Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Moskva - GUM

Výběr: Print
17. 10. 2008
8
9
2343

O jednom dní s môjho detstva - s núteného 2 ročného pobytu v Moskve..., ktoré si pamätam aj napriek tomu, že som bol len dieťa. - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - GUM - Gasudarstvenyj Univerzalnyj Magazin (táke socialistické Tesco v Moskve...povinná súčasť zahraničných exkurzii, aby sa v cudzine nepovedalo, že Rusi nič nemajú - nákup bol kontrolovaný miestní obyvatelia sa tam nedostali. Bol určený len pre zahraničných hostí a diplomatov.)

V obchodnom dome celostvetového výberu v dobách - dávno zašlích poloodeté predavačky s naučeným vládným úsmevom predávali pokazené rádio, Matriošky a Stalinové slzy. Nám - súdruhom onalepkovaných nálepkou spriatelených zemí a ešte zopar diplomovatov stálo v odelení zeleniny na banány a čučoriedky. A vonku padal sneh nástený kalendár s červenou hviezdou - uprostred hrdo ukazoval 23-tí december a miliony tých menej šťastných nemalo ani chlieb. Bol december - prvé vianoce! - - - - - - - - - - - - - - Москва - ГУМ В универмаге Международная выбора временами - давно Гарантированный плакирования продавцов мелкий Правительство улыбка продан сломанное радио, деревянные игрушки Сталин и слезы. Нас - товарищ отмечен Тег дружественные страны и даже несколько Иностранных политиков стояли в овощами на бананы и голубика. На улице снегопад Настенный календарь с красной звездой - со средним с гордостью показать 23-декабре они млн. тем меньше повезло даже не хлеб. Было декабря - первый рождественский!

9 názorů

Print
23. 10. 2008
Dát tip
Na obzoru plachta bílá...*

moorgaan
18. 10. 2008
Dát tip
v Moskve ja byl tolko odin den..

Spomienky starého kozáka.... Ty už musíš bejt uralt, jak říkali naši pruští sousedé. Na tip to není, ale za drobnou noticku to stojí.

v univerzitní Olomouci jsem v něm nakupovala dost často :))))**

pété
17. 10. 2008
Dát tip
fíííha...a k tomu ta azbuka..uf. Ale básnička dobrá, dobová zpověď, zajímave.

takže možno vieš o čom hovorím... moorgane bol si tam len na krátko alebo na dlhšie myslím tentokrát v Moskve

moorgaan
17. 10. 2008
Dát tip
malčik, vsjo charošo..ja v GUMU byl,i kupil- moskowskuju,matriošku,samovar i konfety.-)) /**

Preklad do ruštiny je strašný - viem to! Kedže nemám ruskú klaviaturu na PC - tak som volil preklad formou www.translate.google.com a toto s toho vyliezlo nie že by to bolo totalne zlé, ale nie je to ludské je to chladný preklad bez citov.., je tam len preto, aby náhodou nepovedal niekto že je to o nich bez ních

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru