Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jiný svět

19. 07. 2008
2
13
2647
Autor
macecha

 

     Napadlo Vás někdy, že byste se mohli stát bezdomovcem? Strašná představa! Při dnešní sociální politice však dosti vtíravá. 

     Vídám je denně, stejné, na mé trase,kudy denně chodím.
 Je to poblíž "rychlého občerstvení" a mají tam velké kontejnery, do kterých hází zbytky z kuchyně. A oni trpělivě čekají, až se nějaký ten zbytek objeví. Pak jsou schopni, porvat se o něj.

    Jelikož je jejich stanoviště u pečovatelského domu, který obývají převážně starší lidé, nutně musí, když si jdou nakoupit, chodit kolem lavičky, na které bezdomovci sedí. Ti ihned zbystří, na lavičce pohyb a natažené ruce do poloviny chodníku, žebrají . Je zajímavé, že ne o jídlo, ale o peníze. Některé staré dámy, které ještě nejsou dosti otrlé, občas jim něco dají v domnění, že se chudáci nají. Ale, to se mýlí. Peníze se mění za krabice s vínem. A jídlo, stává se podružným. Vědí, že z kuchyně bistra zase kuchař něco vyhodí, někdy i dle nich jídlo kvalitní, protože to zkazil a aby to šéf nepoznal, běží s tím dozadu a háže do popelnice.To bývá jejich "stolečku prostři se!" To se pak nají a většinou pozvrací chodník. Jejich žaludky nejsou zvyklé na takové "hody."

     Některé poznávám již zdaleka. Kdoví, co dělají v noci, když na té lavičce sedí již od brzkého rána? Ale, ubývá jich. Kosí je nemoci, nebo je zavřou policajti, stejně je za chvíli pustí, co s nimi, vlastně nedělají nic trestného, jen obtěžují lidi.

    A obtěžovat lidi, to se dnes beztrestně smí. Pokud jsou slušní a jen žebrají, je to jejich věc. Asi to vyhovuje jejich stylu života, i když někteří asi nemají na vybranou. Jsou však i tací, kteří, když jim nevyhovíte, facku Vám dají a pak utečou. A Vy stojíte, jste v šoku a tu facku skoro necítíte, tak jste konsternováni chováním, kteří považují někteří za normální. Přivolaní policajti je vyženou z lavičky, počkají až odejdou a to je tak asi vše, na co se zmohou.

     A pak si uvědomíte, že bude lépe, když trasu svou denní, změníte. Sice to budete mít dál, ale vyhnete se střetu s lidmi z jiných světů!


13 názorů

Robinia
20. 07. 2008
Dát tip
Tohle je velmi těžké téma...

macecha
20. 07. 2008
Dát tip
Vikivika- kdybych věděla, že člověk potřebuje pomoc, jídlo,šaty, možná i nějaké ubytování a to proto, že je v momentální krizi, věřím, že bych uměla pomoci a dala i to poslední co mám. Ale,konkrétně u lidí, které potkávám denně, mám tu zkušenost, že nechtějí jídlo, šaty - mohou to dostat od charity, i ubytování, raději ale spí v lese, nebo se válí na lavičce, chtějí buď cigarety nebo peníze a to na alkohol. To za pomoc nepovažuji.

macecha
19. 07. 2008
Dát tip
Háber - máš absolútnu pravdu! Naďo- i Tvůj názor je správný. Já jen, že kolem nich chodím denně a co vidím, není nic jiného,než jak pijí pivo nebo víno a obtěžují kolemjdoucí.

Háber
19. 07. 2008
Dát tip
treba im dať jedlo a hned zistíš, že im ide o chlast - tak to je*

avox
19. 07. 2008
Dát tip
Příliš jednostranný pohled na tohle složité téma. Dnes je velmi snadné stát se bezdomovcem... a zdaleka ne všichni jsou lehkoživkové nebo ožralové...

macecha
19. 07. 2008
Dát tip
Radši to už nebudu rozebírat, je mi z toho nanic. Díky za radu.

právě proto, že to téma je velmi hluboké, mám za to, že tu chybí hloubka ve zpracování, víš? víc si s tím pohraj

macecha
19. 07. 2008
Dát tip
Jarmilko, hloubku to má myslím, dost velkou. Já si to myslím, máš ovšem na svůj názor nárok. I tak děkuji, že sis to přečtla. Oldjerry - je to smutná podívaná, to Ti řeknu, ani se Ti nedivím, že nechceš za to nic dávat.

...nenacházím hloubku

Oldjerry
19. 07. 2008
Dát tip
Je to smutné a je to flek na tváři lidtsva - ale : jsem přesvědčen, že velká většina bezdomovců se na svém osudu podepsla sama. Část z nich (a není malá) si vybrala tento životní styl jako svou preferenci. Jen malý zlomek je tím, čím je z důvodů, které jsou zcela mimo něj. Je to hezky napsané, pravda, ale nějak se mi za to nechce dávat tip. Sorry, maceško...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru