Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Čtyři krátké nedodělky

03. 09. 2008
12
15
4140

Červ

Narodil se v prázdné popelnici vedle nedopitého krabicového vína. To se pro něj po dobu několika následujících dnů stalo jediným zdrojem potravy a konverzace. Vzájemně probírali svět tam venku. Trpkou příchuť a význam bytí. Oběma bylo jasné, že dříve či později jejich přátelství skončí. Vína ubývalo a červ měl při rychlosti svého dospívání stále větší hlad. Přestože si nejlepšího přítele velice vážil, nemohl se dočkat až zemře. Pokládal si spoustu otázek ohledně smrti.

Ten okamžik se neodvratně blížil. Ze zmačkané krabice odtékaly poslední kapky lepkavého vína a přes víko popelnice dovnitř proklouzly dva paprsky slunce. Kapky bezezbytku vyschly a červ konečně spatřil smrt. Toužil po ní od narození.

 

 

6 vrahů

Jedné zamračené středy se sešlo v hostinci U zeleného vlka šest vrahů. Usedli k nejdelšímu stolu a objednali si láhev červeného vína. Jeden z nich víno ze zásady nepil, ale protentokrát se přizpůsobil ostatním. Zabili by ho, kdyby tak neučinil. Připili si na zdraví všech žijících bytostí a vytáhli ze svých kufříků deníkové zápisky. Předčítali až dlouho do noci.

 

 

Jediný vůdce

Každý úterní večer jsme se scházeli ve staré kapli. Jelikož jsem byl nejrozumnější ze všech, zcela přirozeně jsem usiloval o pozici vůdce. Ale ti ignoranti mě vůbec neposlouchali a dokonce mi dávali poměrně sugestivně najevo moji zbytečnost. Jedné prosincové noci jsem se tedy rozhodl razantně zakročit a sjednat si patřičný respekt. Kluka, který si říkal Signál, jsem demonstrativně ubodal nůžkami, zbytek jsem zamýšlel potrestat slovně. Ty svině mi ovšem i v takto vypjaté situaci dokázaly vzdorovat. Křičeli po mně, spílali mi, načež nezbylo jiné možnosti, než zmizet. Po několika minutovém úprku jsem se schoval v neobydlené chýši nedaleko za vesnicí. Uslyšel jsem kroky. Tráva šustěla a ve vzduchu byl cítit lidský pot. Byli mi v patách. Jen tak okrajově jsem přemýšlel, co by se asi stalo, kdyby mě našli.

 

Nádraží

Byla chladná březnová noc, když vlakové nástupiště pohltil nepříjemný zápach. Byl tak silný, že se i bezdomovec skrčený na lavičce překulil na druhý bok, načež upadl zpět do snů. Stál jsem se svým přítelem jen nepatrný kousek od kolejiště. Po předlouhém tichu, jež doprovázela značná únava, jsem se odhodlal k zahájení konverzace. Ten odporný zápach tak mohl alespoň částečně zmizet z našeho vědomí. Zeptal jsem se, v kolik nám to jede, přestože jsem tuhle informaci nepostrádal. Odpověděl, že nikdy, což mě zaskočilo. Nebyl jsem u něj na podobný smysl pro humor zvyklý. Vlastně jsem nebyl zvyklý vůbec na žádný humor. Nikdo nemohl být natolik zkušený a odvážný zároveň, aby mě rozesmál.

„Ne, nedělám si srandu; očekávám, že to víš. V kolik nám to jede?“ naléhal jsem, protože mě začínal způsob jeho chování zneklidňovat.

„Nikdy.“

Dodnes jsem takřka bytostně přesvědčený, že si plánovaně koledoval o pád na koleje. Nejspíše by si rozbil hlavu a za pár minut vykrvácel.


15 názorů

G_B...:?? :)

G_B_Show
03. 02. 2009
Dát tip
Pokud ne Stvn, tak já určitě:)

Zemřel kamarád :) Díky za kritiku.

pozorovatel
30. 11. 2008
Dát tip
Červ: to zemřel on nebo kamarád? líbilo by se mi, kdyby nebylo v textu zmíněno "červ" 6 vrahů obrovský potenciál, který si podle mě zahodil Jediný vůdce nelíbí se mi závěr ani trošku, nevim,jakou má spojitost s předešlým, naopak bych čekal něco ve smyslu Vůdce v exilu Nádraží mě uspokojilo. To je přesně ta překvapivá dvojakost, která zapůsobí. Nic se neděje, dva stojej na nádraží a přitom je v pozadí tolik.. super!

Také by mě hodně zajímalo o kom vlastně mluvil, protože já nejsem zrovna náruživý čtenář, takže by mě opravdu zajímalo, koho v tom vídí :)

Ne, ne, opravdu nevím, klidně řekni koho máš na mysli.

StvN
06. 09. 2008
Dát tip
Ten styl, to je něco známého. Nebudu říkat kdo, abych nic nevnucoval. Autor třeba ví.

Dovolil bych si ještě jedno avi...doufám, že se nenaštve :)

Alojs
03. 09. 2008
Dát tip
ano... u mě rovněž trefa do černého. nejvíce se mi líbí třetí část, pak druhá... a ehm... ono je to vlastně jedno. krásný vyprávěcí styl. *


Lakrov: Neboj se, však já jednoho dne příjdu s celou mozajkou :) Tohle je jen abyste tady měli co číst :DD Winter, clovrdik: Velice vám děkuji, jsem rád, že se tyhle nedodělky líbily.

clovrdik
03. 09. 2008
Dát tip
výborný myšlenky .. TIP !!!

Winter
03. 09. 2008
Dát tip
Líbí se mi 6 vrahů a to jakože hodně - a vlastně všechny následující minuatury. Mají šmrnc a protože jsou opravdu čistě napsané, nemusejí se podbízet, v té své zdánlivé prostotě vyváří významy přeci jen přesahující místo a děj, což je super. Možná jen pointa první miniatury byla krapet omšelejší. Tip (a rozmyslím si výběr).

Lakrov
03. 09. 2008
Dát tip
Být těch střípků víc, mohla by z nich být mozajka, vytvářející nebo dokreslující nějaký příběh. Ale i takhle je to zajímavé k zamyšlení. Ujsti mě, že se v tom neshlížíš (především ve druhých dvou) a máš ode mě tip :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru