Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zelená nebo modrá

10. 06. 2008
10
64
4675
Autor
Lakrov


Na počátku bylo moře. Modrá ovládala čtyři pětiny zemského povrchu stejně jako dnes, ale možná se zdálo, že je jí víc, protože všechny souše tenkrát kotvily pohromadě a tvořily jedno jediné molo, jediný ostrov. Byl takovou zelenou tečkou. Vypadal malý v tom moři modré. Tedy vypadal by, pokud by vůbec byl někdo, kdo by ho mohl obhlédnout. Jenže všechny živé oči tehdy byly uvnitř té modré, v zajetí. Jinou barvu neznaly. Nebylo tedy proč hledat odpověď na otázku, která ze dvou barev je lepší. A nebyla ani otázka, protože nebylo rozumu, který by ji položil. V modré byla jednota. Takový celosvětový stejnokroj.

Moře se vlnilo, bouřilo, vylévalo ze břehů a dělalo kaluže na okrajích zelené tečky. Ty kaluže už nebyly jen modré. Byly plné zvědavých očí, které, jak louže vysychaly, hledaly útočiště v novém zeleném světě, když do modrého už se zpět dostat neuměly. Ploutve se měnily v nohy, žábry v plíce, kůže tvrdla a rohovatěla nebo naopak porůstala srstí a peřím. Rostly jazýčky, zobáčky, kly a drápky a najednou byly tak veliké, že se nebály opustit svou modrou jistotu a vydat se daleko do nitra zeleného ostrova. Ti nejschopnější dokázali vylézt na stromy. Pak nejschopnější z nejschopnějších, nebo možná ti méně pracovití, se stromů zase slezli a naučili se najít kus klacku, aby dosáhli tam, kam už se jim nechtělo šplhat. Jenže klackem lze nejen nahmátnout a přitáhnou a podat, ale taky napřáhnout a přetáhnout a bodat.


Začaly se psát nové dějiny. Na jejich počátku byla zbraň. Pětiprsté ruce odlamovaly větve zelených stromů a vyráběly z nich oštěpy, luky a šípy a vystřelovaly je šikmo proti modrému nebi, aby zasáhly podobné pětiprsté ruce, nohy, těla a srdce na podobně zeleném protějším břehu modré řeky. Těla byla zprvu nahá, ale ti opatrnější přišli na nápad chránit je obalem. Vzhled takových obalů se později ustálil na zeleném podkladu. Nejchytřejší z válečníků, kteří byli dost opatrní na to, aby prolévali vlastní krev, se oblékali do nejdokonalejších obalů a tvrdili, že jejich krev je modrá. Ti ostatní se někdy pro útěchu dívali do nebe a říkali, že modrá je barva naděje. Nemysleli tím krev. Ale občas o ní spolu mluvili.


Krev je víc než voda, křičeli jedni. Musíme uchránit své zelené louky a pole a – mír. Máme dost odvahy postavit se komukoli!

Nebudeme zbytečně prolévat krev, křičeli druzí. Modré dálky zvou odvážné. Čeká nás nový domov a větší pole a louky, a klid, budeme-li mít dost odvahy vydat se na cestu a hledat cíl.

Jedni odsuzovali druhé, že zradili a odcizili se rodnému kraji; druzí pohrdali prvními, že se nedokáží přizpůsobit změnám a vydat se za výzvami, modrajícími se v dáli.


Lovec rozfoukal oheň, aby jasněji svítil. Pak rozmačkal v jedné ruce plody břečťanu, ve druhé hrst borůvek, a zahleděl se na prázdnou skalní stěnu.

Malíř pozoroval skupinu stromů, čnících k obloze. Pak vzal do ruky štětec a paletu, a zadíval se na prázdné plátno.

Mami, proč má ten pán na obrázku zelené ruce a ta paní modré vlasy?


Vzduchem už nelétaly oštěpy, šípy, kulky a granáty. Tábory na jedně či druhé straně řeky se střídavě vzdávaly nebo se opíjely vítěžstvím podle toho, komu se podařilo lépe obehrát druhé o blýskavé kamínky. Ty bylo možné směnit za obaly těl a obaly duší a obaly obalů.

Zelená je barva tohoto léta. Kupte si zelenou módu!

„A k čemu by mi to bylo?“

„Přece k tomu, aby si všichni všimli, že už ji máte.“

„Ale mě si přece nikdo nevšímá, a tak, jestli to dobře chápu...“

„Jste přece na světě proto, abyste něco nakoupil a prodal, ne proto, abyste něco pochopil! „

Modrá je barva tohoto léta. Kupte si modrou módu...


I názory už se daly schovávat do obalů – zelených, a modrých – společné názory do společného pytle. A že je každý z těch společných názorů trochu odlišný? Nevadí, důležitá je barva obalu. Brzy se i tyhle obaly daly kupovat a prodávát.


Začalo pršet. Většina lidí otevřela deštníky nebo oblékla pláště. Zelené, modré nebo jakékoli jiné. Pak vysvitlo slunce a objevila se duha. Modrá v duze přechází do zelené. Ty dvě barvy září hned vedle sebe – 445-500 a 500-575 nanometrů – a nikdo na tom nic nezmění. Nezmění nic ani na tom, kdy se duha objeví. A když lidi převléknou pláště, pršet kvůli tomu taky nepřestane. Stejně tak ono staré modré moře zaujímá stále tentýž poměr plochy, jako od jak... mrtva.

Ale čím víc otázek si klademe a čím víc odpovědí známe, tím spíš se dokážeme vyrovnat s věčným soupeřením těch dvou barevných proužků uprostřed duhy. Protože jen tak dostaneme zelenou pro šanci přežít stejně dlouho, jako to modré moře, které bylo na začátku a je podnes.


64 názorů

Tak to mě nenapadlo. Proto mám tak málo čtenářů! Já "implantám" humor do všeho. Že bych zkusil drama?

Lakrov
10. 02. 2009
Dát tip
Pro Květoň Zahájský: S humorem je snadnější práce v mluveném projevu. Písemně je to těžké -- co je pro jednoho humorem se může druhému zdát trapné. Implantací humoru se zužuje množina čtenářů, pro které je ten text vhodný; a to si zatím nemou dovolit :-)

Poetická úvaha. Nešlo by to proložit troškou humoru? Takového toho ze života, jak ti tak báječně jde?

Marcela.K.
26. 01. 2009
Dát tip
:-))nech toho už! Jak tě znám, budeš ji strkat do pusy a nakonec ji spolkneš ...čunče :-))) tak a teď, kdo sem příjde si teda počte :-))) patří ti to, máš mít rozum :-))

Lakrov
26. 01. 2009
Dát tip
Ale nepelichá :-)))

Marcela.K.
26. 01. 2009
Dát tip
starej ...:-)))

Lakrov
26. 01. 2009
Dát tip
To ne, umřela by na otravu :-) Olíže ji kocour.

Marcela.K.
26. 01. 2009
Dát tip
ty ji určitě budeš olizovat!!! :-)))

Lakrov
26. 01. 2009
Dát tip
Vylovím ji, očistím (bude sladká) a osuším (slzy) :-))

Marcela.K.
26. 01. 2009
Dát tip
To Ti je podobný :-) já to věděla, že blbě skončí :-)))

Lakrov
26. 01. 2009
Dát tip
Ne, vymáchám ji v peprmintce :-)

Marcela.K.
26. 01. 2009
Dát tip
Tak Ty ji nerozflákáš?! :-)))

Lakrov
26. 01. 2009
Dát tip
Pro mylenka: Skleněnka měla pravdu. Dětem je potřeba trpělivě vštěpovat zásady správného chování a to nejlépe tak, že se jimi budeme sami řídit.

Marcela.K.
26. 01. 2009
Dát tip
:-) Teda ta skleněnka je ale protivná, co...rozflákej ji :-)))

Horavin
25. 09. 2008
Dát tip
"Podvůdek" si pohodlně ospravedlňujeme, ale jenom do chvíle obnažující deficit. Od toho jsou tu problémy a "...chirurgie zármutku zná medicíny, které budí spáče." (Vladimír Merta: Stůj doktore Fauste)

těša
22. 09. 2008
Dát tip
horavine, sice trošku s křížkem po funuse, ale přesto: co je (výchovný mi připadá nepodstatné) "podvůdek" a co už ne? Ve chvíli, kdy není patrná jasná hranice, mi obojí splývá a nějak se vždycky dostanu (dovedeno ad absurdum)ke Zločinu a trestu. (ptám se ze zájmu, ne "pochybovačně")

Lakrov
25. 08. 2008
Dát tip
Pro danka: Děkuji za návštěvu

Lakrov
13. 07. 2008
Dát tip
Pro maartin: Čte se to dost mizerně, protože to nemá žádný děj, žádnou nosnou linii. Je to jen takové plácání slov na zadané téma, které je ještě k tomu dost neuchopitelné. Slohovka (doopravdy slohovka, ne ve smyslu nadávky, jak tady tohle slovo občas někteří užívají). Děkuji za návštěvu

maartin
08. 07. 2008
Dát tip
... a ještě bych vymlátil všechna nadbytečná ukazovací zájmena, zdvojování slov i informací mezi dvěma sousedícími větami,a vůbec, čte se mi to dost kostrbatě... snad se autorka vypíše...

Horavin
30. 06. 2008
Dát tip
Gratuluju :) a myslím, že ještě důležitější než ta jednička je fakt, že jsi dokázala vzbudit zájem svý neteřinky o kreativní kategorii, ze které měla obavy a příliš si v ní nedůvěřovala.

Lakrov
30. 06. 2008
Dát tip
Pro Horavin: Tvůj posudek se svou spletitostí blíží hádance :-) . A těší mě, že není odsudkem. Příbuzná skutečně dostala jedničku. Vytýkáno jí bylo pouze slovní spojení 'od jak mrtva', které opsala ode mě. Ten zbytek, který na motivy mé šesti či sedmibodové osnovy, napsala sama, byl pedagogem akceptován bez výhrad. Její verze tedy dopadla lépe, než ta moje, ohodnocená, jak teď vidím, osmičkou :-) Dík za návštěvu a ujištění, že k podvodům mám daleko.

Horavin
30. 06. 2008
Dát tip
* Výborný! I úvahou na zakázku můžeme někomu velice prospět, především motivací směrem k autentickému způsobu myšlení, úhlem i hloubkou pohledu a podobně. Půvabný na takové "pomoci" ovšem je naprosto opačný efekt, jakmile takto motivovaný člověk shledá vlastní autenticitu nulovou, třebaže získá potřebnou jedničku. Vědomí vnitřního deficitu bývá mnohem neodbytnější, než momentální efekt vnějšího úspěchu. Nebyl bych tak striktní v lítém boji proti různým podvůdkům při výchovných zákazech jako "skleněnka." Chyby a poklesky, kterých se ze slabosti dopouštíme, jsou totiž cestou k vývoji a růstu, pud sebezáchovy obvykle nedovolí nechat se jimi zotročit a vnímáme je jako výzvu k vnitřní přeměně. Dokonce obohacují i katolickou tradici o známý dobrý vzdech "culpa felicita" (šťastná vina). Zelená a modrá - obě jsou dobré, spíše chladivé, než studené. Ale co teprve tyrkysová - ta má teda fak rajc! :)

Lakrov
30. 06. 2008
Dát tip
Pro Winter a Bluedragon: Pro mě je ta lidská touha -- přežít stejně dlouho, jako je staré moře -- dostatečnou tečkou :-) . Co považuji za nedostatečné je fakt, že pro mnohé je to jen touha nebo slepý předpoklad, nikoli snaha. Děkuji za zastavení

Bluedragon
30. 06. 2008
Dát tip
hmm, napsané je to pěkně, ale taky my tam chybí výraznější tečka (viz. Winter)

Winter
29. 06. 2008
Dát tip
Zajímavé, nicméně. .) (znaš mě) Na úvahu mi ale chybí nějaké zásadnější vyvozené závěry.

Lakrov
29. 06. 2008
Dát tip
školní rok skončil, text může být zveřejněn. Posílám upozornění všem, kteří se sem přišli podívat a nenašli nic. Těm, jež to nezajímá, se omlouvám za avízo.

Bluedragon
19. 06. 2008
Dát tip
supr, díky :-)

Lakrov
19. 06. 2008
Dát tip
Pro Bluedragon: 26. června 2008 Pošlu avízo.

Bluedragon
19. 06. 2008
Dát tip
myslím konkrétní datum :-) začátek července neberu

Bluedragon
19. 06. 2008
Dát tip
Ahoj, kdy to bude znovu zpřístupněno ke čtení?

A to, že jsi ho nepsala bez diskuze o námětu s nynější "majitelkou" Ti chválím ;)

Ale já ho četla :) To Ty nečteš mě, jinak bys pochopila, že jsem Ti rozhodně nepřišla vynadat, spíš si zadiskutovat :)

Lakrov
11. 06. 2008
Dát tip
Pro *skleněnka*: Tak teď nevím, jestli jsem dnešní, nebo nejsem člověk, protože ačkoli si myslím totéž, co Ty a v jednom z předchozích komentářů vysvětluji jak to s tou mou pomocí doopravdy bylo a jak vzniknul tenhle text (který jsi nečetla ), že je jen mou odnoží, poskládanou ze stejně sady nahromaděného materiálu... tak mám stejně pocit, žes mi přišla vynadat :-) Asi Ti ho budu muset dát přečíst, tedy pokud o to stojíš.

Víš, Lakrov, to je právě omyl dnešních lidí, že pravidla není nutno dodržovat a proto svět vypadá, tak jak vypadá. Myslíš, že účetní nepotřebuje být čestným člověkem? Že to není moderní?! Že je dnes lepší naučit se lhát, až se hory zelenají?! A mít ostré lokty, až se žebra ostatních modrají?:) I za cenu, že mé dítě přinese ze školy špatnou známku, bych domácí úkol nenapsala místo něj. Věř, že vše se nám nějakým podivným způsobem vrací. Mám to vyzkoušené ;)

Janina6
11. 06. 2008
Dát tip
taky pozdě... začínám to tu flákat :-)

Lakrov
11. 06. 2008
Dát tip
Pro maartin: Proč nedostupnost? Aby text do té doby, než splní svůj účel, nenašel někdo, kdo by ho najít neměl. Byla to úvaha (aspoň námětem) 'na zakázku'. A obávám se, že i když text, zveřejněný zde, a text, použitý tam, kam byl určen, nejsou zdaleka totožné, byl by jejich společný původ nezpochybnitelný.

maartin
11. 06. 2008
Dát tip
tak jsem (jako obvykle) přišel pozdě... p.s. proč nedostupnost?

Lakrov
11. 06. 2008
Dát tip
Pro *skleněnka*: Před dvaceti (a více) lety by se mi to příčilo také. Ale vzhledem k tomu, jaká je v současnosti 'praxe' všude, kam se podívám, a s uvážením faktu, že podvádím zcela ojediněle, mi to zas až tak zavrženíhodné nepřipadá. A pak taky; ta příbuzná chce být úetní, ne spisovatelkou :-) Diskuse (o jaké píšeš) na téma jaké body by ta úvaha měla obsahovat, proběhla. Společně jsme navrhovali, co všechno by se v takové úvaze dalo použít. Většina těch námětů byla ale dost abstraktních, takže na jejich zahájení chyběl devatenáctileté potřebný nadhled a fantazie. Obdržela to pak jako dost hrubý polotovar (cihly, cement, písek, trámy, tašky...) a dál musela stavět sama. Podoba, ve které byl text zveřejněn tady už byla jen mou variantou dokončení stavby. Přece si to nenechám pro sebe :-) škoda, že to tu teď nevidíš. Děkuji za návštěvu a za reakci (z níž svítá naděje, že svět ještě není tak zkažený)

Hele a to se ti nepříčí? Podvádět? Já to dělala jinak, děcka musela přijít se svým nápadem, když nemohla na nic přijít, chvíli jsme si povídali...pak to museli napsat po svém a teprve potom jsem nastoupila já a ukázala jim, co je podle mě špatně...zabere to ale víc času...to je fakt, ale zase alespoň neměla pocit, že podvádějí učitele.

Lakrov
11. 06. 2008
Dát tip
Pro Francois-Baptiste Chabal: > ...požahaná... To neuděla chobotnice, ale medůza. Vzhledem ke způsobu jejího života a možnostem pohybu nejspíš neúmyslně (lze-li vůbec u tohoto typu organismů (medůzy) o nějakém úmyslu mluvit). Chobotnice stojí o hodně výš.

Lakrov
10. 06. 2008
Dát tip
Pro Francois-Baptiste Chabal: > ... chobotničky...moc ručiček Méně, než my máme prstů. A když nejsou moc velké a necítí se pronásledované, je s nimi milá hra i bez rukavic. V noci jsou zvědavější :-) Modrá; chci se tam vrátit...

Lakrov
10. 06. 2008
Dát tip
Pro Francois-Baptiste Chabal: Děkuji za uznání. Trochu mě rozlítostňuje Tvůj -- pišme určitý ostych -- před mým věkem. Vyjadřoval by ses stejně, kdybys tu číslovku (je to jen číslovka, ne?) nespatřil? :-) Na druhou stranu je to lepší, než kdybys mě tituloval vole. (Bábo, vole!, je řídčeji uživaná silniční varianta tohoto oslovení.) A trochu mě povznáší stařec a moře. Baví mě hrát si s chobotnicemi. Jsou tak zvědavé...

Lakrov
10. 06. 2008
Dát tip
Pro avox: > ...češtinářka možná na písmáka nechodí... Co kdyby? Prý je mladá tak 30 let. Jenže to téma dostala celá třída, takže pravděpodobnost návštěvy se zvyšuje. Zvlášť jestli žáci budou získávat materiál postupem, který je pro dnešní dobu tak příznačný -- 'googlováním'. Ještě chvilku, google ji ještě nevidí. A já mám nakousnuté jablko do zásoby. Kdo si za deset let vzpomene na nějakou 3. kdo ví jakou.

avox
10. 06. 2008
Dát tip
Je hezké, že chce vědět :-)) ale stejně, co kdybys to tady nechal, jejich češtinářka možná na písmáka nechodí. Ovšem trošku ještě rozvinout...

Lakrov
10. 06. 2008
Dát tip
Pro avox: Příbuzná chodí do třetí třídy; na střední. Je jí skoro devatenáct. Fyziku mají, ale ptala se, co jsou ta čísla :-)

avox
10. 06. 2008
Dát tip
Jedničku dostaneš, ale jestli ta příbuzná není téměř dospělá, nikdo jí neuvěří, že to psala sama - podíl práce na polidštění opice, tedy ve tvém podání boj, je to dost velká zkratka, modrá krev dokonce jen náznak... působí velmi dospěle, A kdy se učí vlnová délka světla? Tobě jedničku i tip :-)) */

Marcela.K.
10. 06. 2008
Dát tip
Lakrov, Bůh nevypadá ani jako František Smolík, ani jako Kája Gott... :-)

Lakrov
10. 06. 2008
Dát tip
Děkuji všem za pomoc. Chvilku tu ještě nechám poslední, mírně 'vyčištěnou' versi textu. Pro avox: Když ji nestihneš přečíst, pošlu Ti ji soukromě. Pro Johana Baesil: Je to 'na zakázku' :-) pro jednu příbuznou. Potřebuje dostat jedničku :-) Myslíš, že to vyjde? Pro mylenka: Před příchodem Tvého názoru mě naplňovaly určité obavy. Ale nevyložila sis Darvina ve zlém. Ty dvě barvy spolu opravdu nesoupeří. Všimni si duhy v závéru :-) Jo a měla to být úvaha na téma 'Zelená nebo modrá' Ještě jednou všem děkuji.

Marcela.K.
10. 06. 2008
Dát tip
...nevím, nevnímám ty dvě barvy tak, že soupeří, ale, že plynule přecházejí jedna do druhé... Na počátku stvořil Bůh nebe a zemi.Země byla pustá a prázdná a nad propastnou tůní byla tma. Ale nad vodami vznášel se duch Boží.(Gn 1, 1-2)

avox
10. 06. 2008
Dát tip
necháš to do večera? teď spěchám a spěch není dobrý... :-)

Lakrov
10. 06. 2008
Dát tip
A několik málo avíz. Tentokrát (výjimečně) to spěchá :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru