Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Svatý boj

11. 10. 2008
12
51
4769
Autor
G_B_Show

<a href="http://www.csfd.cz/film/16800-svaty-boj-believer-the/">Svatý boj na csfd.cz</a> Tóra: svitek s hebrejským textem pěti knih Mojžíšových, z něhož se předčítá v synagoze

Svatý boj

 

Viděl jsem Kult hákového kříže a Romper Stomper, ty nejtvrdší filmy o současných skineheadech. Viděl jsem i Schindlerův seznam a nespočet dokumentů ČT2 o utlačování Židů v průběhu druhé světové války. Ale Svatý boj nedokážu přirovnat ani k jednomu z nich. Je to první film o střetu neonacismu a judaismu, který se neodehrává mezi kulturami, ale uvnitř jediného člověka. Dovolte, abych Vám představil vynikajícího Ryana Goslinga v roli Dannyho Balinta.

Danny má vyholenou hlavu a na tričku se nestydí nosit hákový kříž. Když v metru potká židovského studenta, nebo na něj zpoza volantu zatroubí dva černoši, neváhá použít pěsti, aby dal jasně najevo, co za názory vyznává. Protože však, narozdíl od svých kamarádů podobného ražení, má také řečnické nadání, brzy začne vést semináře pro americké fašisty, na kterých své posluchače podněcuje k nenávisti proti Židům.

Paradoxní na tom ovšem je, že on sám má židovskou krev.

To poznáme z flashbacků, které filmem probleskují do Dannyho minulosti, ve které vášnivě diskutuje s profesorem o biblických příbězích. Vlastně jen o jednom - o Abrahámovi. Tomu bylo uloženo, aby bohu obětoval svého syna jako důkaz víry. Ale proti tomu se Danny už ve školním věku vzpouzí:

„Nejde o Abrahámovu víru, ale o boží moc. Bůh říká: ´Vidíš, jak jsem mocný? Můžu tě přinutit úplně ke všemu, ke každý blbosti. I k vraždě vlastního syna. Protože já jsem všechno a ty nejsi nic.´... Jakmile Abrahám zvedl nůž, jako by syna už v srdci zabil. Nikdy na to nezapomněl, stejně jako Izák. Už byl traumatizovaný na zbytek života.“ ...

„Danny, pozor na jazyk!“

„Myslím si, že všichni židé byli neustále traumatizováni.“

Diskuze s profesorem pokračuje, vyostřuje se a Danny je ze semináře nakonec vyhozen. Tato situace a její motiv je jedním ze základních úvah a vzpomínek, ke kterým se v obměnách postupně upínají všechny vnitřní střety Dannyho.

Střih.

Danny spí s mladou Carlou, která je masochistka a členka užšího kruhu neonacistů. S těmi Danny uspořádá několik výtržností, za něž je v kombinaci se svými názory odsouzen k třiceti hodinám nápravných sezení s Židy, kteří přežili druhou světovou válku. Na tomto sezení vyslechne příběh od starce, který za války se svojí rodinou prchal před německými vojáky. Při jedné z kontrol byl odhalen a voják mu přímo před očima brutálně zabil syna. Příběh má zapůsobit jako lekce nelidskosti tehdejšího režimu, Danny v ní však vidí metaforu židovského přístupu:

„A co jste udělal?“ ptá se Danny starého muže. „Co jste dělal, když vám zabíjel syna?“ říká a skupina se s ním hádá:

„Co mohl dělat?“

„Mohl na něj skočit, vyškrábat mu oči, vzít mu bajonet a...“

„Vždyť by ho na místě zabili. Do dvou vteřin by byl mrtvý.“...

„No tak by byl. A co?Teď je mrtvej víc. Je to sračka! Podívejte se na něj!“

„A co byste asi dělal vy, kdybyste tam byl?“

„To, co on ne. Jen stát a koukat?“

„Jak to víte? Takovou zkouškou jste nikdy neprošel.“ ... „Nezmohl by jste nic. Stejně jako jsme nezmohli my.“

 Ve dvou citovaných situacích se skrývá původ Dannyho nenávisti k Židům: jejich slepá víra, která, ač neexistují žádné důkazy existence boha, je dokáže přimět obětovat vlastního syna - ať už v podobě Abrahámova aktu víry nebo v pasivitě starého muže.

„Němci poslouchali Hitlera, Židé Tóru. Kde je rozdíl?“ ptá se Danny. Pokud má věřit Tóře spíše než vlastnímu úsudku, pak chce důvod. Ale protože ho nenachází a zároveň pohrdá slabostí, vybírá si druhou stranu stejné mince - neonacismus:

„Proto jsi chtěl být nacistou. Abys mohl mluvit o Židech,“ říká mu Carla.

Přesto se tato volba nejeví jako definitivní.

Danny nestojí proti Tóře. Svůj odpor směřuje vůči její interpretaci. Vůči těm, kteří ji vykládají v souladu s představou Židů jako vyvoleného a zároveň utlačovaného národa. On není nacista nenávidící judaismus. Danny je Žid nenávidící Židy.

Než však k tomuto poznání dojde, podílí se dál na neonacistických výpadech. Jedním z nich je atentát na prominentního židovského bankéře. Danny ho sice nezastřelí, ale je z něj obviněn. V souvislosti s obviněním se o něm v novinách objeví článek, který ho odhaluje jako neonacistu rekrutovaného z řad Židů. V tento moment dochází krize jeho identity vrcholu. Tajemství, které se celou dobu snažil před svými kumpány špatně skrýt (přestože rabovali synagogu a dávali do ní bombu, lpěl na úctě k náboženským relikviím) vyšlo na povrch.

A této pohromě předchází ještě jiná: ve změti svých úvah dochází Danny k závěru, že Židy je možné zničit jen tak, že je člověk bude skutečně milovat. Jakékoli utlačování je totiž vždy posílilo:

„Egyptské otroctví z nich udělalo národ. Pogromy je zocelily. Osvětim zrodila Izraelský stát. ... Kdyby Hitler neexistoval, Židé by si ho vymysleli. Protože bez nenávisti by tenhle vyvolený národ zmizel. ... jediný způsob, jak tento záludný národ jednou provždy vymýtit, je otevřít mu náruč.“

Je celkem jasné, že po takovém proslovu byl od fašistů vyhozen.

Nachází se tedy v tíživé situaci: zřekl se jednoho tábora své víry a z druhého byl vyhoštěn, jeho přátelé se po odhalení jeho původu rázem stali nepřáteli a k tomu má na krku podezření z vraždy. Dannymu zbývá poslední možnost, jak se očistit nejen před ostatními, ale také sám před sebou. V synagoze, kam uložil bombu, se v čase její detonace rozhodne odříkat veřejné modlitby a způsobit tak sebevražedný atentát, jímž dá jasně najevo, na čí straně stojí. Nepočítá však s tím, že Carla, kterou učil hebrejštinu a židovskou kulturu, přišla na toto kázání také. Snaží se ji vyhodit, ale nedaří se mu to a tak nakonec, aby ji zachránil, oznámí všem v sále přítomnost bomby.

To je jedna z dvou point zajímavého konce:

Danny si vybíral mezi svým vyznáním a svojí láskou. A zvolil lásku. Narozdíl od Abraháma a narozdíl od starého muže, který přijal roli utlačovaného. Obětoval svoji nejistou víru, aby zachránil to, co skutečně miloval: Carlu. Prošel tak zkouškou, o které mluvila nápravná skupina - ovšem s opačným výsledkem. Tím se očistil sám před sebou.

Nádherná je i poslední scéna uvozující druhou pointu filmu. Danny se po výbuchu octne zpátky ve škole, ze které odešel. Stojí pod schodištěm a pak se jím rozeběhne nahoru. V každém patře potkává svého učitele, který ho kdysi vyhodil ze semináře, a který nyní říká: „Chtěl jsem pokračovat v té naší debatě. ... Možná jsi měl pravdu.“ Ale Danny se nezastavuje a běží dál. „Danny stůj. Kam vlastně chceš jít? Tam nahoře nic není,“ snaží se ho učitel zastavit, ale Danny neposlouchá. Odpověď na to, zda se rozhodl správně a co je pravdivé, musí najít jako vždy sám.

Stejně tak ovšem může jít jen o náznak alternativy, že nebýt profesorem nezvládnutého okamžiku, Dannyho život se mohl ubírat daleko méně tragickou cestou.

Nebo ten podivný konec znamená něco úplně jiného.

Ať tak či onak, jde o jeden z nejpovedenějších filmových závěrů, které znám. Zůstává po něm, stejně jako po celém filmu, tolik otázek a úvah k zamyšlení, že se divák těžko zdvihá ze sedačky. Dannyho problém najednou už není jen Dannyho. A co víc si od filmu divák vlastně může přát?


51 názorů

Milly
30. 04. 2009
Dát tip
Hm.. Líbí se mi to. Ale taky mi přijde škoda, žes prozradil závěr. Přestože tvrdíš, že ne, tak v tý synagoze se musí jednat o dramatickou situaci a nevim, jestli bych ten film chtěla vidět- po tom, co vim, jak dopadne. Mam z toho vědomí zkrátka nepříjemnej pocit.

G_B_Show
05. 01. 2009
Dát tip
Vidíš, tak já právě skandinávii moc rád nemám. Ne že bych jí upíral kvality, ale na mě je moc pomalá. Možná jsem jen netrpělivej, ale je prostě fakt, že se mi jejich psychologický dramata táhnou jako čára za šnekem. Každopádně jsem rád, že se ti líbilo a já doufám, že jednou tu trpělivost získám a taky si je budu moct vychutnat:) 09 i tobě

Kuchot
05. 01. 2009
Dát tip
konečně jsem si to pustil teď o svátcích a jako... zážitek docela, cose týče psychologicky laděných snímků, jenoznačně u mě vévodí skandinávie, tohle mi to v nějakých (pár) pasážích připomínalo takže dík a přeju najz 09

halcon.
23. 10. 2008
Dát tip
ten film som videla. je o vyrecnom chalanovi, ktory nevie, kam patri. ale celkom realisticky vyobrazeny bezny life skinov.. a bezna laska... je to trhle, no uveritelne

G_B_Show
16. 10. 2008
Dát tip
Mně tak dobrej vážně přišel:)

:)))

G_B_Show
14. 10. 2008
Dát tip
Pišta: Né, tenhle humus s provrtaným mozkem už nechci nikdy vidět!

Já tyhle "dramata" nějak nemůžu... Ad judaismus - mrkni na tohle, to je jinčí káva: http://www.csfd.cz/film/35661-pi/ :)

Delahaye
14. 10. 2008
Dát tip
velmi pěkně napsáno .. jen si nemyslím, že je to až tak docela recenze v té by rozhdoně neměl být převyprávěn konec díla je to spíš takový rozbor .. ale kvalitní a zasvěcený T.

G_B_Show
13. 10. 2008
Dát tip
katugiro: Díky, pravda.

katugiro
13. 10. 2008
Dát tip
ovšem černá lovkyně googlující Sionka... :)) tip pro poza

katugiro
13. 10. 2008
Dát tip
"Danny ho sice nezastřelí, ale je z něj obviněn." a "na rozdíl", jinak pěkně napsáno.

damaxy
12. 10. 2008
Dát tip
Ďakujem za tip,zaujalo

G_B_Show
12. 10. 2008
Dát tip
Dělám to úměrně filmu. Tenhle není o napětí, o tom, co se bude dít dál. Je o myšlenkách v něm obsažených. A jako o takovém se mi nezdá chybou napsat víc dějovou recenzi. Bez dějea bez pointy, jak si ji vykládám já bych tu mohl rovnou napsat esej na téma židovský neonacismus. Podívej se na film a pak podiskutujeme, zda se cítíš recenzí ochuzená nebo obohacená:)

G_B_Show
12. 10. 2008
Dát tip
Gail: Mám svůj názor na to, jak by měly vypadat recenze. V tomhle případě považuju základní popsání děje za nezbytnost k tomu, abych mohl vysvětlit, jaké problémy Danny řeší a jaké situace jsou k nim metaforou. Tak, jak jsem to napsal, je to myslím velice jednoduše pochopitelné, ale věř, že kdyby ses na snímek podívala a na konci se snažila jej pospojovat, nebudeš mít tak jednoznačný dojem. Tahle recenze má za úkol čenáře zorientovat, vytáhnout to podstatné, aby bylo dobře pochopitelné Dannyho uvažování. Nerad do recenzí píšu o tom, jakou formou je film natočený. Pokud se o tom nezmíním, je to klaska: zpracování nepřevyšuje ani nesráží děj. Pokud by tomu tak bylo, samozřejmě to dodám. Jediné, co v tomhle filmu považuju ohledně formy zmínit, je právě Gosling, který si tu pochvalu zaslouží. Zbytek je jen kulisa vynikajícího příběhu.

G_B_Show
12. 10. 2008
Dát tip
Noro: Trefa do černého. Danny jako mladý uznává právě tento "midraš" (což jsou jakési alegorické komentáře ke knihám Starého zákona), který ve škole obhajuje a který profesor třídy nerespektuje. Dalo by se říct, že právě díky téhle netoleranci je nakonec Danny vyhozen. V recenzi na tyhle detily bohužel nebylo místo, ale aspoň je vidět, že jse neprozradil všechno a na film se stojí podívat, přestože základní konflikt i jeho vyústění byly popsány. Pokud se o tuhle tématiku zajímáš, film opravdu doporučuju. Najdeš tu mnoho velice dobrých postřehů. Nicméně snímek dokáže obstát i bez znalosti judaismu jako velice obstojné drama. Ryan Gosling hraje tohožidovského nácka neuvěřiteně. Díky z kritiku

Nicollette
12. 10. 2008
Dát tip
zajímavé

Markel
12. 10. 2008
Dát tip
tenhle film si pohlídám, ráda bych ho viděla, zajímá mne a zajímala tahle problematika, za navnaděn - T

Alú
12. 10. 2008
Dát tip
Mám chuť si ten film zapnout. Posléze, co ho tedy budu mít. Děkuji

pozorovatel
12. 10. 2008
Dát tip
protože máš neustále dojem, že se ode mne dozvíš vždy něco zajímavého a aktuálního a hlavně jméno, které ti pro příští zápas otevře oči

pozorovatel
12. 10. 2008
Dát tip
hlavně měl od začátku nastoupit sionko

pozorovatel
12. 10. 2008
Dát tip
č_l: to je naše soukromá věc, chci ho dohnat do scenáristickýho pohledu na film, i když jsem napsal něco o vizuální stránce komu není Rady, tomu není pomoci..blbí poláci

G_B_Show
12. 10. 2008
Dát tip
dobrá připomínka, máš pravdu. díky

G_B_Show
12. 10. 2008
Dát tip
dobrá připomínka, máš pravdu. díky

G_B_Show
12. 10. 2008
Dát tip
řekl bych, že ta recenze je ryze hodnotící. ale bez konkrétních ukázek na podporu tvrzení hodnotit nemůžu

ceder_john
11. 10. 2008
Dát tip
reprezentativní scény..aha..takže začít až od třetí vrstvy..ok

G_B_Show
11. 10. 2008
Dát tip
řekl bych, že ta recenze je ryze hodnotící. ale bez konkrétních ukázek na podporu tvrzení hodnotit nemůžu

G_B_Show
11. 10. 2008
Dát tip
Příště si to po sobě přečtu... teď znovu a bez těch chyb: ceder, michal: V tom filmu je daleko víc, já vytáhl jen reprezentativní scény, abych na nich uvedl základní zápletku filmu. Nemusíš se, milý Johne, bát, že přečtením téhle recenze o něco přijdeš. Je dost komplikovaný a pointa je natolik diskutabilní, že se na celý film můžeš dívat úplně jinak. Já jen řekl svůj názor na to, co je ve filmu podstatné a demonstroval to na konkrétních scénách. Ale že bych tím na dvou stranách obsáhl tak náročný film celý a ochudil tím případného diváka, to se opravdu nebojím.

G_B_Show
11. 10. 2008
Dát tip
ceder, michal: V to filmu e daleko víc, já vytáhl jen reprezenttivní scény, abych na nich uvedl základní zápletku filmu. Nemuíš se milý Johne, bát, že přečtením téhle recenze o něco přijdeš. Je dost komplikovaný a pointa je natolik diskutabilní, že se na celý film mlžeš dívat úplně jinak. Já jen řekl svůj názor na to, co je ve filmu podstatné a demonstroval jsem to na konkrétních scénách. Ale že bych tím na dvou stranách obsáhl tak náročný film a ochudil tak případného diváka, to se opravdu nebojím.

Thorah znamena Uceni ;-) Tyjo, musim najit nejaky svoje poznamky k tomu konci, veta "Tam nahore nic neni"...nevim jestli jsi o tom mluvil s Danem, ale je ryze judaisticka :-) Hele - co to presne znamena "recenze"? tohle je jenom obsah, neco, co v recenzich byva v sekci "plot"...chybi mi nejaka reflexe, zhodnoceni (kdyz nepocitam to nakoci)

ceder_john
11. 10. 2008
Dát tip
a když se na ten film teď podívám co z něj budu mít? dyť je to jak čtenářskej deník.. jako k čemu to je? je to snad lepší než ten film? kvůli tomuhle si chodil do školy.. jednička za úpravu

G_B_Show
11. 10. 2008
Dát tip
nemůžeš mít všechno. počkej si na filmovej rozbor, tohle je recenze:)

pozorovatel
11. 10. 2008
Dát tip
ten film je o otázkách a diskuzi, ať už vnitřní nebo veřejný a ty to naplňuješ svojí recenzí, ale pořád mi tu chybí zmínění se třeba o vizuální stránce filmu či dalších atributech ..což by možná ubralo na přímosti, nevim

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru