Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Marathon

02. 09. 2008
12
17
1822
Autor
Houmeles
 
 
hospodský hukot –
cigaretovým kouřem
proběhl Keňan


17 názorů

Zvrhlík
21. 09. 2008
Dát tip
"Není to prvoplánový symbol, spíš ukrytý v obraze naprosto konkrétním, nesymbolickém. Haiku se pak tváří tak, že symbolický výklad tam byl vložen až čtenářem." - naprostý souhlas

Houmeles
21. 09. 2008
Dát tip
Přesah je opravdu obtížný vysvětlit, Zvrhlík to vysvětlil poměrně dobře, jen se "symbolem" je třeba nakládat opatrně. Není to prvoplánový symbol, spíš ukrytý v obraze naprosto konkrétním, nesymbolickém. Haiku se pak tváří tak, že symbolický výklad tam byl vložen až čtenářem. Najednou pochopí, rozbřeskne se mu. A haikuista se může usmívat, možná tam původně neměl v úmyslu vkládat takový obsah. Jen viděl, zaznamenal.

Zvrhlík
20. 09. 2008
Dát tip
To ti asi nikdo přesně nevysvětlí. To zřejmě není pojem, který by měl nějakou přesnou definici jako má např. kireji nebo kigo. Aspoň já o takové nevím. Asi nejblíž k tomu má symbolický výklad, "objevení/odhalení" rozdílného obrazu související s tímto vyvolaného na základě asociace s doslovným čtením tohoto haiku atp.

jorel
16. 09. 2008
Dát tip
lahodné *

Zvrhlík
05. 09. 2008
Dát tip
I když mi přesah spíš uniká (protiklad zdravého a nezdravého životního stylu?), za mimo jiné velmi povedené aliterace ti tip dám. Haiku to je nadapité a originální a eufonie je navíc pro mě jako bonbónek. Rád si na ní smlsnu. Keňan je na televizní obrazovce, že? A před ní se objevil obláček dýmu. Nebo se pletu? - když teď čtu tvůj komentář, tak se asi nepletu. Další plus. Bylo mi to plně srozumitelné, aniž jsem si musel přečíst tvůj "vysvětlující" komentář. Jediné co je pro mě trošku diskutabilní, je použití slova hukot. Nevím, zda je plně adekvátní v daném kontextu, ale výsledný dojem to nekazí ani pokazit nemůže. Mám radost, že můžu konečně po dlouhé době udělit nějakénmu dílku tip, aniž bych musel slevovat ze svých poměrně přísných kritérií. Jen houšť a větší kapky! (PS: Je tam ještě jeden kontrast mezi hospodským žvaněním - a činem - aktivním sportováním.) Navíc splněno i 5-7-5, takže i počítači slabik si přijdou na své.

moorgaan
03. 09. 2008
Dát tip
ale to haiku jaksi neprobehlo.-))

Yentl
02. 09. 2008
Dát tip
Hospodský hukot... kouřem Keňan... aj to pěkně zní :o). *

Houmeles
02. 09. 2008
Dát tip
Dík, čtenáři, trochu jsem pozměnil úvod. Na nádraží se takhle mohutně nevyhuluje, to je fakt, midine. I když tam zase občas někdo běží, aby stihl vlak. Ale tenhle Keňan běžel v televizi. A byla to nádražní hospoda.

makros
02. 09. 2008
Dát tip
*M

midin
02. 09. 2008
Dát tip
nějak mi tam ty cigarety nesedí

Paulart
02. 09. 2008
Dát tip
*t (co dodat?)

Honzyk
02. 09. 2008
Dát tip
...chapu Kenana, a uz me sere, jak furt vyhravaj, ale cigara na nadrazi jdou mimo me, navic se mi, i kdyz cejtim cigarovej kour, dela blbe..:)...jinak voni fakt behaj jak namydleny "vlaky"...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru