Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Proč ženy pláčou

07. 11. 2008
12
43
4696
Autor
Edvin1

I když o ženách píši, i když se je snažím pochopit, přiznávám, že je chápu stejně málo, jako tehdá, když jsem poprvé přišel na to, že holčičky jsou jiné než my, kluci. A to bylo hodně dávno. Povídka vznikla v sázce. Vsadil jsem se s kolegou, že se dá pro vyučování češtiny pro cizince napsat čtivý text, jenž by obsahoval nudné, odborné výrazy, třeba z oblasti medicíny. Jak myslíte, vyhrál jsem sázku?

Když jsem přišel domů, bylo už tma. Manželka ležela v posteli.
"Jsi nemocná?" zeptal jsem se jí.
"Ne, dělám gymnastiku," odpověděla a zavřela oči. Pak otevřela jedno oko a řekla:
"Večeře je na sporáku." 
"Můžu ti něco přinést?" špitnul jsem.
"Například co?"
"Nějaký prášek... nebo ti mám zavolat doktora?"
"Prášek!" rozkázala.
Přinesl jsem z koupelny krabičku tabletek a sklenici vody.
"Aničko?" řekl jsem potichu a podržel jí tabletku před ústy. Vzala ji do prstů.
"Co je to?" řekla.
"Copak já vím? Tohle vždycky bereš..."
"Co?" vykřikla, "chceš mě otrávit?"
"Na bolesti hlavy, při onemocněních s horečkou..." snažil jsem se přečíst na krabičce. Mrštila po mně tou tabletkou a obrátila se na druhý bok. Pryč ode mne. Trefila mou plešinu.
Sedl jsem si k ní na postel.
 
"Ani, co je ti?" zeptal jsem se tak jemně, jak jsem to jen dovedl. Nic. Ale potom, když už ticho bylo nesnesitelné, zvedla se, a pevně mě objala.
"Já žádné tabletky nepotřebuju," zašeptala mi do ucha a přitiskla se ještě pevněji.
 
Za jejími zády jsem se podíval na mé náramkové hodinky - bylo půl jedenácté. Její vlasy byly tmavé jako tehdá, před tolika lety, i jejich vůně zůstala. Ale toho večera voněly přece jenom trochu jinak. Cítil jsem sůl. Polštář byl mokrý.
 

43 názorů

Edvin1
09. 01. 2012
Dát tip
Eza: Vím. Doufal jsem, že si to mé milé nemnohé čtenářky doplní. Domyslely, což mne těší. Ed P.S.: "V povídce je důležitější to, co nenapíšeme, než to, co napíšeme," řekl jeden chytrý autor.

Eza
08. 01. 2012
Dát tip
Edvin: Proniknout hlouběji do nitra ženské duše se ti podařilo!!! Ale zdaleka ne na dno. Proniknout na dno (skoro každé) ženské duše by znamenalo pochopit, že ženy nepláčou, protože se manžel opozdí, nýbrž že se obávají, že důvod opožďování je ten, který jednou zničí jejich lásku, naruší kompletně vztah a důvěru.

Edvin1
06. 01. 2012
Dát tip
Díky, Rášku, i já si myslím, že v ní se mi podařilo proniknout hlouběji do nitra ženské duše. Ale, žel, ne každý mne pochopil. Co ženám vadí klouzá dost po povrchu, ale je polopatičtější, a tím pro mnohé sympatičtější (protože pochopitelnější). Ed

Bíša
15. 06. 2010
Dát tip
Napsáno skvěle! Ženy jsou muži po tisíciletí nepoznané...

Edvin1
08. 01. 2010
Dát tip
čekanko, pokud se Ti tahle povídečka líbila, tak se příležitostně mrkni i na Co ženám vadí. Je lepší. Díky.

Edvin1
08. 01. 2010
Dát tip
Čekanka: Vzteká se, že naše realita je na hony vzdálená mým poetickým výronům. Díky za návštěvu. dědEd :-)

Toscana
13. 12. 2008
Dát tip
Společný čas přináší společné zážitky, které jsou poutem mezi dvěma lidmi, protože následně se od toho odvozují i společné vzpomínky. Když je málo společného času a zážitků, ti dva už jsou pak jen jako Scylla a Charybda - jen o sebe občas praští, jinak jsou každý samostatným ostrovem vzdáleným tomu druhému - a to je obrovský malér i důvod k ženským slzám; ty jsou výrazem smutku a stesku, kterým přeteče ženská duše... Na to se fakt léky v lékárničce najít nedají. *t

Edvin1
08. 11. 2008
Dát tip
neroušek: To jsem taky někde čet... Že ženy tíhnou k hajzlíkům. Před dvěma měsíci mi zemřel tchán. Takový dobrák od kosti, co nikomu nikdy neublížil. To manželství jsem znal 40 let: Tchyně jej měla ráda nade vše. Víš, jí to myslí... Tvůj děd Ed :-)

Edvin1
08. 11. 2008
Dát tip
avox: Jasně, proto jsem napsal že jsi mne zachránila před trudnomyslností. Ed :-)

zkapalněná slova... a Muži jim rozumějí, jenom mnohdy nedovedou na ně najít správnou odpověď.... **

neroušek
08. 11. 2008
Dát tip
Pro moudrou Avox: právě že důvodem není muž,ale rozdílnost mužského a ženského světa i myšlení,tudíž chudák muž za to nemůže,páč i kdyby se rozkrájel, není mu biologicky dáno ženě rozumět.Jakoby příroda neměla zájem na porozumění mezi mužem a ženou ,ale na tom,že žena musí být zkrocena a ovládána a také je smutným faktem,že vysloveně hodný muž,který se k ženě chová přehnaně dobrácky,je ženou nevážen a pohrdán.*

avox
08. 11. 2008
Dát tip
Neroušku: Já přece neřekla "jediným", ale "častým" důvodem bývá muž :-) Ede: Vidíš, že jsem Aniččin důvod pochopila správně... :-))

Diana
08. 11. 2008
Dát tip
Nechce. Jemu je prý nejlépe doma a hlavně se mnou (!) = ponorka... :-( (Jak vidíš, ženským se ničím nezavděčíš ;-))

Marcela.K.
07. 11. 2008
Dát tip
Diano...myslím, že je nejvyšší čas poslat Tvého manžela někam na cesty ;-)

Diana
07. 11. 2008
Dát tip
Aha, nojo, už rozumím a díky! Zase jsem uvažovala způsobem "podle sebe soudím tebe". Ne, já nezápasím o více společného času (mám přesně opačný problém)- a nepláču. T***

Edvin1
07. 11. 2008
Dát tip
avox: Holt, povídka je povětšinou jen taková, jaký je čtenář. Básnička řekla vše, co bylo třeba v tomto stadiu debaty povědět. Díky, málem bych propadl trudnomyslnosti. Tvůj děd Ed :-)

Edvin1
07. 11. 2008
Dát tip
Diana. V bytě nejsou (už) děti. Je půl jedenácté v noci. Muž nikde. Tak já nevím, ale má žena se mnou pořád zápasí o více společného času... Ty jsi opravdu takový samotář? Nebo nebylo tam těch indicií dost?

Edvin1
07. 11. 2008
Dát tip
Mylenka: Gratukuji. Tvůj děd Ed :-)

mašinfíra
07. 11. 2008
Dát tip
pochopil jsem......

neroušek
07. 11. 2008
Dát tip
Pro moudrou Avox: obávám se,sověnko,že je to mnohem složitější.....ano žena reaguje také pláčem ( ono jí také často nic jiného nezbývá ),ovšem moudrý neroušek má za to,že ten pláč nelze brát jednostranně negativně,ale že dokáže leckdy překlenout propast mezi mužským a ženským světem,která je ovšem obrovská a nezacelitelná.* PS. jinak Tvá básnička je fajn.*

Marcela.K.
07. 11. 2008
Dát tip
Ženy pláčou, když jsou samy a je jim smutno...a taky mívají strach :-) ...myslím, že proto plakala i Anička...jo a jsou dny, kdy pláčou a vlastně ani samy nevědí proč ;-)

avox
07. 11. 2008
Dát tip
je mnoho důvodů pro ženské slzy když manžel nechápe, to obzvlášť mrzí... já to tedy řeknu, abys tušil už - častým důvodem je nedůvtipný muž! :-))

Diana
07. 11. 2008
Dát tip
Přečetla jsem se zájmem a s nadějí, že se dovím, proč Anička plakala. Nedověděla jsem se. Ač žena, nechápu tu situaci a už vůbec mi nepřipadá z běžného života. Asi se Aničce nebo někomu jí blízkému stalo něco hodně zlého a bolestného.

jéééé, teď nemohu... vrátím se!!!! ráda!!!!

Edvin1
07. 11. 2008
Dát tip
Kurňa, čti pozorně ty závěrečný odstavce! Nic Ti nebudu vzkazovat. Tobě, s tak citlivejma básničkama (Jsou muži z marsu? Já bych dodal: někteří se tváří, jako by spadli z měsíce!) Měj se moc fajn, a pozdrav svou ženu. Třeba Ti to vysvětlí, a konečně bude jasno! Dej jí to tedy přečíst. Sím. Ed :-)

tak dík...třeba se jako dlouholetý manžel dovím, kde dělám chybu ...

Edvin1
07. 11. 2008
Dát tip
Přeji hezký víkend...

Edvin1
07. 11. 2008
Dát tip
Aleši, já Ti to napíšu do vzkazů...

Edvin1
07. 11. 2008
Dát tip
Ovšem Johanko, teď reaguješ fajn. Ta první kritika se mi zdála jako od někoho, kdo si přečetl jen háčky a čárky. Určitě víš stejně dobře jako já, že povídka může mít pointu, taky zlom či překvapení, ale může to být i popis výseče ze života. Předvídatelná a všední. Jen si vzpomeň třeba na povídky Ignáce Hermanna. A mnohých jiných. Vím, toto téma není nové. Třeba ty satirické obrázky se ženou, stojící pod hodinami v předsíni, v županu a s válečkem na nudle v ruce, říkaly v podstatě to samé. Ale poněkud obhrouble. A ta obhroublost v mém textu snad není, nemyslíš?

věnoval jsem pozornost všem odstavcům, v čem je poslední důležitý?

Edvin1
07. 11. 2008
Dát tip
Milá Johanko z Arku, tohle jsou ty medicínské výrazy: Na bolesti hlavy, při onemocněních s horečkou. Je to obecná čeština, ale také ji uslyšíš v ordinaci. Takže i odborná. Už po sázce jsem napsal povdku Laxativum. Ta měla být lehce romantické. Však uvidíš (pokud sem ještě nahlédneš). Jinak: Dle profilu jsi žena. Opravdu nevíš, co vdané ženy od svých dlouholetých manželů vyžadují? Připadal bych si divně, kdybych to musel vysvětlovat právě ženě. Jen tip: věnuj aspoň poslednímu odstavci pozornost. Díky za návštěvu. Tvůj děd Ed :-)

neroušek
07. 11. 2008
Dát tip
Napsané je to dobře. A proč tedy ženy pláčou? Protože jsou psychicky labilnější? A muži nepláčou? Určitě ano,páč ve světě je mnoho zlého.*

povídky tu čte jen málokdo...taky se jim většinou nevěnuji, na ty tvé jsem narazil náhodou a baví mě...reklamou je jen vytrvalé čtení jiných autorů a komentování u nich, třeba ti to někdo oplatí.

Edvin1
07. 11. 2008
Dát tip
Můžeš mi říct, proč tedy skoro nikdo nečte ty Příhody strýce Františka (Šachy, Borůvky), když jsou jasně nejlepší? Fakt bych rád věděl, proč. Je to tématikou? Nebo něčím jiným? Jsem z toho janek.

ženy délka neodrazuje :o)

Edvin1
07. 11. 2008
Dát tip
To bych taky rád věděl. (Vím, ale dělám, že nevím :-) ) BTW, Ty máš teda sprint... Díky Tvůj děd Ed :-) P.S. Jsem zvědav, co na to řeknou ženy. Pokud si to některá přečte. (Ale snad ano, aspoň délkou by je to nemělo odradit.)

ta gymnastika s očima se mi líbí... a proč tedy pláčou? :o)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru