Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Rozostřeno

Výběr: pozorovatel
26. 10. 2008
4
15
4243
Autor
Kandelabr

Už se nevyhýbám turistům, když se snaží najít nejlepší úhel pro svou fotku, aby tam byl i Big Ben i rozesmátá přítelkyně, trochu se třese, od řeky jde zima a já jim neohleduplně vkročím do záběru, ani se nepřikrčím, ani se omluvně neusměju, tupě se nechám cvaknout a oni musí začít nanovo, lidé za mnou se dvojici vyhýbají, čekají, až slečně vítr přestane cuchat vlasy, až odjede autobus, co blokuje ceduli s nápisem Underground, chápou, že bez ní by byla fotka neúplná. Ještě trochu zaostřit. Cvak.

 

Jsem už o dvě stě kroků dál, mechanicky se hýbám mezi chodci. Mnohem lépe je tu v noci, lidé se ztratí, ošklivé domy zmizí, nahradí je světla a mezi nimi člověk může doplňovat tvary budov, spojovat linky a vymýšlet nové stavby, jako by vytvářel nová souhvězdí, domy je možno probudit k druhému životu, přes den stereotypně polykají a vyplivují davy lidí, ale v noci se mohou stát čímkoliv, byť by to bylo jen na zlomek okamžiku, stačí jim věnovat jednu myšlenku a ony pro mě zkrásní, snad si z toho kousek budou pamatovat i ráno, ale asi ne, ráno je neúprosné a vyžene sny, stejně jako ochranka vyžene spícího bezdomovce z teplého průchodu. A tak ten pocit zůstane jen mně. Pocit z věcí, co mohly být a nejsou, a možná tím, že nejsou, zůstávají nejkrásnějšími.

 

Pak mě spolkne metro, je vedro, šála škrábe na krku a kolem zní všechny možné jazyky, šustí dvacetkrát čtené noviny a plechovka na zemi se kutálí tam a zpět, pak ji někdo sešlápne, což přeruší mé představy o kyvadle a metronomu, plechovka se jen neochotně posunuje, jako v posledním tažení. Čas ovšem občas dělá totéž.

 


15 názorů

Hmmm... Nemám tyhle pidimomentky nijak v lásce. Je to jak kousek zaslechnutého rozhovoru, chybí mi zasazení do kontextu. Ale to je nakonec můj problém, žeano.

StvN
29. 10. 2008
Dát tip
Ten první odstavec je super.

reka
29. 10. 2008
Dát tip
moc mě nezaujalo. Momentka z Londýna, ale pro mě ničím zajímavá, a poslední věta ("Čas ovšem občas dělá totéž") je vyloženě kýč, který ten dobrý obraz s plechovkou (obraz pro mě nejlepší z celého textu) docela zabije.

Petrusha
28. 10. 2008
Dát tip
ten teplý prúchod :))) pokieľ viem, v každom priechode je prievan a teda i zima :)))) ale inak zaujímavé čítanie

pozorovatel
27. 10. 2008
Dát tip
jestli ty nemáš problém se sebevědomím:)

Kandelabr
27. 10. 2008
Dát tip
pozorovatel: diky. na neco delsiho samozrejme myslim, ale nejsem si jisty jestli to vubec budu umet...asi je na case to zkusit :)

pozorovatel
27. 10. 2008
Dát tip
ty už nemusíš zkoušet problém týhle věci je jen v její délce, která nedává čtenáři čas si zvyknout tvoji knížku si rád koupim, tak neser a napiš něco většího

Kandelabr
27. 10. 2008
Dát tip
57188418432178751875: asi mas pravdu, nad psanim premyslim vic a min pisu, ale prijde mi to logicke, ucim se, pokousim se, mozna ne vzdy uspesne. ale je to zabava. a pokud pro vas jeste je porad zabava to cist, ma to smysl. pozorovatel: dekuju. a to ze si jeste po par letech dokazes vybavit nejakou mou minipovidku me velmi potesilo. Lyrak: naznak hlubsiho pseudofilozofovani, to zni dobre :) jen jsem psal, co me napada pri pohledu na nocni mesto. ovsem kdyz to musim takhle vysvetlovat, tak jsem to asi napsal blbe :)

pozorovatel
27. 10. 2008
Dát tip
a já myslel, že po Krumlově... věř mně, vynikajícímu čtenáři skvěle pomíjivá věc ..hlavně dobře podaná, uvěřitelná, vtahující vzpomněl jsem si na Balónky, tohle ti jde, filmově minimalistický

Ne, to jako líbilo, určitě jo, protože o to přece v tak krátkých textech jde, ne? Předvést, co vlastně umím napsat, těžko do pár řádků vtěsnám nějakou hlubší myšlenku (i když jde to a zvláště ty jsi to uměl hodně dobře) a pokud ano, tak to nebude ani tak myšlenka, jako nerozvedený pohled. FOrmálně se mi to líbí fakt dost, obsahově nevím, dřív jsi mě po téhle stránce přišel údernější, přímočařejší a z textů přesně vyplývalo co vlastně chceš říct. A také tvá nová díla nemají ani zdaleka tak dobrou atmosféru. Ale na druhou stranu jsi napsal to dílo s těma skelnýma očima, což je bomba, takže to v tobě pořád je, jen trochu víc zkoumáš se mi zdá, máš už větší slohový rozptyl, tak logicky zkoušíš co se dá a to já kvituju.

Kandelabr
27. 10. 2008
Dát tip
57188418432178751875: tak vlastne nevim, jestli se ti to libilo nebo ne :) je to momentka, takovy kousek z chozeni po Londynu.

Na mě to působí jako velice dobrá stylistická exibice, která však poněkud zastiňuje myšlenku. Tip.

psaní...

pozorovatel
26. 10. 2008
Dát tip
Dělá.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru