Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

++

03. 08. 2008
3
18
2476
Autor
Zvrhlík
větve ve větru
slunce, stín na vagónech
plných kulatin

18 názorů

jsem na lopatkách! Ale taky je vidět že víš o čem mluvim;)

Zvrhlík
03. 08. 2008
Dát tip
To by nebylo pořádný haiku, aby se kvůli němu nerozhořel boj mezi zarytými tradiconalisty a free-verzisty. :) diskuse o formě není IMHO zbytečná myslím, že asi každej radši bude pít pivo z půllitru než z platového kelímku obsah je tentýž, ale přesto mnozí preferují jednu formu (nádobu) před druhou kdyby to bylo lhostejné, proč by to činili?

Vždycky, když se začne o haiku, končí to jako velká diskuze o ničem( o formě)

Vím co je haiku, nemluvil jsem o básni, ale o tvém komentáři, kterej je dlouhym pojednánim, těsně před mým, abysme si rozuměli.

Zvrhlík
03. 08. 2008
Dát tip
Tomu "pojednání" se říká haiku. A haiku už takové je, že je maximálně stručné... Koukni sem: www.haiku.bloguje.cz a dozvíš se víc a možná pak budeš hodnotit jinak, pokud o tom budeš něco vědět.

A báseň je průměrná.

Zvrhlíku, takovýhle dlouhý pojednání o třech řádkách? Že ty nemáš co kloudnýho na práci?Přiznej se!

Zvrhlík
03. 08. 2008
Dát tip
Paulart: Větve se nepohybují na vagónech, ale ve vzduchu... Větve jsou na stromech. Stín větve není větev. Slovo pohyb v mém haiku vůbec není, takže žádnej pohyb nemůže upomínat na vítr... A kde jsi sebrala, že si musím vybrat jen jeden jediný jev? Minule jsem posílal seznam haiku, kde je víc jevů paralelních. A byl docela rozsáhlý. A protože to vypadá, žes ho asi nečetla, hodím ho sem ještě jednou: To že jsou v haiku 2 děje/jevy je naprosto bežné: Na co by pak bylo kireji, když by nemělo co oddělovat? I. 2 paralelní děje: 1) vážka mi sedla na klobouk a 2) já jdu Santóka - Líman 1) slavík zmlknul 2) naslouchá písni česačů čaje Issa - Líman 1) cikádá zpívá 2) nechá si ovívat zadeček jezerním vánkem Issa - Líman 1) Leje jak z konve 2) a strašákovi teče z nosu Issa - Líman 1) Jak měsíc svítí! 2) Leč slepec do mě vrazil (a smál se tomu) Buson - Breska 1) Řka: větví nelam 2) sněť vzkvetlé švestky zlomil (a podal mi ji) Sumi Taigi - Breska 1) Fouká ze strnišť 2) Panský štolba jde domů přes most u Studenova Issa - Švarcová Atd. (Ale existují i např.: II. Po sobě následující děje (1) Na chrámovém zvonu se usadil motýl 2) a tvrdě spí Buson - Líman 1a) lidé přijdou a 1b) odejdou 2) horská voda se zakalí Issa - Líman) porušující pro změnu zásadu 1 okamžiku A to se nezmiňuji o spoustě dalších haiku s jevy, které ani nejsou paralelní, tj. nedějí se v jednom okamžiku... Žádné pravidlo, které by nařizovalo, že v haiku musí být jen jeden jediný jev neexistuje. Tak proč bych se měl nějakým neexistujícím pravidlem řídit?

Zvrhlík
03. 08. 2008
Dát tip
oakbark: Tedy příliš mnoho substantiv? Znám i haiku, kde je substantiv stejně nebo téměř stejně: vítr z hor - od domu k domu se probouzejí vlajky Issa - Líman 5 substantiv opice ve větvích setřásá blechy na psíka pod stromem Issa - Líman 5 substantiv V tom vedru asi smolili kluci znaky s nosem na papíře Issa - Švarcová 5 substantiv Jaro lidmi neviděné kvetoucí švestka zobrazená na zadní straně zrcadla Bašó - Cílek 5 substantiv S úsměvem ukazuje čínský bůh švandy na brouka pšouka, prskavce Issa - Švarcová 6 substantiv Ve hvizdu větru ze strnišť zaniká vyvolávání podomního maséra Issa - Švarcová 5 substantiv A to jsou jen haiku, která jsem si kdysi zapsal. Určitě jich bude mnohem víc, kde je tolik substantiv.

oakbark
03. 08. 2008
Dát tip
větve, vítr, slunce, stín, vagon, kulatina...

Paulart
03. 08. 2008
Dát tip
Jo, to všechno se může dít v jediném okamžiku. A ještě o mnoho více. Ale ty by sis měl vybrat jeden jev, to jediné, které nějak obsahuje i ostatní. Na vagónech se pohybují větve. Z toho je jasné, že jde o jejich stín a stín zase upomíná na slunce. A pohyb na vítr.

Zvrhlík
03. 08. 2008
Dát tip
oakbark: Slovem předmět myslíš něco co lze vzít do ruky nebo předmět v gramatickém slova smyslu (tj. "opak" podmětu)? Nebo ještě něco jiného? Co slovem předmět přesně míníš?

Zvrhlík
03. 08. 2008
Dát tip
Paulart: Proč by v jeden okamžik nemohl foukat vítr, který pohybuje větvemi, jejichž stín dopadá na vagóny s kulatinami, přičemž ty vagóny nejsou ve stínu zcela nebo všecky, ale na na některé nebo na část z nich svítí sluníko? 1 okamžik, 1 místo Všecko jde, když se chce.

nesouhlasím s kritiky, tohle haiku je dobrý a moc!

Paulart
03. 08. 2008
Dát tip
Souhlasím s kritiky, kteří říkají, že je tam moc věcí. To nejde pobrat do hrsti okamžiku, jen toho jediného...

Norsko 1
03. 08. 2008
Dát tip
čím dál tím horší

Zvrhlík
03. 08. 2008
Dát tip
Kdo hledá přesah, najde ho. V 1 okamžik se děje věcí...

oakbark
03. 08. 2008
Dát tip
Příliš přeplácané. Tolik předmětů je na 1 okamžik příliš. A přesah nikde. Myslím, že jsi momentálně v zajetí aliterace a haiku odjelo na vagoně. Někam do černé díry.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru