Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

maska 1. // těsně před

Výběr: cerna_lovkyne, Fouckault, egil, nes
06. 08. 2008
22
27
3022
Autor
Dero


maska 1. // těsně před
========

za oknem hrají pantografy
tisknou svá bříška do linek

a v odrazu vidno křivé tváře
plná je místnost; plná strachu

když dveře vetknou do skla vlny
tu mrtvé moře vysychá

nastane zvláštní jev. něco člověkem propadne jako mince
porouchaným automatem, co pozbyl své funkce. upne se
k první sobecké myšlence a na ní se zadře-- 

-- vlaštovky sednou na troleje
a budou zpívat do ticha




27 názorů

Dero
05. 04. 2011
Dát tip
MarK: Dobrý postřeh, díky. Je to obojí. :)

MarK.
05. 04. 2011
Dát tip
..tesnotka! ..dobra basen! ..len som si vsimol, ze 'ticho' je tvoj bud velky priatel alebo najviac pouzivany nastroj ako zakricat!:) .. *

Dero
16. 04. 2010
Dát tip
To je férová nabídka. :)

Whitesnake
16. 04. 2010
Dát tip
vedlmi nudné, nic mi nezůstalo ani v uchu, ani v srdci ani na jazyku. Sbírku patrně nedočtu.

Annalis
20. 01. 2010
Dát tip
Není to špatné, trochu smutné, ale zřejmě tuším kam to vede.:-)

baronka
03. 11. 2008
Dát tip
Nejsem kritik jen jsem se posadila a žasla - T

pozorovatel
17. 09. 2008
Dát tip
tak jo no, když interpretace, tak interpretace celkem mě štve, že nechápu symboliku pantografů a až ke konci se musim vrátit a říct si, že třeba troleje maj nad sebou takový kosočtvereční pantografy.. vopruz v odrazu - před tím je zmíněno okno, tak teda odraz v okně, takže odraz lidí vevnitř (asi nějakej magor sociopat) když dveře vetknou do skla vlny - někdo vešel do pokoje mrtvý a ještě vysychající moře na efekt na atmosféru pak úvaha o sobcovi.. ten dotyčný má ale problémy.. asi narozeninová oslava, určitě narozeninová oslava! ta bývá takhle chmurná pro slabší jedince (dostane dárek a nechce se podělit o dort) že vlaštovky zpívají do ticha je až apokalyptický chlapec bude eschatolog

pozorovatel
17. 09. 2008
Dát tip
to si děláš prdel (jsem zvědavý na další)

Narvah
10. 09. 2008
Dát tip
hm, to je pěkný

egil
28. 08. 2008
Dát tip
rozhodně není nahodilostí, že všechny texty cyklu mají pět strof (napadá mě např. pět smyslů).. a předposlední dvojverší je vždy jakousi promluvou (ústa masky?).. struktura textu je sama o sobě pozoruhodná..

clovrdik
26. 08. 2008
Dát tip
velmi dobé obrazy, má to atmosféru, pocit z toho přímo kape, to mám rád

Vaud
08. 08. 2008
Dát tip
nádheraro*

povedené *t

ceder_john
06. 08. 2008
Dát tip
to s tou mincí..dobrý..akorát je tam eště polovina slov zbytečně..

Fouckault
06. 08. 2008
Dát tip
líbí se mi.. na první dojem mi neseděla předehra.. měl jsem pocitjakéhosi vleklého poeticko atmosferického úvodu, ale pak se mi to propojilo.. moc pěkný je ten bod "zadření" jakožto mnou viděného egointerpretačního zneužití smyslu :-)

Honzyk
06. 08. 2008
Dát tip
...existencialni cenichovka..., a kultivos..**

Alojs
06. 08. 2008
Dát tip
líbí. stylově se vymykající zdejší tvorbě. a vůbec - už ten stavařský font...

Petrusha
06. 08. 2008
Dát tip
už keď si použil tú bodku ako koniec vety tak asi by tá veta mala mať aj nejaký začiatok a tak to len tak pre riadok poriadok to vieš, vety zvyknú byť na začiatku veľké, aj keď sú len malé :) ale inak - zaujímavééééé

jt
27. 07. 2008
Dát tip
já si pořád myslim, že takovýhle vysedávání nad textama je v dnešní době úplně mimo, že to si může dovolit pár intelektuálů, že je to od lidí pryč a tak - ale - to je věčnej rozkol - uvidíme, co jak bude a nejlíp o tomhle všem pokecat někdy někde v kavárně .. :-) ať se Ti daří

Dero
27. 07. 2008
Dát tip
díky za obsáhlejší názor, honzo. příměr k fransoá odmítám, pokládám tu poznámku jen za rozmrzelé sdělení pocitu po prvním povrchním čtení. ty texty se čtenářem příliš neinteragují. bylo obtížné je napsat a vložit do nich potřebné nuance, abys ty jako čtenář nemohl tak snadno ukázat na podobně zaměřené dílo a říci - to už tu bylo. a je obtížné je číst, ty texty si kladou nároky. zmíněná arogance místy prosvítá mnohem zřetelněji (zjistíš). a rozhodně to není imaginativní ani emotivní poezie. jednotlivé části, které to zdání snad budí, mají úplně jiný význam. bez otevřené nápovědy asi nikoho nenapadne, že i forma může rekurzivně sloužit jako obsah, sdělení textu. tak tu nápovědu uvádím. platí však, co jsem napsal na začátku. děkuju za obsáhlejší názor. vážím si ho.

jt
27. 07. 2008
Dát tip
slovo "tu", jak ho máš v šestym veršíku, mě skoro až rozčiluje. všichni si tu dělaj šašky z francoise a i když bych to nerad dával na jeden talíř, tak v tý chvíli mi to přišlo na jedný vlně .. závěr je vymazlenej. to, co mu předchází mě moc neoslovilo .. 4. strofa má hlavně ze začátku říz. jen mi ke konci přijde, jako bys čtenáře přestal víst, ale začal před nim utíkat a tak mi to trochu ukluzuje. nepochybně si jde najít cestu i bez tebe, ale ..

Markel
23. 07. 2008
Dát tip
líbí *

Horavin
20. 07. 2008
Dát tip
Moc zvláštní a podnmanivé, masky mají formální společnou zvláštnost - čtvrtá předposlední sloka má instruktivní povahu, jako ve scenáři, jak je nosit.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru