Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Žltá smrť

17. 07. 2001
3
0
2008
Autor
nebraska

Videli ste niekedy horiet kone????

Ticho sa derie stajňou tmavou
noc odhaľuje bujné prsia
seno sa mieša suchou slamou
kone, bárs v stoji, zaspať musia...

Sny vkrádajú sa chodbou úzkou
ťarcha zo dňa uz oči naví
žriebätko pod kobylkou zrzkou
prevalilo sa na bok ľavý

Zrazu len tieň sa chodbou plazí
postava mužská ruku dvíha
oblečená je tmou sťa kňazi
žriebätko na pravý bok líha

Kone uz nepokojom vijú
postava čierna v rohu stojí
benzín už steblá slamy pijú
maštal sa zmieta v ohňa kroji

Oheň už hladí bujné telá
na hrivu dáva vrelé bozky
a stajňa žiarom spieva celá
padaju k zemi ohňa trosky

Do mäsa vráža bolesť slnka
srdcia im páľa ľahko drtí
na nebies bránu ktosi brnká
zhynuli kone v žltej smrti...

Junkie_23
01. 10. 2001
Dát tip
Zachrante koně!!!!!!!!

Bix
17. 07. 2001
Dát tip
Nebraska, pozor na prevrátený slovosled !! Máš ho v záujme rýmov, to Ti neupieram ( :o)) nič Ti neupieram, :o), hlavne nie právo na vlastnú báseň ) - je trochu zavádzajúci v tom, že pôsobí mierne archaicky... zrzka je čechizmus, :o) prvá sloha je super, záver je desivý !! Žltá smrť tu nie je prvoplánová a je zvláštne, že so žltou si možno asociovať buď niečo pozitívne, energetické alebo žlč, a podobne...hmmm...úvod a záver fajn !! ( má to spád )

Krel
17. 07. 2001
Dát tip
uff...no to je...děsivý, strašidelný...

Naso
17. 07. 2001
Dát tip
súhlas s Bix čo sa týka zrzky a prvej strofy. Tá je zlatou niťou vyšitá! Mne tie slovné inverzie až tak nevadia, rýmy sú nádherné (plazí-kňazi, slnka-brnká, drtí /čechizmus/ - smrti), koniec básne síce predvídateľný, smutný tragický, desivý ako hovorý Krel, a vôbec samotná vízia horiacich koní je príšerná... Silné obrazy! U mňa tip!

Wolfling
17. 07. 2001
Dát tip
Co máte proti čechizmům, že se tak jakožto čech dovoluji ptát? Stejně tak slovosled, podle mě právě to, že působí archaicky dodává té básni ještě větší kouzlo. Skutečnost, ž je to podle skutečné události je ovšem děsivá a jsem jen rád, že v naší stáji se takovéhle jistě inspiativní věci nedějí.

xtermik
17. 07. 2001
Dát tip
Moc pěkné, i když pro mě jako pro čecha je to celkem těžká básnička ......... i tak ....... některé opisy a přirovnání jsou DOKONALÉ ........ nezbývá než opět TIP .... já nechci pořád lichotit .... dá mi ale velkou práci nepropadat často pláči - před tvojí .... plnotou !

Miroslawek
17. 07. 2001
Dát tip
mé představy o dokonalosti jsou poněkud jiné ... nicméně, když si dáš větší péči s výběrem slov ... a dokážeš trochu nápaditěji rýmovat ... nebude to špatné ...a epika se tu vidí málokdy ... přestože by se o ní i u této básně dalo polemizovat ... hmmm ... zajímavé. Kouknu se na Tebe ještě. Bix: inverze je regulérní nástroj ... to Ti Básnic neřek? ... i když je tedy možné, že ve slovenčině není taková volnost ... mně to ovšem v této básni nepřipadne nijak přes míru nepřirozené

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru