Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zastávka

05. 10. 2008
11
42
3259
Autor
Houmeles

 

v Čelákovicích

ztěžkly topolům  větve –

musím se zvednout

 


42 názorů

Zvrhlík
13. 10. 2008
Dát tip
Protože polemizuju s jorelem, který na tom staví obhajobu kvality autorových haiku.

Paulart
13. 10. 2008
Dát tip
Tak proč posuzuješ, má-li v seníku notebook?

Zvrhlík
13. 10. 2008
Dát tip
Ale to není rozhodující. Na literárním webu je rozhodující jak dobře kdo píše, ne jaký vede život. Alespoň pro mě.

Paulart
13. 10. 2008
Dát tip
Vím, že Houmeles existuje a že je takový, jak se tady jeví.

Oldjerry
13. 10. 2008
Dát tip
Joreli - ty jsi palice. Já ti tady servíruju, že ho uznávám, zajímá mne jeho psaní a ne jeho hygienické podmínky a ty mi tu zase dáváš avi s masáží, o které už jsem ti jednou něco napsal... Houmeles je skutečně výjimečný tím o čem a jak píše, polohou mezi ostatními, osou tvorby, nikoli však nějakou výjimečnou kvalitou. Jeho přednost je, že se s životem opravdu nebybrá ani ve svých dílech. Podobně ovšem zachází i s formou, což mu prochází právě pro tu výjimečnost témat a jeho postojům. Nakonec mám jeho díla ve svém klubu, to by snad mělo něco napovědět i tobě (tvé věci tam mám taky). Nazdar - předkládej své názory, ale nevnucuj je...

Zvrhlík
13. 10. 2008
Dát tip
jorel: nejsem naivní, nebudu se omlouvat za to, že něčemu zkrátka nevěřím, holt mě svým dílem nepřesvědčil Jak víš, že se mýlíme, když ho neznáš? Proč bych se měl omlouvat za své pochyby? Prostě mi jeho častý výskyt na netu nejde moc s představou bezdomovce (ať už dobrovolného nebo nedobrovolného) dohromady. Splést se samozřejmě mohu.

Houmeles
13. 10. 2008
Dát tip
Zvrhlíku, bývám teď často v knihovně. Nezasmrádám zatím, tedy mě tolerují. Nootebook nemám, jen trochu jistější období a zvláštní lásku, která mě nečekaně potkala. Stává se, že i člověk mého tipu najde na čas zázemí. Dříve tomu tak nebylo, jak sis možná všiml. A něco mi sem hodil i člověk, který mi tak trochu radí (makrose jsem vyděsil slovem "mistr")

jorel
13. 10. 2008
Dát tip
Oldjerry, makros: trochu se omlouvám za svoji přílišnou prostořekost. Je pravda, že sděluji víc než jen líbí nelíbí. Tož mi to, staří braši, promiňte. V hodnocení Houmelese, coby falešného santusáka se setsakra mýlíte. Jeho haiku jsou natolik ze života a opravdová, že by byl mistrem klamu, kdy se jednalo jenom o stylizaci. Jen dodávám, že neznám Houmelese osobně. Nejsem znalec. Píšu jen své názory jako vy. Akorát stejně arogantně, abych vám nastavil zrcadlo vašemu sebevědomí při posuzování tohoto výjimečného autora (sorry Houmelesi, nemám v úmyslu tě tak plácat po ramenou, ale jinou účinnou možnost, než se polopaticky vyjádřit, nevidím). Kluci mají přiliš emocí a podle sebe měří tebe :o) PS: to s tou wifinou je fakt trapný. a nejsem si jistý, jestli ti někdy dojde, co pro Houmelese psaní a publikování haiku znamená. Chápeš, že po něm chceš, aby ti dokazoval, jak často se dostane do vany? Uvědomuješ si, co píšeš? Pokud jsi se právě sekl, jak se chceš omluvit? Kritizuj haiku, ne lidské příběhy. Když mě tak nemáš rád, tak neopakuj mé chyby a soustřeď se na meritum věci.

Zvrhlík
12. 10. 2008
Dát tip
A wifinu maj už i v seníku? To jseš bezdomovec s notebookem? O bezdomovcích není moc známo, že by se tak často vyskytovali na netu. No mě je to celkem jedno, jak to je. Jen tomu moc nevěřím. Ale pro mě je autentičnost celkem bezvýznamná. Jediné, co mě zajímá je kvalita textů. A to jestli kvůli psaní haiku potřebuješ bejt nebo jseš na ulici nebo ne je pro mě zcela irelevantní.

Houmeles
12. 10. 2008
Dát tip
Zvrhlíku, mohu Ti potvrdit, že na lavičce se spí poměrně slušně. Rozhodně není taková zima od země, jako když si usteleš přímo na trávě. V azyláku se přečkávají jen mrazy. Lepší je squatt, vybydlený dům a nebo nějaká venkovská zastávka, kterou zapomenou zamknout. Občas za brigádu klášter (jako tento víkend), od hajnýho přístřešek. I seník.

StvN
12. 10. 2008
Dát tip
Píše se s sebou.

makros
12. 10. 2008
Dát tip
to Jorel: Netuším, proč svým sentimentálním, paušalizujícím a depresivním výlevem zatěžuješ ostatní účastníky. Domníváš se snad, že se zde nevyskytují dospělé bytosti schopné pro sebe posoudit prostředí Písmáka. Myslíš, že někdo zde potřebuje Tvé jasnozřivé vysvětlení zatěžkané Tvou osobní frustrací. Kde se bere v údajném zenovém "znalci" taková arogance?

Zvrhlík
12. 10. 2008
Dát tip
jorel: Tomu, že spí na lavičkách snad nevěříš ani ty. :) Na 99% je to pouhá literární stylizace. V haiku není místo pro žádné ego. Nemá ukazovat věci, jak je kdo vnímá, ale jaké jsou. Upřímná možná, ale zenově? To by nesměl tolik plýtvat slovy... To, že si něco myslíš ty, ještě neznamená, že je to pravda. Zdraví tě Ignorant :)

Oldjerry
12. 10. 2008
Dát tip
Joreli - nevím, proč mi dáváš avi. Já Houmelesa uznávám a tvoje snobské názory jsou jen tvé názory. Je tu taky ještě Vindal Drámo. Stejná kategorie, ale Písmák není jen pro tvé oblíbence. Přečti si znova statut Písmáka. Jdi na Literru, Totem, Temnoles, Básničky a takové všeliké různé - tam tě jistě uspokojí...

jorel
12. 10. 2008
Dát tip
tohle haiku zrcadlí Houmelesovo vnímání světa. Kdo to nechápe a řeší jeho haiku z akademického úhlu pohledu, tak je prostý ignorant. Houmeles je zde na Písmáku, naprosto vájimečný autor. Osobitý, zenově upřímný, nesoucí si svůj úděl bez reptání stále sebou. Narozdíl od hromady plácalů mají jeho texty ducha, obsah a nadprůměrnou literární úroveň. Smekám před jeho vnímáním a jenom doufám, že skutečnost, že spí po lavičkách, není v jeho případě příkořím osudu, ale vědomou volbou a ne jedinou možnou alternativou. Písmáka jsem opustil, jelikož se natolik změnil že není tí, čím býval (kde jste Merle, Vílo, Šílko), a nezměnil, takže zůstal tam, kde by už dávno být neměl (tedy v plenkách). Houmeles je jediný důvod, proč sem ještě chodím. Těm několika skvělým autorům, co mám rád nechci křivdit, ale jako celek nepřináší víc než prostor pro přiblblou exhibici. Ne tím, kdo jej formálně dělá, ale tím, jak je v komentářích a příspěvcích bezduchý.

Houmeles
07. 10. 2008
Dát tip
Jedno haiku na den, to snad zase tolik není, ne?

Paulart
06. 10. 2008
Dát tip
Houmeles, brzdi trochu, jóó? :-)

Oldjerry
06. 10. 2008
Dát tip
to proto, milý topole, že vím jak různě umí těžknout listí....

StvN
06. 10. 2008
Dát tip
Pokud jsi to myslel takhle, pak to patří do "normální" básně a ne do haiku. Pokud v haiku ztěžknou větve, tak například sněhem, ale rozhodně ne tísní.

baronka
06. 10. 2008
Dát tip
Jo ta poslední řádka vykřikla T

Houmeles
06. 10. 2008
Dát tip
S výhledem pod sukni...

Houmeles
06. 10. 2008
Dát tip
Milý příteli Zvrhlíku, to, že jsem na Písmáka umístil pět haiku v pěti dnech neznamená, že jsem těch pět haiku v téže době napsal. Musím se řídit prostým faktem, že mám zrovna přístup na net. Tohle haiku jsem napsal před dvěma měsíci a po tu dobu jsem je bral mnohokrát na rty. Ne snad tisíckrát, to asi trochu nadsadil i sám mistr a pravý vinař nikdy nepočítá, kolik toho večer při degustaci vypil, ale mnohokrát jistě. Čelákovice jsou důležité. Máš pravdu, píšou se s dlouhým á. StvN, věrný souputníku, poznat, kdy topolům ztěžknou větve je stejně obtížné, jako určit podle šumu listí - se zavřenýma očima - fouká-li jarní či podzimní vítr. Ale jde to. Hodně má na svědomí bezvětří. Také déšť, ale bezvětří má svoji tíseň, a o tu jako by byly těžší i větve topolu. Oldjerry, od Tebe bych ho nečekal. Díky.

Zvrhlík
06. 10. 2008
Dát tip
Jsou ty Čelákovice nějak důležité? Nebylo by například "na nádraží"/"na zastávce"/"u zastávky"/"poblíž zastávky - tady ti vyjdou i slabiky" lepší? Bez názvu to ztrácí i to málo smyslu, co to má. IMHO A nechybí ti tam v Čelákovicích čárka nad a? Bašó řekl: "Vezmi své haiku tisíckrát na rty než je vypustíš!" Zdá se, že se tím moc neřídíš, když v minulém haiku ti přebývala tečka, tady zas chybí čárka. To už nevypadá na náhodu. Patrně chceš, aby lidé trávili čas čtením tvých haiku, tak těm haiku věnuj trochu víc času, sakra. Jak chceš, aby to bral někdo vážně, když se zdá, že to nebereš dostatečně vážně natolik, aby ses pokusil svému pokusu aspoň vychytat pravopisné chybky (nemluvě o případných chybách stylistických)? Dvakrát přepisuj, jednou publikuj!

Zvrhlík
05. 10. 2008
Dát tip
V haiku má být protiklad (ten tu dejme tomu je), ale ne ledajaký. Nemá být ani příliš banální (že napadne skoro každého) ani příliš vycucaný z prstu (že se nedá brát moc vážně). Haiku jsou pootevřené dveře. Tydle jsou pro mě zavřené. Lze v tomto haiku najít víc něž jeden samoúčelný protiklad? Nic to ve mně nevyvolává. K zamyšlení ani k imaginaci mě to rozhodně neinspiruje. Zkus si s těma haiku víc pohrát, stává se z tebe pomalu haiku-továrna... Jedno pořádný haiku je víc než 1000 pokusů... (Já vím, že se to snáz říká, než dělá, ale přesto)

makros
05. 10. 2008
Dát tip
*

StvN
05. 10. 2008
Dát tip
Pokud bychom to brali jako haiku, pak ztěžknutí větví je nejspíš odkaz na zimu. Jinak souvislost s odchodem je sice zřejmá, ale také se mi do haiku moc nehodí. To bys rovnou mohl napsat: Padla pěna musím na záchod

Oldjerry
05. 10. 2008
Dát tip
ode mne máš tipa, ty topole ! *

Houmeles
05. 10. 2008
Dát tip
Nic víc. Tak tak.

Norsko
05. 10. 2008
Dát tip
přesně tak, jak to vysvětluješ, jsem to chápal. Zvláštní, že ? Ale nic víc

Houmeles
05. 10. 2008
Dát tip
Kontrast je v tíze větví a v tom, co okamžik ode mne očekává, totiž abych překonal svoji lenost (zde konkrétně opilost) a vstal, je už jedno, zda sedím v tom vlaku, nebo se válím na peróně.

moorgaan
05. 10. 2008
Dát tip
nedava me to k nicemu asociaci a nevidim tma zadny logicky kontrast, pusobi to na me neurcite a nepravdepodobne..

Houmeles
05. 10. 2008
Dát tip
Ale jo, věřím, proč bych to sem jinak dával? Proč si myslíš, že by nebylo?

moorgaan
05. 10. 2008
Dát tip
háááááááááá..tak sorry... jsme nevěděl že to je ze srpna.-))..ale i tak sám nevěříš tomu, že to je haiku , že ne?.-))

Houmeles
05. 10. 2008
Dát tip
Ještě neopadaly, moorgaane, buď pozorný přece, neopadaly. A nadto - viděl jsem to před dvěma měsíci, na začátku srpna. Teď jsem si to jen - aktuálně :-) - vybavil.

Norsko
05. 10. 2008
Dát tip
Si mě pobavil, moorgane. Díky

Houmeles
05. 10. 2008
Dát tip
Tak. Jsou trochu podkleslé. Zajímavé. Všiml sis toho někdy? Jindy hořej jak na Goghových plátnech a pak jako by přišly o štávu, nebo co.

moorgaan
05. 10. 2008
Dát tip
na podzim když opadá listí tak větvě topolů děsně ztěžknou:-)) ...to se může stát jen v Čelákovicích.-)) nebo máš ve větvích hnízdo?.-))

Norsko
05. 10. 2008
Dát tip
takže je to aktuální víc, než jsem si myslel. S těma větvema

Houmeles
05. 10. 2008
Dát tip
Ne, přijíždí právě teď, vole.

Lucie-at
05. 10. 2008
Dát tip
:-D

Norsko
05. 10. 2008
Dát tip
za deset minut ti jede vlak, vole :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru