Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Fotka

30. 08. 2008
10
46
5551
Autor
Lakrov

 


Prolog:


Slečno, co byste řekla na to, kdybychom vás vybrali jako tvář měsíce.

Ach! Chtěla bych... Já nevím... Já myslím...

Ty nemáš co myslet! Ty máš děkovat!



Fotka


Dívko spanilá

z fotky léta

Je mi tě líto...

a mám z tebe strach


Plakát očima

každý svléká

Když potká tě živou

klopí zrak



Možná`s jen vězněná

uvnitř té krásy

v níž člověk duši

nehledá


Boky, pas, ramena

ústa a vlasy

Ruku však nikdo

nepodá



Do pytlů nastroj se

pomaluj blátem

prokousni ret

a zcuchej vlas


Tomu, kdo z dívky té

dál bude blázen

teprve potom

dej svůj hlas



46 názorů

Lakrov
10. 02. 2009
Dát tip
Ještě avízo :-)

Lakrov
10. 02. 2009
Dát tip
Pro Květoň Zahájský: Prolog je něco jako scéna ze života. Následující báseň už je jen subjektivní reakcí, pocitem, plynoucím z takové situace. Děkuji za návštěvu.

Lakrov - nevím jak to citlivě napsat. Básnička je to hezká. Je rytmická a rýmuje se... Nic pro ti ní. Ale ten prolog, ten je geniální. Mistrovský kousek. Za ten máš u mně pochvalu a tip.

Milly
23. 09. 2008
Dát tip
Říkanka..- ale pěkná. .-) A prokousnutí rtu tam sedí.. (pro zohyzdění)

Lakrov
23. 09. 2008
Dát tip
Pro Milly: Děkuji za komentář, přišedší odjinud, než z té zastracené diskuse :-) Tohle asi je takové... prvoplánové, jak někteří kritizují, ale já básničky (hluboké a možná žádné) psát neumím.

Milly
23. 09. 2008
Dát tip
a kdo chce, může si přece vytisknout.

Milly
23. 09. 2008
Dát tip
Mně se líbí spíš to pod prologem.. .-) (a na povídku se samo taky těšim..)

Lakrov
20. 09. 2008
Dát tip
Pro Kastel: Moje povídky jsou strašně dlouhé. Mně by se je z obrazovky číst taky nechtělo. Tak Tě před nimi raději varuju :-)

Kastel
20. 09. 2008
Dát tip
...povídky se s compu blbě čtou, tak hledám spíš kratší kousky. Třeba se někdy do něčeho delšího pustím....

Lakrov
20. 09. 2008
Dát tip
Pro Kastel: Dík za návštěvu. Tohle je jen tak mimo. Píšu spíš povídky.

Kastel
20. 09. 2008
Dát tip
povedená věc

Lakrov
13. 09. 2008
Dát tip
Pro pathagonia a Ginna Avro: Asi mi nejde o umění. Spíš o 'upozornění'. Děkuji za návštěvu (ale nevyhýbám se případné další diskusi :-) )

Lakrov
13. 09. 2008
Dát tip
Pro Ginna Avro: > zda se upřednostňuje povrchnost na povaze dotyčného Já ji neupřednostňuji. Snad je to (i když špatně) z textu znát. Ale je možné, že je můj pohled nemoderní. Nedivím se tomu. Ale nesnažím se přizpůsobit.

Ginna Avro
13. 09. 2008
Dát tip
jde o to, zda se upřednostňuje povrchnost = na povaze dotyčného:)

Lakrov
11. 09. 2008
Dát tip
Pro Ginna Avro: > jenže to tak nebývá A to je dobře, nebo špatně? :-)

Ginna Avro
11. 09. 2008
Dát tip
Jenže to tak nebývá...

Lakrov
10. 09. 2008
Dát tip
Pro nonamebeast: Ono je to spíš takové 'osobně orientované', takže se Ti nedivím. Spíš naopak :-) Dík za komentář.

nonamebeast
10. 09. 2008
Dát tip
ten prolog je úžasný...ale ten zbytek mě auž nějak moc neoslovil

Lakrov
09. 09. 2008
Dát tip
Pro rebecca13: Děkuji. Voní trochu podzimem. Loňským; nebo ještě dřívějším?

Lakrov
01. 09. 2008
Dát tip
Pro avox: > ...krása duše a charakteru, ale oči vidí jen ty vnější znaky... Teď už tomu dilematu rozumím :-) (Z předchozího komentáře vypadala zmínka o dilematu, jako že se muži rozhodují mezi 'hezkou' na jedné stráně a řekněme 'oduševnělou' na straně druhé. Díky za vysvětlení. Přežitá přisloví se konzervovat doufám nepokouším.

avox
01. 09. 2008
Dát tip
Ne až tak doslova, ale nenašla jsem v tu chvíli lepší vyjádření - většinou se mluví o kráse duše a charakteru, ale oči vidí jen ty vnější znaky a tak nastává to dilema... :-) koukám, že mi neprošel tip, tak dodatečně

Lakrov
01. 09. 2008
Dát tip
Pro avox: (omlouvám se za přehlédnutí) Mužský -- spíš pohled, než dilema -- z toho možná trochu prosvítá, ale nabádání panenek k vysedávání v koutě v tom určitě není záměrné. Pokud ho v tom vidíš, pak je chyba nejspíš na mé straně, při přenášení myšlenky do slov. Děkuji za komentář.

Lakrov
01. 09. 2008
Dát tip
Pro mánemá: Děkuji za návštěvu. Když už musíme číst něco, co se nám nelíbí, může nám to doufám alespoň pomoci utřídit si myšlenky. Třeba formou sepsání kritiky. Snad Ti tedy i tohle bylo k něčemu užitečné. Já píšu hlavné povídky. Tohle dílko je takové... mimo :-) Pro Laura Eleonora: Zaujal mě postřeh, že muži se krásných dívek bojí. Nesetkávám se s ním poprvé a myslím, že je značně pravdivý. Ano, myslím, že (to co píšu) je účelové :-) A děkuji za zmínku o nadčasovosti. A ta Tvoje poslední věta (Krásu si člověk nosí uvnitř...) je tak pravdivá, že svým obsahem, obávám se, převyšuje informační hodnotu celého mého díla. Díky za zastavení. Vítánas.

mánemá
31. 08. 2008
Dát tip
Jsem na tom podobně jako mylenka. Ačkoli o takové povrchnosti, nehloubce probíhají velmi hluboké debaty, tak mám potřebu nesouhlasit. Předvídatelnost kritiky, hodnocení předkládaného obrazu, zaškatulkování, pokud mám použít opět jasná slova. Krása, krása a zase krása. Neba mě to soudit a už vůbec ne duši z plakátu, že pěkně děkuju.

Marcela.K.
31. 08. 2008
Dát tip
Já zas nevím jak se žlutí :-))

Horavin
31. 08. 2008
Dát tip
OK, už vim jak na to, věděl jsem jen, jak se žlutí, ale nějak se mi to neujalo. Tohle je asi novinka, protože pokud vím, se v dolním rámečku fajfkovalo a v tom jsem se taky moc nevyznal.

Marcela.K.
31. 08. 2008
Dát tip
Horavine, když odpovídáš, tak mě zamodři , ju ;-)

Marcela.K.
31. 08. 2008
Dát tip
Tramal je na bolest, nebo Tralgit :-)) Ty víš, viď ...nepotřebovala jsem soukromou zprávu, abych "pochopila"... MTR ;-) Jo a těším se na novou povídku i když zatím tě nemám celou přečtenou :-)

avox
31. 08. 2008
Dát tip
Sedávej panenko v koutě, aneb dlouhé vlasy - krátký rozum... nejsou to už dnes přežitá přísloví? :-)) Takové věčné mužské dilema mi z toho čiší...

Lakrov
31. 08. 2008
Dát tip
Děkuji všem za návštěvu: Pro mylenka: Prolog? Mám plnou hlavu (nevyslechnutých) rozhovorů :-) (Zánět plic a mnoho prášků, mezi nimi Trimix nebo Tramal(?) pro utišení bolesti). Jinak je to průhledné. Od začátku (když mě vůbec napadlo něco takového sepsat) bylo. Rozumím. Čeká se ode mě víc. Jenže ne každý by se v tom pak vyznal. Schylovalo se suce k jakémusi třetímu 'globálnímu' plánu, ale nakonoce zvítězila právě ta jednoduchost. Pro Vaud: Přidat fotku? Já ji sem dát nemohu, ale pokud o nějaké (publikovatelné :-)) víš, tak se nebráním. Nejlépe takovou tu -- hraničící s poedofílií :-)) Pro danka: Bláznů zajímajících se cokoli do hloubky ubývá. Zato přibývá vševědoucích 'chodců po povrchu'. To je 21. Jednou, až už se básničky nebudou psát z lásky, ale v číslech (ekonomických údajích) se možná dočkáme i stavu, kdy milenci, štítíce se osobního kontaktu jeden s druhým, si spolu se svými 'čísly' pošlou taky hloubkovou fotografii své osobnosti i anatómie, kterou si pak ten druhý bude moci na svém (bude se tomu ještě říkat PC?) pustit jako virtuální realitivitu. Milování naroste do úplně nových podob. Všechno potřebné se bude dát koupit v nějakém konzumu, zabírajícím 1 km2 (místo parku s lavičkami) za městem a v Bruseli na tu bude ministerstvo. Pojedu do Brusele a vezmu si šajspapír! Pro Pohádkářka z pomerančových květů: Ani nevíš, jak`s mě potěšila svým těšením se na povídku. Přijít mi takových výzev víc, sednu a nebudu dělat týden nic jiného, než dokončovat některou z rozdělaných. Poslední byla někdy v břenu. Fak se Ti (některá) tolik líbila, že si na ni vzpomeneš ještě teď? Jsi povzbudivá. Specielní Dík. Pro Horavin: Báseň možná nemusí bejt nepředvídatelná. Někdo (já taky) má však rád překvapení. Jenže se pořáď snažím tolik předvídat, že se málokdy nějakého dočkám :-) A teď koukám, že jsi taky 'analytik', když jsi prokoukl ten můj neaplikovaný 'globální' plán. Pro Makrelka: v jedné z pracovních verzí bylo namísto: /PROKOUSNI RET/ měkké a 'nekrvavé' /KOUSNI SE DO RTU/ Stále by se to tam vešlo. Budou-li s tím souhlasit i ostatní...? Všechny vás miluju. Nebo Trimix?

Makrelka
30. 08. 2008
Dát tip
Skvělej prolog a potom zklamání. Při prokousnutým rtu mi naskočila skoro husí kůže.

Horavin
30. 08. 2008
Dát tip
Rozumím, v tom je právě zakopanej pes, na momentu překvapení stojí každá reklama, celej zábavní průmysl (včetně kterého se básnička dotýká) jenom jsem se chtěl zeptat, zda to bezpodmínečně platí u poezie a je-li předvídatelnost či nepředvídatelnost natožpak dráždivý moment překvapení podstatným atributem těchto veršů. Konkrétně u nich mě také nic zvláštního nepřekvapilo a přece mi u nich nevadí ani jejich prvoplánovost, což netvrdím z obavy že by někdo něco neskous. Nejlíp se skousne o čem se neví. Horší je to s šedou realitou.

Marcela.K.
30. 08. 2008
Dát tip
Nemusí :-)) ale já mám radši, když mě překvapí něčím, co jsem nečekala. Je to jen můj pocit a Lenka, jak ji znám, ho skousne ;-)

Horavin
30. 08. 2008
Dát tip
...a musí bejt báseň nepředvídatelná?

Vaud
30. 08. 2008
Dát tip
jo jo, bojuju, jestli sem nemám dát nějakou fotku*

Marcela.K.
30. 08. 2008
Dát tip
Prolog skvělej :-) Jinak mi je jasné, co nám chceš sdělit ;-) ale něco mi na tom vadí...možná ta prvoplánovitost...už po první sloce je mi jasný o co v básni půjde... nic mě nepřekvapilo, rozumíš?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru