Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Černobílé blues

07. 07. 2008
2
11
3187
Autor
Delfín

Kamarádka na jiném servru psala takovou smutnou básničku o osamělosti v pokoji, kde byl i klavír, na kterém si bezděky cosi smutného vyťukávala jen na těch černých klávesách a to mi stačilo ke vzniku téhle písně...

Prsty mé po klávesách bloudí
v zoufalém černobílém blues,
jež o pozornost dívky loudí,
co stojí za to. Je to kus!

Svůdně se vlní její tělo,
láká mne k tajným lásky hrám,
proč ale vraští svoje čelo
a pohled stáčí kdovíkam?

Ničí ji pohled plný touhy,
který k ní právě vysílám?
Připadám si jak lupič pouhý,
když její srdce dobývám

něžnou molovou melodií,
kterou jsem složil zcela sám!
Jak eben černé vlasy její
raději rozpuštěné mám!

A v jejích očích plápolají
nyní dvě sopky vášnivé,
a zatímco mé prsty hrají,
říkám si: Děvče, budeš mé!

Sladké tóny se dotýkají
všech strunek, co jich v srdci má,
dívky pro hudbu slabost mají,
a to je velká šance má!


11 názorů

Delfín
01. 08. 2010
Dát tip
JiKo:Mladický pohled chemického skeptika ze Spolany? Mimochodem, v Neratovicích na hřišti jsem cvičil coby voják na okresní spartakiádě. Docela pěkné hřiště... Jinak, já netvrdím, že vždycky vím, vo čom to je! Jen jsem se pochlubil, jak jsem šéfa odradil od toho nesmyslu s desetinným dělením bodíků!V normální diskusi si to od nikoho nedal vymluvit. Asi aby si udělal čárku za splněný úkol...;o)

JiKo
06. 09. 2008
Dát tip
Nějak každý mluvíme o jiném, já páíšu jinak, ale to neznamená, že se tím dá argumentovat. Role autor a kritika spolu mnoho nesouvisí.. a navíc tu vypichuješ mou věc nevázanou a v ktegorii hříčky ;-) Takže se rozejdeme každý se svým pohledem.. já s tím mladickým, ty s tím "který už ví vo čom to je"

avox
06. 09. 2008
Dát tip
Ach jo... myslím, že věk s tím opravdu nemá co dělat...

Delfín
12. 07. 2008
Dát tip
Neobracím Tě na svou víru, jen jsem připomněl, že výběr tématu byl podmíněný snahou vyjádřit jisté myšlenky z druhého dílka po svém /jako ve slohu podle určité osnovy!/a přidat i něco nového, stejně jako rytmus se podřizoval určité dané melodii. Fakt je, že to vzniklo rychle a impulzívně, žádné ty " těžké porodní bolesti Petra Bezruče!" Když kouknu na Tvá dílka, Ty na rozdíl ode mne moc neholduješ vázanému verši a Tvá satirická dílka typu "stanu se nejlepším vykladačem vagónů a budu na nástěnce" zase moc neberou mne! Víš, já si těch dob různých BRIFO a dohadů kolem hodnocení zažil až dost! Dokonce jsem nadzvedl vedoucího, když jsem pod jeho vysvětlení systému hodnocení na desetiny bodů, který vymyslel jakýsi soudruh odjinud /tehdy pro prémii 200 kč, což po zdanění dalo sotva 100 korun navíc, ale přesto to u mnohých budilo závist-ach ta česká duše!/ napsal tyhle verše: Veselohra nás rozveselí, truchlohra probudí v nás žal, brigádní forma hodnocení dost připomíná seriál!/Bylo to inspirováno sugestivním citátem: "Veselohra nás má rozveselit,jaký cíl si klade seriál?", který jsem předtím četl v nějakém časopisu.../ Druhý den tam už ten jeho canc, ale ani má básnička nebyly a výsledkem bylo, že jsme vždy na poradě určili toho, kdo byl v měsíci nejlepší prostým hlasováním, dotyčný za odměnu koupil flašku, pak se udělala sbírka na ty další a tmelil se kolektiv...;o) Ano, nebyl jsem v Tvém věku jiný,ale teď jsem raději přesedla na jiná témata...Měj se!

JiKo
11. 07. 2008
Dát tip
Já nemluvím o tom, že by báseň nešla pochopit, o co v ní jde je celkem jasné, ale mluvím spíš o její konstrukci. Básně tu publikuješ pro čtenáře a ti ti mohou dávat zpětnou vazbu, ale obhajoba typu "nezasvěcený to těžko pochopí" je mimo. Podle mě by báseň měla být napsána tak aby ji mohl vnímat každý... no a jestli je soukromá a vystavěná tak že to pochopí jen jeden člověk... co to dá nám ostatním když si ji přečteme?

Delfín
10. 07. 2008
Dát tip
Nejsem urážlivý! Text je reakcí na to, co jsem četl, tohle byl takový volný koment či chceš-li, volné zpracování jistých myšlenek z onoho dílka z mužského pohledu...Je to takový druh komunikace mezi spřízněnými dušičkami, který nezasvěcený těžko pochopí! ;o)

JiKo
08. 07. 2008
Dát tip
Jak to jen říct a neurazit... Není to poezie, je to jen básnička... úplně z toho křičí, jak se snažíš tok slov zakroutit tak aby ti to vyšlo do rýmu... ale text pak kodrcá, není logickÿ provázaný a souvislý

Delfín
07. 07. 2008
Dát tip
Náhodou, na tuhle jsem hrdej...Líbil se mi Jirka Suchý a ty jeho texty. Tohle je inspirováno i jím...

moorgaan
07. 07. 2008
Dát tip
takovy klavirni koncert.-))/**

Delfín
07. 07. 2008
Dát tip
Že jo? Taky se mi líbí...

**tak jo, pěkná**

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru