názor, jinak otázka vkusu. Takže tip, poředchozí střípek se mi nicméně líbil víc, byl slohově vybroušenější.

přijde mi to jako úryvek z knihy, provázené příběhem. Každopádně hezky vyprávěné.

zajímavé

Anetté
13. 05. 2008
Dát tip
Ach. Ty musíš být neomylný muž.)

Lakrov
13. 05. 2008
Dát tip
Nevylučuji, že by se z těchhle střípků (jisté střípky si taky schovávám) dala poskládat zajímavá mozaika. Střipky jsou hezké a nakonec záleži jen na použité maltě, jestli se udrži na podlaze, na stěně, v oknech nebo dokonce na nebi. Tip (jako přispěvek na maltu nebo na vejce do ní)

Právě že ano, co děláš?...

Barman
12. 05. 2008
Dát tip
fajné

Mikroskopické vyšetření vzorků tkáně vyjmuté ze živého organizmu...hodil mi slovník cizích slov. Máš opravdu zajímavou představivost :DD

úsměvek :)))) - jsem se v něm našla :)))) střípek takový... *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru