Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Tisíc dní

02. 09. 2008
15
42
5163
Autor
Oldjerry
Tisíc dní... Kurňa, to to utíká… Když jsem 7. prosince 2005 poprvé otevřel stránky Písmáka začala se prohlubovat ještě dnes nepříjemně doznívající Písmácká krize. To jsem ovšem nevěděl… vyvaloval jsem oči a četl ze všech sil. První věc, kterou jsem přečetl byla úplně nová báseň JiKo s pořadovým číslem 187 181 nazvaná Ministerstvo vnitra. Fňoukl jsem si pod čumák : no – to to pěkně začíná, ale po přečtení prvního řádku, prvního verše jsem už věděl, že je to – jak už název bývá – jen upoutávka. Báseň docela fajn i podle mých dnešních měřítek, od té doby trochu transformovaných. Tip jsem mu však dal až o hodně později, když už jsem vzpomínal na ten začátek.

Dnes je 2. září 2008 – číslo díla, vloženého skoro na minutu přesně tisíc dní od minuty mého prvního vstupu, nese číslo 294 508, jmenuje se Zdát se spolu a jeho autorem je sestřička.sluníčko. Nějak jsem si přál, aby to byl zase JiKo, ale uznávám, že to nemohlo vyjít. Nevadí – svých tisíc dnů oslavím se ségrou… a její lyrickou ódou. Ostatně – je dobře napsaná, sestřička umí, jen kdyby to zase nebyla ta osobní lyrika...

Tisíc dní… Slušelo by se napsat nějakou oslavnou ódu na Písmáka. Přešlo mne to vteřinu potom, co mne to napadlo. Poučil mne můj poslední pokus vyvolat diskuzi na téma Vulgarity. Tak zůstanu při zemi a jestli něco napíši o Písmákovi, tak jenom to, že to není jen server, jen literární server, že je to fenomén. Jak jsem se tak pod různými nicky proběhl po šesti podobných literárních serverech, Písmák mi svým celkovým vzhledem, stylem, náplní a nakonec i obsazením od autorů až po adminy vyhovuje ze všech nejlépe.

V tento den – jak se sluší – odpouštím všem, kteří se do mne kdy strefili neprávem (názor na právo se asi bude různit) a zároveň požádat o pardon ty, které jsem zbytečně a neprávem osolil já. Názor na zbytečnost a neprávo se asi bude různit…

Co dál ? Za deset dní odjíždím na Šumavu podívat se, co roste v pořádných lesích… Houbařskou dovolenou na Šumavě plánuji už jedenáct let – a vždy mi do toho něco vlezlo. Držte mi pěsti! Ať tentokrát vše proběhne podle mé představy a ať nejedu domů s dlouhým frňákem. Udělal jsem co jsem mohl : vybral lokalitu, týden s úplňkem, nabrousil nože, vyčistil… co vyčistil : vydrbal koše, vypůjčil sušičku, našel trasu, naplánoval jídelníček, sepsal potřebný nákup na týden, zaplatil zálohu… prostě dal jsem si záležet. Tak ať chodím, chodíme po správných pěšinkách… až se vrátím …ale co já vím. co bude. Uvidíme, uvidíme se.

Vzpomenu si na vás v tisící a jedenáctý den patnáct kilometrů za Vimperkem. Tím a právě tam načnu svou druhou tisícovku strávenou s Písmákem, s vámi a spoustou někdy slabších, někdy průměrných, ale hlavně dobrých až bezvadných děl a prací. Stojí to za to, i když to tu občas srší, skřípe, smrdí, vrže, píchá a mrcasí. Pod slovem mrcasí si můžete představit cokoli, co je protivné a vaší mentalitě nejvzdálenější.

Zdravíme vás všichni : nejen oldjerry, ale i Olda, oldík, old, dokonce i exhibující blbec, vůl a bůhvíkterý další dědek ještě… no – to koukáte, kolik nás je, co ?

42 názorů

Oldjerry
07. 09. 2008
Dát tip
vindale - vždyť od tebe - od vás - taky... dík

hodně zdaru Olde - tohle bylo milý :)

Oldjerry
04. 09. 2008
Dát tip
Ď

baronka
04. 09. 2008
Dát tip
Jistě držím palců pět jeden v úrodné zemi srdce bylo sucho teď prší to půjde

Oldjerry
04. 09. 2008
Dát tip
Baronko - držím ti pěsti ! Pomsti se mi stejně !

baronka
04. 09. 2008
Dát tip
Hmmm hm to je pěkné a zaokrouhlené a jako na houbách báseň hřib a tahle je statný křemenáč přeji další tisícovku Koncem měsíce jedu také za Cheb do lesa pokleknout

JiKo
04. 09. 2008
Dát tip
já na to mám trik, ona ta slečna je na fotkách z mýho prvního srazu :-) Naja se jmenovala:)

Oldjerry
03. 09. 2008
Dát tip
JiKo - to já si zase sakra pamatuji, která holka mne sem přivedla ...vesuvanka....

Marcela.K.
03. 09. 2008
Dát tip
Taky to meumím...ty oslavy. Skoro bych řekla, že čím jsem starší, tím míň slavím... třeba jen proto, že to mám nějak jinak- bez povelu, bez důvodu :-) Ale na houby bych fakt jela :-))

Oldjerry
03. 09. 2008
Dát tip
Naštěstí tyhle hříbky jsem nechytil ani navojně... JiKo - třeba můžeš oslavit 1729 dní... tomu se nedá nic vytknout.

JiKo
03. 09. 2008
Dát tip
já si tedy ale nepamatuju co jsem četl jako první, už skoro nevím nick tý holky co mě sem přivedla:-)

JiKo
03. 09. 2008
Dát tip
:-) no du si spočítat jaké výročí vychází mě :-)

Mezi prstama na noze, třeba:)

Oldjerry
03. 09. 2008
Dát tip
sestři - jo! jedlých, protože já nesbírám nic, co neznám a dokonce i ty co znám a jsou jedlé... jen jednou. Dík - tvé přání mne na dovču vyprovází.

Oldjerry
03. 09. 2008
Dát tip
Možná je to, Pišto tím, že v trojúhelníku ordinace-hospoda-domov (najmě tedy v Praze) se těžko houby mají kde chytit

Old: To bude možná důvod, že jsem letos nenašel ještě ani prašivku...:)

srdečně..chybička,jsem v práci totiž a píši v rychlosti:o) takže si připíjím s Tebou,Oldi.."cink"..na další tisícovky:o)

..mám teď slzy v očích a nevím, jak mám vyjádřit, že Ti tak MOC děkuji... Mám Tě ráda, Oldi a přeji Ti příjemnou dovolenou a košíky, ať máš plné hub a hlavně JEDLÝCH ! A...hezké babí léto a...že se zase těším na Tebe...Já v sobotu na pár dní také odjíždím, vlastně odlétám za sluncem, za prohřátými oblázky..Měj se krásně, srdečbě zdraví sluníčko:o)

Oldjerry
02. 09. 2008
Dát tip
599. vážný varování : Jak se budeš zabývat prsisky, najdeš houby...

Ale houbelec. Bez prsou (alespoň na dohled) je sběr hub zcela nudný.

Oldjerry
02. 09. 2008
Dát tip
satanáši - satan a satanáš jsou proklatě diametrální rozdíly a sakra : kdo by to měl vědět líp, než ty ? Pišta + Aleš % najděte ještě nějakou zpětnou vazbu a dejte to dohromady. K houbám prsa nejsou třeba, co si najdete jako alternativní zpětnou vazbu - to holt ! ovlivnit nemůžu (:-D)

To záleží na tom, má-li Aleš krásná prsa.

satannáš
02. 09. 2008
Dát tip
tož ať rostou a pevné zdraví....:o))) trochu jsi mně zklamal s tím satanem a svinstvem, ale budiž Ti pro tentokráte odpuštěno....:o)))))))

Diana
02. 09. 2008
Dát tip
Tak to dejte dohromady vy dva! Pišto a aleši.

já zas houby můžu jíst třikrát denně, ale ke sbírání mě nikdo nedonutí :o)

To já to mám lepší. Sbírání hub mě nesmírně baví, ale do úst bych to nevzal ani kdyby mě mučili:)

Oldjerry
02. 09. 2008
Dát tip
ségro - avi

Oldjerry
02. 09. 2008
Dát tip
Připadá mi to, jako bych si žebral o pozornost, ale vím, že to takhle vůbec neberete. Děkuji vám za každé slovo extra a slibuji, že nebudu žrát muchomůrky zelené, jízlivé, panterové, satany, vláknice Patulliardovy a podobné svinstvo, i když i tady by se našli tací, kterým by to radost udělalo. Neudělám...jsem celkem dobrý houbař (o tom svědčí to, že jsem ještě naživu, item celá má rodina, kromě panímámy a mého táty, kterým však nebylo blbě po houbách, ale po devadesáti letech života).

makros
02. 09. 2008
Dát tip
* ať se daří do další tisícovky. :-)

Honzyk
02. 09. 2008
Dát tip
..mej se fajn...........)))

tak at rostou - o vikendu na severu jich bylo hodne, tak snad budou i na sumave. ten stromecek potvrzuji. fotka je opravdu hodne rozmazana :-) a za pekne povidani tip :-)

Garth
02. 09. 2008
Dát tip
Jinak já byl na Houbách tenhle víkend a v neděli večer už jedl smaženici. Kromě hub jsme v lese našli i vánoční stromeček, což jsme schopni dokázat rozmazanou fotkou z Ájinýho mobilu.:-)

Garth
02. 09. 2008
Dát tip
Smířený a přátelský shrnutí pobytu na písmáku. Ač pěkně vyjádřený subjektivní pocit, nechybí mu nadhled. Nelze netipovat a hodně štěstí s těmi houbami... a pěknou dovolenou.

Ano! Houby! Kde letos ty mrchy jsou???

Norsko 1
02. 09. 2008
Dát tip
ať je těch hřibů aspoň tisíc, ti přeju :-)

Diana
02. 09. 2008
Dát tip
Krásná úvaha. obdivuji lidi, kteří si uvědomují různá výročí a umí se nad nimi pozastavit, zamyslet. Já to nedokážu, ale chtěla bych. Líbí se mi to. Také přeji vydařenou dovolenou a bohaté úlovky!

vesuvanka
02. 09. 2008
Dát tip
Oldjerry - pěkně jsi to napsal :-)). Přeji Ti krásný pobyt na Šumavě a bohaté úlovky hub. Sama nejsem žádná houbařka, ale kdykoliv jsme byli s rodinou na Šumavě, rostlo hub, zejména hřibovitých tolik, že jsme o ně, jak se říká, téměř zakopávali :-)))

tisíc dnů mezi námi jako nekonečno nevypadá... (kousek z jedné z nejstarších písní skupiny Nerez)... to mě tak napadlo při tvém rozjímání. Na Písmáku, stejně jako v životě, potká člověk spoustu lidí, tak proč se divit, že někteří nám prostě nesednou... a ještě mě napadlo, že v tvém věku bude znít docela dobře, když po návratu ze Šumavy budeš nad událostmi mávat rukou se slovy "to jsem byl ještě na houbách..." :o) tak ať je víc sušených hub než sušení huby :o)

avox
02. 09. 2008
Dát tip
Vybral sis dobře - ať už na Stachy, na Kvildu nebo Kubovku... tak ať najdeš a nezmokneš :-)

macecha
02. 09. 2008
Dát tip
Oldjerry - přeji hezkou oslavu těch tisíce dnů,zasloužíš si ji určitě. Pro mne jsi skoro jako učitel, i když jsem se tomu kdysi bránila, coby tele nové na "Písmáku". Však si na to určitě vzpomínáš. Tak se nám ve zdraví vrať, čtu si ráda Tvé veršíky i úvahy. A když Ti někdo nadává, ať Ti vleze na záda. Také jsem to tu už zažila, ale zase to ukazuje na to, že jim nejsi lhostejný, což také není k zahození. Tak se měj a nasbírej hodně hub a nejen to, i hodně inspirací, čímž zase budeš živit nás, kteří Tě máme rádi.

dadíková
02. 09. 2008
Dát tip
tak ať ti do toho tentokrát nic nevleze.... :)

Oldjerry
02. 09. 2008
Dát tip
ségro - avi

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru