Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Sluneční lampy

21. 09. 2008
14
24
2038

Sluneční lampy se zapichují do země na zahradě.Přes noc svítí slabým světlem z malé sluneční baterie.

Sluneční lampy v podzimním večeru

kdy se už tma z večerních keřů  plíží

nám v návrat slunce dají důvěru

ač zachovaly jeho světlo s tíží

 

Šedivé duchny mraků na nebi

šedivé duchny mraků na tvé duši

Sluneční lampy jsou tu potřebí

i slabým světlem osvítí, co tušíš

 

že je dnes jasné, dobré v prožívání

jak upečený chléb a pohlazení ruky

jak věrnost příteli,jak pomoc bez říkání

jak pújčka, kterou dáváš bez záruky


24 názorů

Díky,Jarmilo.

3. sloka moc! *T*

Děkuji,jsem OK

Rajmund
26. 09. 2008
Dát tip
Raději ne,..konec srandy:-)

Rajmunde,já jsem tvor dost primitivní,můžeš mi stručně napsat, o jakou knihu jde?

Rajmund
25. 09. 2008
Dát tip
Kniha Leviathanova- to mne napadlo jako první při zmínce o slunečních lampách:-)

Děkuji všem za poznámky i za besedu.Vědění znamená hodně, ale ne vše.Něco taky nevíme,co když to,co nevíme, je Bůh a duše?

A.H.
22. 09. 2008
Dát tip
to je zajímavé

Rajmund
22. 09. 2008
Dát tip
Zajímavá debata o duchovnu:-)

Moc pěkné, člověka to zahřeje. Tip

Marcela.K.
22. 09. 2008
Dát tip
Zažila jsem to o čem tu píšeš v komentáři. Vím o tom pocitu, kdy prostě víš. Zemřela mi babička a já to v tu chvíli věděla. Bylo 10 hodin a my psali písemku z matiky na střední škole(měla jsem z matiky jedničku...to pro úplnost) a já se nemohla soustředit, protože jsem věděla, že mi umřela babička. A ona přesně v těch 10 hodin zemřela... nebyla v nemocnici, nebyl důvod to očekávat a přesto jsem to věděla velmi jasně. Rozplakala jsem se a nemohal vůbec psát, natož počítat. Pak jsem jela ze školy domů a proti mně šla maminka s tetou a říkaly mi víš...a jáje nenechala ani domluvit:,,Babička zemřela, " a dodnes nechápu, jak jsem to mohla tak jistě vědět. Když jsem to pak řekla matikářovi, řekl, že mě nebude známkovat...odevzdala jsem jen prázdnej, pobrečenej arch papíru :-)

Víš ono je to jak kdy.Vědění je důležité pro praktický život,na druhé straně ne vše,co si myslíš,že víš,je opravdu tak.Příklad z mého života:Můj syn pavel byl před 4 roky na těžké operaci.Prosila jsem jeho patrona sv.Pavla,aby ho ochraňoval.Přesně v minutě,kdy operace v Praze Motole úspěšně skončila,poslal mi někdo o tom telepatickou zprávu.Zdravotní sestry říkaly snaše,že ješrě nic nevědí,Syn bzl ještě v narkóze,žádného z lékařů jsem neznala ani před tím neviděla.Tak kdo tedy zprávu poslal?Možná pochybuješ o existenci telepatické zprávy.Nepochybuj,to se zcela liší od tušení ,přání atd.Najednou zčista jasna ti to někdo dá do hlavy a ty víš, že je to pravda.Dostala jsem za dlouhý život takové zprávy jen 2.

Děkuji všem za poznámky.S tou duší je to těžké.Boha taky nikdo neviděl a lidé vněj věří.Ale přiznávám,že by se toho slova duše nemělo zneužívat a pořád o ní psát, jak to já dělám.Lze se vyjádřit i jinak.Píšu si to za uši.

A.H.
22. 09. 2008
Dát tip
pardón, pravdivé

A.H.
22. 09. 2008
Dát tip
pravdiv to je

vesuvanka
22. 09. 2008
Dát tip
Haničko, nádherná báseň a obzvláště mě zaujal závěr. Díky a TIP

pro mě jsi tu jediná básnířka, která umí zaujmout klasickými verši a zdaleka nejen zaujmout** moc dobrý tohle..

Rajmund
22. 09. 2008
Dát tip
Prolog-pravildo č.1-zatloukat, zatloukat..nic nevysvětlovat. Kromě básně mne zaujala poznámka o duši-perzeus. Myslím, že ve Tvé tvorbě je to jedna ze zásadních otázek a měla by jsiž již jí hlouběji v básních zabývat. Báseň se mi líbí.

líbí:) *

Honzyk
22. 09. 2008
Dát tip
...civilni, pomerne velka vypovedni hodnota, ne ze me oslovilo, ba primo, a bez legrace, primo zapichlo se do me...a jen ja vim proc. zatim asi, pokud se pamatuju tedy, pro me tvuj nejlepsi text...***

Diana
22. 09. 2008
Dát tip
Strašně krásné a pravdivé, zejména závěr! T*******

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru