Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nadstandardní sny 2

19. 08. 2008
11
10
3001
Autor
Oldjerry

Nadstandardní akrobacie ? Ne, já ne... já mám v ruce knypl, jen když mi ho brácha na chvíli půjčí, abych si trochu procítil letadlo. Tak i jedno pondělí, kdy na letišti bývá málo těch, co mohou sami nahoru.

OK jedna céenté - start povoluji ! - a za pár vteřin už mne setrvačnost mačká do sedačky...

Letíme, kocháme se... i na takovém obyčejném, standardním letu malou Cesnou… Jenže : z ničehož nic se objevily dva letouny, které prováděly akrobatické prvky a obraty ve dvojici. Co na tom bylo nadstandardního ? Ale jo : Jeden z těch letounů byl starší větroň typu Luňák, druhý pak byl proudový, tryskáč, dost podobný MIGu 17. Výkruty, překruty, loopingy, vývrtky , let »křídlo na křídlo«, přelétávání, střemhlavé lety i prudká, krátká stoupání – vše v naprosto dokonalém provedení.
Sledoval jsem je celou dobu ze vzdálenosti desítek, maximálně několika stovek metrů a tak jsem viděl i dost zřetelně některé detaily. Dobře – detaily, ale do hlavy mi nešlo, jak spolu mohou létat tytéž figury, když větroň i ve strmém letu málokdy překročí rychlost 250 km za hodinu a naopak MIG při léto rychlosti má dost velké starosti udržet se ve vodorovném letu… Omílám to pořád dokola a pořád se stejným, to znamená žádným, výsledkem.
Navíc mne chytla křeč do lýtka tak silná a tak bolestivá, že jsem nechal sledování letounů a začal přemýšlet, proč mne chytla ta křeč…
Přišel jsem na to současně s tím, jak je to s těmi rychlostmi obou letadel : asi jak jsem vykopl směrovku vystrčil jsem zpod přikrývky nohu a ta mi prostydla….
Žaluziemi probleskávalo první, ještě nesmělé světlo….


10 názorů

Oldjerry
20. 08. 2008
Dát tip
Jano, Diano a fungusi - díky všem, všem, všem !

fungus2
20. 08. 2008
Dát tip
Dobrý text.

Diana
20. 08. 2008
Dát tip
Jak já ti záviděla! To se ti tedy zas jednou něco povedlo! ;-)))****

vesuvanka
19. 08. 2008
Dát tip
pěkně napsané, obzvláště závěr :-))) a rozesmála mě i minipovídka nad moji kritikou :-))) TIP a díky

Oldjerry
19. 08. 2008
Dát tip
to je ve stylu : ...a tak jsem ležel v bárce na širém moři, naprosto ztracen, nešťastný pomyšlením, že už nikdy neuvidím... no - to je jedno. Prostě budu koukat tak dlouho dokud se i oči nezavřou navždy. Bouře mne převrhne do vln a ryby budou mít hubenou svačinu. Z té představy a únavy jsem usnul. Když jsem se probudil měl jsem ruku ve vodě. Nic mne nekouslo... Najednou prásk! Bouře už je tu ! hrůzou jsem se probudil, zjistil, že soused práskl dveřmi a že mám ruku v nočníku.... Všem vám děkuji za vkuknutí.

Rabb
19. 08. 2008
Dát tip
příště se ti bude zdát o raketách a NASA.. :-)

gut :o)

Olde jaks tam mixoval ten technickej jazyk z poetickým - nevídané:-) moc líbilo a sviští to jak mig 21!

Petrusha
19. 08. 2008
Dát tip
che che, kam si to v tom sne až cestoval? :)

dadíková
19. 08. 2008
Dát tip
uf, jsem si říkala jak jsi odvážnej...:) a abys neblbl

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru