Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Můstek - v dobré společnosti zadnic

25. 08. 2008
3
6
2642
Autor
Movsar

Na počátku byla jedna z nich. Patřila anonymní krásce, byla zdůrazňována elegantní chůzí, jakou známe z přehlídkových mol, rámována boky, vynášenými a sestupujícími v souhře rytmů. A pak už jich byl celý zástup, každá připravena otisknout svůj obrys do textu.

Ta se houpe v bocích, nabízí se tiché zvolání, její zadnice, obepínaná jen střídmě lesklou látkou, říká zase hlasitě: jsem tu, uprostřed Prahy, na Můstku, před skleněným domem, všímejte si mě! A všichni si všímají, až přesně do té doby, než zaslechnou výraznější hlas jiné zadnice, obepnuté jinou látkou, podtržené jiným střihem. Houpou se, a nejsou tím vinny uvolněné kyčle, je to účel a smysl zadnice, houpat se a plout, nechat dotírat pohledy, zůstat alespoň na chvíli vyslovena v řečech znalců, zevlounů, hladovějících fantastů.

Kunderův románový hrdina byl hypnotizován doširoka rozevřeným okem zadnice milenky. Ulice to oko nechává zavřené, za clonou látky, v masitém sevření oblin. Nahota má svá pravidla: těmi jsou meze, hranice - je možné pouze naznačit, nechat nahlédnout, nechat snít a ten sen třeba obestřít krajkou. Sen nesmí rozmetat výslovnost ani blízkost; dotek je zapovězen.

Příliš silná, volná nebo tmavá látka diskvalifikuje zadnici z účasti v soutěži bez vítězů. Taková látka je nepřítelem tvaru, pochází z krejčovské dílny mohamedána nebo stávkokaze, ušklíbají se zevlouni. Když kdosi před léty oblékl ženu do kalhot, a látku pak ztenčil a vystříhal do provokujících tvarů, měl na mysli půvab. Snad z ženy učinil objekt, jenže objekt touhy. A touha je prý zázrak.


6 názorů

Max Hutar
11. 06. 2010
Dát tip
Jo, líbilo. Tok myšlenek je správně roztřískáván. Zábranskýho neznám, takže podobnost neurčím. Tip.

Lucie-at
26. 08. 2008
Dát tip
ty budeš tak v jeho věku, co? neznáš ho náhodou??

Movsar
25. 08. 2008
Dát tip
díky za kritiky i doporučení (vcelku jsem rád za tu asociaci).

Oldjerry
25. 08. 2008
Dát tip
Nedokončená... škoda. Líbí se mi jak jsi to uchopil, vytáhl na světlo skrytý smysl a pak jsi nechal trčet ve vzduchu. Štronzo ! a pak jsi zapomněl, jak se to štronzo ruší. Ovšem i tak je to za tip

Lucie-at
25. 08. 2008
Dát tip
Zkus si přečíst Zábranskýho :-D

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru