Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Šumavské momentky

21. 09. 2008
16
26
4656
Autor
Oldjerry

Silnice ze Žlebů


Od hor k horám

No – zdánlivě to je blbost. Mám hory pár set metrů od domu – nač je tedy potřebuji měnit za jiné? Odpověď odkládám…. hledám ty důvody. První je ten, který by vyslovil zlomyslný kamarád : vole – jsi jak má ženská, nevíš co chceš a nedáš pokoj, dokud to nedostaneš. Trochu to šmajdá – nejsem ženská a naše hory mám rád.

Že by touha objevovat stále nové věci ? No - to už se blíží alespoň trochu k realitě. To není touha jen má, po objevech a objevování touží skoro každý : někdo objevuje nové brouky a bručí za to v Indii. Někdo objevuje nové léky a většinou se na něj za krátký čas zapomene. Někdo zjevuje nové mlhoviny, jiný kytky, další neolitická sídliště, nové pohledy na staré známé věci. Jsou i tací, co vyhledávají a objevují stále nové ženy. Hvězdář, botanik, paleontolog a archeolog, básník… a satyr.
Nejsem ten ani onen, žádný z nich. Nebudu si ani lichotit, že bych byl mykolog jen proto, že jsem už před lety objevil, že na Šumavě rostou houby. To je právě ten případ, že kdos Ameriku objevil - po milionech Kolumbů. Ony tedy mršky (houby) rostou všude, nejen na Šumavě, dokonce třeba i v podlaze naší chaty. Dovedně se při tom maskují, navenek předstírajíce, že jsou plísněmi.
Jo, to byl pokus o fór…

Houby ale rostou opravdu všude a to i ty velice žádané, jenomže v našich krajích rostou – na můj vkus – moc daleko od sebe. Kdysi jsem zažil houbovačky – v Beskydech, za Bezdězem, v Heřmanicích (můžete si vybrat - v republice je deset Heřmanic) a čas od času se mi ty houbařské orchideje vrací - ve snech, v mé představivosti - a týrají mne. Můj sen – odjakživa - byl najít hodně hub, hodně dobrých hub, hodně ceněných, spíše trofejních hub : bílých hřibů, křemenáčů, královských hřibů a pravých hřibů (za praváky je považováno více druhů, ale já mám na mysli ten, který pan Smotlacha pojmenoval Boletus boletus), nebo hřib bronzový… či některého ze pstřeňů…
To jsem doufal – já naivka – najít právě na Šumavě a to nejen letos. První dovolenou na Šumavě jsem si objednal už před dvaceti lety, jenže krátce před odjezdem jsem měl autohavarii. Další rok bylo špatné počasí, pak mi zaměstnavatel nedal dovolenou v sezóně hub. Změnil jsem zaměstnání (proboha - ne, kvůli houbám ne!) a neměl nárok na dovolenou. Pak jsem protrpěl podzim, když jsem se po nějakých lécích stal majitelem anémie. Než zabralo specificky vázané železo, bylo po houbách. Nato asi tři-čtyři roky jsem pracoval na takovém »japonském« místě, kde prostě nebyl čas na to, dovolenou si vůbec vybrat, natož to udělat v nějaký určitý čas. Sice jsem ji dostal slušně zaplacenou, ale houby… no – houby. Jednou mi onemocněla manželka, která je neodmyslitelnou družkou mých dovolených. Stejně bych tam sám neměl klid… Prostě a jednoduše : furt bylo něco, co vadilo, překáželo, znemožňovalo a – dost! nechci použít slovo z těch, proti nimž v podstatě brojím.

Tak to vyšlo až letos…
Lovecká chatka, již trošku moderněji vybavená, tři kilometry od rakouských hranic, kilometr za malou vískou, sice u silnice, ale nikoli frekventované, na kraji hvozdu, v tichu, klidu, no - paráda. Louky, lesy… sem tam mokřina.
Majitel nám předvedl, co vše nám umožňuje chata a okolí a už i tady zase vznikla skoro zásadní nepříjemnost. Už u otevřených dveří auta řekl : Vím, že jste sem přijeli kvůli houbám. No – nebudu vás šponovat – moc nerostou…. Já nevím proč – ale nějak nám to nevzalo náladu. Asi jsme si věřili a nejen sobě : i tomu počasí, které bylo na vině. Tři dny před naším odjezdem na Šumavu se ochladilo a to houby skutečně, ale skutečně nemají rády.

Tak na poprvé je toho dost – dlouhé texty unavují a dokonce otravují a lidi je nečtou.

 

Chata


26 názorů

Oldjerry
28. 09. 2008
Dát tip
sestřičko - díky. Nepoeto - už to hodnocení zní jako báseň v próze. Díky.

NePoe_ta
28. 09. 2008
Dát tip
Perníková chaloupka. Hříbky vyrůstají z ticha po bouřkách. Z ticha, ze kterého v uších zaléhá. Děda říkal, že nesnesou lidský pohled - spatřeny leknou se, zkoprnějí. Děsně všedné, přesto hezké šumnění, co si ho umějí vychutnat jen starśí páni :) -t-

pěkné počteníčko, příjemná chajda, překrásné stromy..*

Oldjerry
23. 09. 2008
Dát tip
Lojzíku - To u mne není problém - já totiž vůbec nic nepublikoval.

Alojs
23. 09. 2008
Dát tip
takže zpětná vrácečka, vábení flashbacků... taky to tak dělávám... většinu svých historek zaznamenávám s několikaletým zpožděním... ne hned...

Oldjerry
23. 09. 2008
Dát tip
Alois - ano a posléze i pětka, dál jsem se zatím nedostal a bůhví, jestli si ještě na něco vzpomenu. Skleróza je někdy milosrdná, ale většinou mne sere.

Alojs
23. 09. 2008
Dát tip
ha, má družka mě předstihla... :) ano, příjemné. jako vždy. ha, teď už mám "nakoukanou" celou trilogii. bude čtyřka? :)*

Oldjerry
22. 09. 2008
Dát tip
Pat - to jsem rád, že v tobě něco vzbuzuji, já totiž většinou uspávám (:-D)

Patcheesa
22. 09. 2008
Dát tip
příjemné počtení, opravdu jako z deníku, navodil jsi mi fajn pohodovou náladu a trošku jsi ve mě vzbudil chuť na cestování... ach joo :).

Oldjerry
22. 09. 2008
Dát tip
myl - ještě existují tři díly, tak se něco dozvíš...

Marcela.K.
22. 09. 2008
Dát tip
:-)) už jsem se to dočetla v pokračování :-) To byla jen bezprostřední reakce na rychlej konec...a jinak, víš, co, viď? Máš pravdu...mám kamaráda Romana, ale ten píše bez Caps Lock...a přezdívku má ruprecht :-))mú

Oldjerry
22. 09. 2008
Dát tip
mylenko - jaký prd? víš to, co ostatní. Jenže : tobě, jako ROMANově kamarádce rád prozradím i víc, pokud budeš chtít. Jen musím vědět, co tě zajímá... Pišto - já před tímhle houbovatem nebyl nikde deset let (1998 na Ibize). vindale a vesuvanko - děkánek A.H. - vítám tě u sebe, ještě jsem tě tu asi neměl. Všem vám děkuji za vašich očí kus a za výborný vkus.

A.H.
22. 09. 2008
Dát tip
dobře napínavé

A.H.
22. 09. 2008
Dát tip
vždy je krásné objevovat něco nového

vesuvanka
22. 09. 2008
Dát tip
a pěkné jsou i fotky :-)))

vesuvanka
22. 09. 2008
Dát tip
moc hezky napsané i s trochou humoru, ráda jsem si přečetla a těším se na pokračování :-))) TIP a díky

nojo tenhleten libovej českej folklór.. mám to rád**

Sedm let jsem neměl dovolenou - a vždycky když čtu nějaký takovýhle text, tak si říkám, že tentokrát už si to nějak zařídím :)

Marcela.K.
22. 09. 2008
Dát tip
No to je fakt skvělý!!! :-) A vím prd! :-)))

Oldjerry
22. 09. 2008
Dát tip
Dívky a hoši - díky za to, že si u mně ničíte zrak. Nějaké houby byly, ale daleko za očekáváním. Prostě vždycky se vše nepodaří. Jsem rád, že se vám to líbí, trošku mi to kompenzuje ten houbovovitý neúspěch...

ruprecht
22. 09. 2008
Dát tip
ale čtou... :-) *

Diana
22. 09. 2008
Dát tip
Ty ale umíš napínat! Tak byly houby nebo nebyly?!?! Krásné fotky, určitě jste se měli dobře.*

***

avox
21. 09. 2008
Dát tip
Tak vítej zpátky, doma nejlépe, zvláště když je chladno... :-)) */

neroušek
21. 09. 2008
Dát tip
Dobré počteníčko jako z deníku či kroniky a ty fotky- fantazie.Šumava,houby-už to je poezie,že ta psaná nestačí.Neroušek zdraví Oldjerryho a doufá,pokud si dobře vzpomíná, že se zdravím je to lepší.

Norsko 1
21. 09. 2008
Dát tip
co čech, to houbař. Našels houby, ale ta chatička ... jak z pohádky

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru