Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Modrá

Výběr: Print
14. 11. 2008
6
6
1830
Guľatá - plná kvetov, rezaná do štvorhranu uprostred prázdneho, bezduchého bytu - váza. Modručká, modrá - celá. Na z dreva kúsku v údolí tieňov, zoschnutých z jara kvetov. Uprostred ticha samučká - sama, od dávnych vekov. Modrá ! Plná zoschnutých, astrí a ruží rezaná do štvorhranu, guľatá, uprostred stola - vaza.

6 názorů

ďakujem Print ... a priznám sa ani ja to neviem

Print
20. 11. 2008
Dát tip
Nevím jak to děláš, ale vždycky mě dostaneš:-)

macecha
18. 11. 2008
Dát tip
pekne opísané *

Toscana
16. 11. 2008
Dát tip
Ale jo, zoschnuté jarné kvety jsem věděla... ale "na z dreva kúsku", to mi fakt byla záhada - díky za vysvětlení. To jsem si totiž klidně mohla myslet i to, že na kusu polena na zátop do kamen, a tam bych teda vázu nestavěla ani tu se suchýma kytkama :o)))) Nicméně ty metafory máš občas poměrně náročné na pochopení - připomíná mi to tak trochu Březinu, třeba: "Jak samum v závějích se v její cesty sléval a ve svých vlnách umdlené jí sklenul azyl..." :o))) (z básně Matka)

rad vysvetlím nie je problém - "na z dreva kúsku" - na drevenom malom stole, na stole, ktorý sa sa spomína v úplnom závere.. tá váza je plná suchých kvetov, ktoré v nevyslovenom svetle vytvárajú odrazy samých seba - v onom údolí tieňov, a "zoschnutých z jara kvetov" znamená, že v tej váze sú uschnuté jarné kvety, kvety ktoré rastu z jara...

Toscana
15. 11. 2008
Dát tip
O tomhle nějak nevím, co si myslet, ani tomu kdovíjak nerozumím - a obrat "Na z dreva kúsku v údolí tieňov, zoschnutých z jara kvetov" mi je už teprve úplnou záhadou...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru