Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

NEBE NAD SOMMOU-25

08. 06. 2009
1
2
1609
Autor
fungus2

Část dvacátá pátá

Dvojplošník Airco rámové konstrukce, se přibližoval k trojici letadel, která sváděla vzdušný souboj. V jeho kokpitu sedící poručík Robert Fantes začal střílet krátké dávky z několika desítek metrů na jednoho z Fokkerů. Německý pilot se okamžitě odpoutal od souboje s britským letounem, zatímco Fantes hbitě v kulometu vyměnil prázdný kulatý zásobník za plný. A poté stočil Airco na nepřátelskou stíhačku, která prováděla klesavou zatáčku. Za okamžik skrz mířidlo kulometu hleděl na světle šedivého Fokkera, načež krátce vystřelil. Vzduchem se vzápětí mihly bílé čáry střel, ale německý pilot strhl letadlo do strany. Fantes jeho manévr napodobil a opět vypálil. O vteřinu později se intuitivně ohlédl za sebe a vytřeštil oči. Ze zadu se k němu přibližoval tmavě hnědý dvoumístný dvojplošník, v němž poznal německého Albatrosa, který se používal hlavně k průzkumným letům.

„Krucinál!“ vyhrkl a provedl rychlý úhybný manévr, jímž se dostal do strany, pod útočící nepřátelský letoun, z něhož na něho střílel pozorovatel, který seděl v druhém kokpitu a měl pohyblivý kulomet. Fantes se však dostal úplně pod Albatrosa a podlétl jej, přičemž se zadíval na spodek německého stroje. Současně postřehl o něco dále pokračující souboj Airca s druhým Fokkerem a zároveň uviděl i tu stíhačku, na kterou předtím střílel. Ta prováděla ve vzduchu velký oblouk a směřovala do prostoru za ocasní plochy jeho letadla. A proto hned přešel s Aircem do stoupavé zatáčky a během tohohle manévru spatřil, jak se Albatros na něho spouští.

„Kdyby tady nebyly ty Fokkery, tak se vy dva Hunové tady ani neukážete!“ pomyslel si Fantes. Zároveň uviděl na pravé straně jeho předku záblesk, který znamenal palbu kulometu. A vzápětí se na levém potahu horního křídla Airca ozval mlaskavý zvuk, jenž znamenal dopad kulek. Fantes obratně provedl další manévr, po němž se ocitl nad nepřátelským dvojplošníkem. Zřetelně pak uviděl, jak pozorovatel má jeho směrem namířený kulomet. I on dostával na mušku Albatrosa, když tu náhle spatřil, jak se mu bortí pravá křídla, do nichž narazil Fokker. V následujících vteřinách se Fantesovi naskytl pohled na změť trosek dvou letounů padajících k zemi. Též zahlédl, jak se od nich oddělilo tělo jednoho z letců, které záhy padalo vzduchem. Při tomhle pohledu mu vyschlo v krku, načež odtrhnul zrak a rozhlédl se kolem sebe po obloze.

KONEC DVACÁTÉ PÁTÉ ČÁSTI

 


2 názory

fungus2
23. 05. 2008
Dát tip
Díky.

Háber
23. 05. 2008
Dát tip
ufff

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru