Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Tah

13. 10. 2008
13
17
4381
Autor
Oldjerry

Podívej, povídá žena, ptáci už zase hřadují….
A skutečně - nad zahradou na drátech vysokého napětí jich seděly stovky. Přelétávali z místa na místo, odlétali a přilétali (snad titíž, snad jiní, snad společně s těmi, kteří ještě nedostali okolkovanou výzvu k tahu).

Nad naší zahradou totiž – snad třicet metrů – je stožár vedení pětatřicítky, poslední z tříkilometrové odbočky vedoucí přes Labe z Bídnice, což je taková výšinka u Malíče. Od tohoto stožáru jsou odbočky vedené už méně okázale, na nižších sloupech, do třech stran. Stožár je oblíbeným stanovištěm dravců, dnes ovšem ptáků mnohem mírumilovnějších: vlaštovek. Sedí jich tu zase mnoho set a kecají až uši brní. Ryju a vnímám ten ruch. Najednou jako když utne, jako když dirigent jediným máchnutím rukou ukončí opus... nastalo ticho, které po tom předchozím štěbotu skoro bolí.

Vzhlédnu a vidím, jak hejno opouští stanoviště a míří k jihu. Ale pozor! co to? -  část hejna se vrací, opět usedá a pokračuje v konverzaci. Už to nemá tu šťávu – vrátila se necelá polovina a těch ptačích slov a vět je mnohem méně vztaženo na metr drátu.
Pokračuji v rytí a jak při tom funím, ztrácí se mi to ptačí handrkování v difuzních šumech okolí. Přesto jsem však postřehl další odmlku. Je tak náhlá a zřetelná, že si ji s ničím nelze splést. Koukám nahoru na dráty. Ptáci sedí, ani se nehnou a já jsem skoro zklamán, že jsem se mýlil v odhadu (že ptáci umlknou těsně před hromadným vzletem). Jenže sotva to domyslím přilétá veliké hejno opeřenců od jihu a než stačím promyslet, co to znamená, těsně před sedícími bratry a sestrami ohne svůj směr letu, ba otočí ho do protisměru. V tom už i to osazenstvo drátů okolo stožáru vzlétá a připojuje se. Během deseti vteřin hejno mizí směrem k Hazmburku, což v našem případě je přesně na jih. Prázdné dráty najednou vypadají tak smutně...

Koukám ještě chvíli na prázdné nebe a na nic nemyslím Jen v sobě nacházím pocit, že jsem zase zažil něco nádherného i když – zejména pro ty ptáky – samozřejmého, pudového a již mnohá tisíciletí se opakujícího.
Co - ptáci? pro ty je to samozřejmost, ale koukej na to upoután u země a ještě s rýčem v ruce.

No prostě: na ptáky jsme krátký…


17 názorů

Oldjerry
25. 10. 2008
Dát tip
Pecy - děkan.

Pecy
25. 10. 2008
Dát tip
***

Pecy
25. 10. 2008
Dát tip
***

Oldjerry
14. 10. 2008
Dát tip
To může být každá žena, jenže některé jsou i věrné...(:-D) dík

Hesiona
14. 10. 2008
Dát tip
Já měla být ornitologem... ***

Oldjerry
13. 10. 2008
Dát tip
avox - každý máme nějaký drobný zlozvyk... stormy - ale to jsem rád, že ti sedla. D

stormy
13. 10. 2008
Dát tip
pěkné je to

avox
13. 10. 2008
Dát tip
spíše lítám, než abych táhla, asi nejsem moc stěhovavá... :) */

Oldjerry
13. 10. 2008
Dát tip
Vesuvanko, Diano,ruprechte, mylenko a sluníčková sestřičko : díky za radost, kterou jste projevili. Váš Oldík

příjemné vyprávění*

Marcela.K.
13. 10. 2008
Dát tip
...já zase někdy lítám ;-)))

ruprecht
13. 10. 2008
Dát tip
pěkné... však já mám mnohdy taky pěkné tahy... :-) *

tyhle tahy jsem měl na mysli :o) tak šťastný návrat (i do maturitních let i zpět...)

Diana
13. 10. 2008
Dát tip
krásně popsáno, ta nálada z toho vyzařuje :-)**** Aleš: já si zopakuji zítra "tah" (po kolikáte už?) se spolumaturanty.

vesuvanka
13. 10. 2008
Dát tip
děkuji za krásně popsaný zážitek :-))) Úplně se mi vybavil obrázek odlétajících jiřiček směrem k Hazmburku :-))). Mě už jako předškolní dítě fascinovala velká hejna špačků - vzpomínám si, jak jsem volala: "Těch je určitě milion" :-))) Včera jsem měla velmi zajímavý zážitek - kolem 17. hodiny jsem zahlédla v Praze hejno (odhadem asi 30) ptáků, letících k severu. Na tom by nebylo nic zvláštního, ptáci letěli patrně nocovat někam do příměstských hájů a lesů, ale nedokázala jsem určit, co je to za druh. Ptáci byli velcí asi jako špaček nebo trochu menší, siluetu křídel obdobnou jako špačci, ale bříška měli světlá a když letěli a mávali tmavými křídly, vypadalo to, jako když blikají. Celý "jev" byl umocněn slunečními paprsky :-))) TIP a díky

Oldjerry
13. 10. 2008
Dát tip
aleši jasně - zejména šachisté, ale nejen - D

i lidi občas své tahy opakují :o)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru