Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Bílé haiku

22. 08. 2008
9
17
2937
Autor
Morasten


Skrz ranní mlhu
jasné světlo odmyká
bělavý leknín
 

17 názorů

DavidPetrik
13. 01. 2012
Dát tip
První cikáda: život je krutý, krutý, krutý Issa Kobayashi

kminnek
20. 10. 2008
Dát tip
tip :o))

Josef Musil
27. 08. 2008
Dát tip
Pro mě je tohle prostě pocit nádherné bílé magnetické záře, evokace dávných pocitových vzpomínek na neurčité svítící body, kterými mohla být i malá lampička u postýlky svítící matným světlem a dávající tušit, že vše bude kamsi pokračovat, a to dávalo už tehdy životní jistotu i dětský optimismus. TIP

moorgaan
27. 08. 2008
Dát tip
zvrhlik.. tos rekl ty, ze to haiku neni, ja si myslim, ze to haiku je a ze je dobre abychom se o haiku snazili, jak to umime, i kdyz tomu nikdo z nas nerozumi a ty uz vubec ne, ackoliv si na znalce hrajes.. pro me je pismak platformou na to, aby se tady kazdy realizoval podle toho, jak potrebuje, a kdyz ma nekdo chut se pokusit o haiku, tak je to pro me prijemne zpestreni a snahu ocenuji a nekdy se opravdu nekomu podari haiku stvorit- urcite je to prijemnejsi nez cist tvoje odkazy na to co by vlastne melo haiku byt a co haiku neni..

Zvrhlík
27. 08. 2008
Dát tip
Paulart: Necítím to jako ty. Já osobně bych toto slovo v haiku nepoužil a důvody jsem uvedl výše. Můj názor znáte. Zakazovat to nemůžu ani nehodlám. To si musí ujasnit každý sám, která slova haiku spíš pomůžou a která spíš uškoděj. Ale používat archaismy (okoukané patrně od Bresky - v jeho době to ovšem patrně archaismy ještě nebyly) nepovažuji v 21. století pro haiku za přínosné. moorgaan: haiku má vyjadřovat neběžné věci běžnými slovy, ne běžné věci neběžnými slovy, i když běžné věci běžnými slovy ukazovat může, ale jen neběžným způsobem "toto radoby haiku je dobre ci spatne vytvorene" - u tohoto pokusu o haiku to nemá cenu řešit, páč to haiku není, protože to nesplňuje náležitosti, které haiku mít má... bohužel (nebo možná spíš bohudík) v umění se nehodnotí snaha, ale pouze výsledek

moorgaan
27. 08. 2008
Dát tip
mate sama proc?..ale haiku neni o proc? ale o snaze neco vyjadrit jinak nez bezne, skryt v tom presah vyjadreneho , ktery vychazi z poetiky a s poetikou se celkem dobre snoubi, myslim, ze nikdo z nas tady zas tak dobre haiku nerozumi, aby mohl jasne a presne urcit co haiku je a zda prave toto radoby haiku je dobre ci spatne vytvorene, zda tam prebyva a nebo neco chybi a zda volena slova do tech radku patri ci nikoliv.. snaha se pokusit o jakekoliv haiku je daleko cenenjsi nez vlastni dilo, ktere z te snahy vzejde..

Paulart
26. 08. 2008
Dát tip
Zvrhlíku, proč takhle oklešťovat jazyk? Proč by nemohlo být v haiku slovo "bělavé"? Na počet slabik já nehledím, to už mě přece znáš, ptám se čistě jen pro ten nezvyklý tvar. Stejně tak novotvar. Můžeš ho použít v haiku? A jestli ne, proč ne? Že se ho běžně neužívá? A třeba se najde nějaký potřeštěnec, který klidně z rozvernosti ducha řekne: Koukej, bělavý leknín. Druzí se na něj budou dívat s údivem v očích, ale to slovo je legitimní, nadto má nádech náznaku, slovo bílý je jednoznačné, ale bělavý, v tom je skrytá nejistota: Je tam opravdu? V té mlze?

Zvrhlík
26. 08. 2008
Dát tip
Protože haiku věci nepřikrášluje. (Proč bělavý a ne bílý? Kvůli slabikám?) Slovo hovno se běžně používá, na rozdíl od poetismu bělavý - už jste někoho slyšeli (kromě básníka) říkat: "Hle, bělavý motýl!" Já tedy ne... Bělavý je jak poetismus, tak navíc i archaismus. A to především. Běžně se toto slovo rozhodně nepoužívá. moorgaan: "...jasně že viděl, každé ráno odmyká den" - jo ale to jsi měl nasazené metaforické brejle, které při psaní haiku nelze používat...

Paulart
26. 08. 2008
Dát tip
Jako nadbytečné tu vidím i slovo "jasné", neboť světlo takové většinou bývá.

Paulart
26. 08. 2008
Dát tip
Co se odmykání dne, květu atd. světlem týká, opět musím souhlasit se Zvrhlíkem. Je to metafora, navíc dost otřelá, tedy klišé. Ale poetismus? Ten v haiku přece být může. Když vulgarismus, proč ne poetismus. Když "hovno", proč ne "bělavý"?

moorgaan
25. 08. 2008
Dát tip
Zvrhlík...jasně že viděl, každé ráno odmyká den ..odmykání není věc zámku, jak to vidíš ty, a k odmykání nejsou potřeba jen klíče, jenže ty vidíš věci pragmatičtěji než ve skutečnosti jsou a proto težko budeš někdy vnímat souvislosti.. bělavý není poetismus a dá se v haiku použít

Zvrhlík
25. 08. 2008
Dát tip
Světlo nic neodmyká, páč nemá klíče... Navíc slovo bělavý je poetismus a nemá v haiku co dělat. "já to vždycky hned rychle napíšu a hned rychle vložim ani to po sobě nepřečtu" bohužel je to vidět... moorgaan: Už si někdy viděl světlo odmykat? :)

moorgaan
23. 08. 2008
Dát tip
po dlouhych mesicich asi opravdove haiku /*****

Rabb
23. 08. 2008
Dát tip
odmyká je schválně? jinak příjemný ranní obrázek-- :-)

Morasten
23. 08. 2008
Dát tip
Děkuji.. jej to jsem zase něco plácla..já to vždycky hned rychle napíšu a hned rychle vložim ani to po sobě nepřečtu:/ stydim:)

Velmi hezké haiku.TIP Akorát se píše SKRZ

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení

© Dobrý spolek

Nahoru