Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dávná vzpomínka

04. 06. 2008
19
24
3586
Autor
avox

dlouho jsem se k tomu chystala, tak tedy dnes...

Spěchala jsem z podchodu, mezi příjezdem osobního vlaku a odjezdem rychlíku, do kterého jsem přestupovala,  bylo jen několik minut... „Rychlík číslo ...blablabla... do Českých Budějovic je přistaven na druhém nástupišti, západní část, pravidelný odjezd...“ automaticky jsem mrkla na hodinky, stihnu to...,  pozvedla jsem hlavu a spěch – nespěch, utkvěla jsem pohledem na té zajímavé dvojici:


Z protějšího podchodu vyšla dvojice starých lidí – babička měla v ruce tašku, docela naditou, asi jedou za vnoučaty... dědeček se opíral o hůlku,  ale volnou ruku měl zalomenou v lokti a poskytoval jí oporu své družce.

Všechny myšlenky, kterými jsem se do té chvíle zabývala - bude na mne Zdeněk čekat na nádraží anebo ne, jak dopadne zítřejší zkouška, stihnu ještě večer prolistovat skripta... – všechno to najednou ztratilo smysl, ten obrázek to dokonale zastínil. Zamířila jsem ke stejnému vagónu, zvědavá a připravena pomoci, ale nebylo třeba: Stařenka podala svou tašku starouškovi, on si ji navlíkl na tu ruku s hůlkou, stařenka se chytla kovových madel po obou stranách vysokých schůdků, on ji volnou rukou trošičku popostrčil, nadzvedl, těžko říct, jak ten pohyb pojmenovat... Pak se bábinka otočila, přidržovala se už jen jednou rukou, převzala od dědouška tašku i hůl, tam nahoře to někam postavila nebo opřela a pak opět volnou ruku podala dědovi. Ostatní cestující dávno přešli k jiným schůdkům, jen já tam stála, zbytečná, fascinovaná tou souhrou, vytvořenou za dlouhá léta soužití... Děda malinko zavrtěl hlavou, chopil se těch madel, stejně jako babička předtím a vytáhl se na první schůdek. Až byl nahoře, usmáli se na sebe, usmáli se, jako kdyby se dlouho neviděli, tak radostně, vítězně... byli krásní.

Vagón byl skoro plný, ale starouškové našli volné místo, já taky, jen už jsem na ně neviděla, ani nevím kam jeli, nemohla jsem se stát svědkyní rituálu vystupování, vlastně jsem na ně trošku pozapomněla a když jsem si vzpomněla, už tam nebyli...

Nepamatuji se, jestli na mne Zdeněk čekal, nepamatuji se, jestli jsem v těch skriptech ještě večer listovala, zkouška asi dopadla dobře, většinou jsem neměla se zkouškami problémy. Ale tihle lidičkové, na ty nezapomenu do konce svých dnů. Kdybych uměla kreslit, mohla bych je nakreslit do posledního detailu, stačí zavřít oči a vidím je stále... Protože tehdy kolem mne prošla láska a já to věděla a toužila jsem stát se jednou právě takovou milovanou a milující stařenkou...


24 názorů

avox
10. 02. 2012
Dát tip
ani mně nebylo souzeno...

Kočkodan
09. 02. 2012
Dát tip
Neco ve mne zahlodalo... ano, bohuzel závist... ale zároven jim to i preji.

Stařec_007
10. 05. 2011
Dát tip
Baví mě to :-)

avox
09. 05. 2011
Dát tip
díky, že si u mne čteš :-)

Stařec_007
09. 05. 2011
Dát tip
Úžasná momentka....a z takových střípků skládá se život... asi máme společnou úchylku v pozorování lidí :-))))) T**

avox
13. 11. 2008
Dát tip
můj jediný zveřejněný pokus o prózu, zcela dle skutečnosti :-)

Hezké.TIP

slunco
15. 07. 2008
Dát tip
Ať už je to jak chce budu držet palce ;-)

avox
15. 07. 2008
Dát tip
můj život plyne v takových meandrech... kdo ví, co bude? :-)

slunco
15. 07. 2008
Dát tip
Milá Avox, moc hezký příběh a moc hezky napsaný. Budeš psát víc povídek nebo tvůj život plyne více v rýmech? ;-)

Montrealer
18. 06. 2008
Dát tip
Moc pěkná miniatura

zvedavec
14. 06. 2008
Dát tip
veľmi pekné, silné...

Robinia
05. 06. 2008
Dát tip
taky mám několik podobných vzpomínek...

guy
05. 06. 2008
Dát tip
*

jazzgirl
05. 06. 2008
Dát tip
Kdyby se všichni lidé k sobě vzájmně chovali tak jako ti dva, bylo by na světě všem fajn... Kéž by...*

avox
05. 06. 2008
Dát tip
a ty sis to zapamatoval? moc milé od tebe, díky :-)

kunka
05. 06. 2008
Dát tip
Jé. Pamätáš, keď si mi písala k dielku "Skutočná láska"? Spomenula si túto príhodu a už je tu. Super!

Bíša
04. 06. 2008
Dát tip
Dobro a láska ještě žije...

balzam na duši :)

já je znám... *****

***

Diana
04. 06. 2008
Dát tip
Nakreslila jsi je svými slovy. Vidím je přímo před svýma trochu zarosenýma očima.*

damaxy
04. 06. 2008
Dát tip
veľmi pekný obrázok,preto ti utkvel v pamäti a vďaka za podelenie sa.Tiež si nosím v hlave útržky rozhovorov a nejaké obrázky z ulíc.Je to zvláštne,že sú nezmazateľné a sú to úplne neznáme postavy,ale sú u nás navždy.Život sa nám vie prihovoriť a aj ukázať rôznym spôsobom:)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru